Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΛΑΜΙΑ:ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ;

Σημειώνετε ότι το ΤΕΙ Άμφισσας είναι παράρτημα του ΤΕΙ Λαμίας. Μπαράζ λουκέτων ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας σε Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» για την αναμόρφωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη zougla.gr. - Ψηλά στη λίστα βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας...
Η οριστική μορφή του σχεδίου αναμένεται να παρουσιαστεί τον προσεχή Δεκέμβριο. Η διαδικασία διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς έχει ανατεθεί στην Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) με επικεφαλής τον Ευάγγελο Κουφουδάκη.
Εάν το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή,
εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, τότε οι υποψήφιοι για ένταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ακαδημαϊκό έτος 2013-14), θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα εντελώς διαφορετικό μηχανογραφικό.
Ήδη τα μέλη της Αρχής έχουν καταρτίσει ένα προσχέδιο που περιλαμβάνει λουκέτα και συγχωνεύσεις σε 100 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Στο «στόχαστρο» μπαίνουν τμήματα Γεωλογίας, Μηχανικών Υπολογιστών, Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΑΕΙ), Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής, Εμπορίας και Διαφήμισης, Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ) κλπ. Μεταξύ άλλων, ψηλά στη λίστα του σχεδίου «Αθηνά» βρίσκονται τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Αιγαίου.

Του σχεδίου φαίνεται προς το παρόν να «εξαιρούνται» Ιδρύματα που λειτουργούν σε Αθήνα, Πάτρα, Γιάννενα, Κέρκυρα, και Χανιά, ενώ περισσότερο φαίνεται πως θα «πληγούν» τμήματα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Τα κριτήρια

Τρεις κατηγορίες κριτηρίων εξετάζουν η ΑΔΙΠ και οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις σχετικά με το ποια Ιδρύματα θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.

Η επιλογή θα γίνει με βάση τα ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Όσον αφορά στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, βασικό ρόλο θα παίξει το εάν και κατά πόσο έχουν σαφές γνωστικό αντικείμενο. Απώτερος σκοπός είναι να συγχωνευθούν σχολές και Ιδρύματα που έχουν παρεμφερές γνωστικό αντικείμενο σπουδών και βρίσκονται σε σχετικά κοντινές πόλεις.

Ενδεικτικά, οι σχολές που λειτουργούν και έχουν ως γνωστικό αντικείμενο τα οικονομικά είναι πανελλαδικά 36. Επιπλέον, λειτουργούν 50 τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, 32 Πληροφορικής κ.ο.κ.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα αναστείλουν τη λειτουργία τους περί τα 50 ΤΕΙ, για τα οποία η ζήτηση είναι εξαιρετικά χαμηλή και τα ποσοστά αποφοίτησης μικρά.

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις ακαδημαϊκών κύκλων που αναφερόμενοι στον εκπαιδευτικό «Καλλικράτη» κάνουν λόγο για υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και «πρωτοφανή επίθεση στο ελληνικό Πανεπιστήμιο».

Σε πρόσφατη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος είχε αναφέρει: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι 40 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στη χώρα είναι πολλά. Όταν, για παράδειγμα, το Ισραήλ έχει μόνο εφτά, αντιλαμβάνεστε ότι για μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων τα 40 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι πολλά. Και ξέρουμε όλοι πώς έγινε αυτή η ανάπτυξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Δεν λογοδοτούσε ούτε σε ακαδημαϊκά ούτε σε αναπτυξιακά κριτήρια». Ο υπουργός πρόσθεσε: «Αυτό θα το κάνουμε μέσα από συγχωνεύσεις, έχοντας γνώμονα τον στρατηγικό αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, τα εθνικά συμφέροντα και βεβαίως και ακαδημαϊκά κριτήρια». Εκτίμησε ότι το σχέδιο αυτό θα ολοκληρωθεί και «θα συντελέσει στην αναβάθμιση των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: