Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΦΟΡΗΤΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΚΤ

Δραματικές ώρες περνά η Κύπρος, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές, μετά την απόφαση του Eurogroup για σχέδιο διάσωσης της χώρας, που περιελάμβανε «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων.
Κύριο χαρακτηριστικό είναι πως οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να υιοθετήσει άμεσα την απόφαση του Eurogroup, απειλώντας με νέα μέτρα στην αντίθετη περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ επιθυμεί να παρθεί θετική απόφαση σήμερα (Κυριακή) και όχι αύριο (Δευτέρα) που θα είναι ανοιχτές οι αγορές,
καθώς ανησυχεί μήπως προκληθεί ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να παραμείνουν ανοιχτές οι τράπεζες κι όχι να κλείσουν για κάποιες ημέρες, όπως φάνηκε πως επιθυμεί η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι εξελίξεις.
Διάγγελμα και εναλλακτικά σενάρια από Αναστασιάδη
Οπως ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο, ο Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει διάγγελμα σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup, η οποία αναμένεται να απαντήσει για την επόμενη ημέρα στην Κύπρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος πρόεδρος εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια, πάνω όμως στη φιλοσοφία του κουρέματος των καταθέσεων.
Οι προτάσεις που εξετάζονται είναι:
Οι καταθέτες που θα υποστούν κούρεμα να διασυνδεθούν με το φυσικό αέριο και όχι με την προμήθεια μετοχών απο κυπριακές τράπεζες. Να γίνει κλιμακωτή εισφορά με «μαξιλάρι» τις 100.000 ευρώ
Πάντως σε περίπτωση μεγάλης εκροής καταθέσεων, τα μέτρα που έχουν προταθεί για το κούρεμα δεν θα αρκούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο του ΔΝΤ που φτάνει στην Κύπρο και θα παραμείνει για τουλάχιστον 8 ημέρες, είναι έτοιμο να προτείνει και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Αναζητά μία ψήφο η κυβέρνηση
Πάντως, μετά τη στάση ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ κατά του νομοσχεδίου και ίσως και των Οικολόγων, φαίνεται απίθανο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, γιατί ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χρειάζονται μια ψήφο για να έχουν πλειοψηφία. Ενδεχομένως, αυτή να εξασφαλιστεί με την ψήφο του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει διαροή από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Ο άλλος βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ , Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι στο τραπέζι τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε η Κύπρος να απεγκλωβιστεί από την πολύ ζημιογόνα προσέγγιση του στεγνού «κουρέματος», το οποίο δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως σημείωσε. Αυτή η προσπάθεια (είπε επί λέξει ο κύριος Συλλούρης) «θα φέρει αποτελέσματα, ώστε η πίεση που θα υποστούν οι άνθρωποι, στο τέλος να μην είναι ζημιά».
Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι εξετάζονται κάποια μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων. Επιβεβαίωσε ότι μια από τις εισηγήσεις είναι η διασύνδεση του τέλους αλληλεγγύης με την προοπτική του φυσικού αερίου. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι με ή χωρίς «κούρεμα», θα υπάρξει τεράστια εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Με βάση αυτή την πραγματικότητα, είπε ο κ. Περδίκης, «έπρεπε να έχουμε την τόλμη να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, που να οδηγούν σε πραγματική οικοδόμηση σε πολιτικό επίπεδο της εμπιστοσύνης του κοινού και των επενδυτών».
Πότε θα συνεδριάσει η Βουλή;
Η επίσημη ανακοίνωση είναι πως η Βουλή θα συνεδριάσει τη Δευτέρα αναφορικά με την απόφαση που πήρε το Eurogroup για το σχέδιο διάσωσης της χώρας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι ρευστά και υπάρχει το ενδεχόμενο να συγκληθεί αργά απόψε η Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα», παρόλο που πριν το μεσημέρι, είχε λεχθεί ότι θα συνέλθει τη Δευτέρα.
Σήμερα, εξάλλου, πραγματοποιείται νέα σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, υπό την προεδρία του προέδρου της, Γιαννάκη Ομήρου.
Πάγωσαν οι τραπεζικές κινήσεις
Μία άλλη αρνητική εξέλιξη ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορά την επιστολή που έστειλε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προς τις τράπεζες, στην οποία αναφέρεται ότι παγώνουν – προσωρινά – οι εντολές πληρωμών και οι μεταφορές κεφαλαίων. Στην επιστολή που φέρει ένδειξη «Εμπιστευτικόν» τονίζεται ότι η Τράπεζα απαγορεύει προσωρινά και μέχρι νεωτέρας την εισαγωγή είτε από ιδρύματα υποκείμενα στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ή κατ΄ άλλο τρόπο εντολών πληρωμής ή μεταφοράς κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών που λειτουργεί εντός ή εκτός της Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων εντολών εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.
Σε ετοιμότητα η κυπριακή αστυνομία
Υπό τον φόβο επεισοδίων τελεί η κυπριακή αστυνομία, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα από το Σάββατο, για να διατηρήσει την τάξη σε περίπτωση έντονων αντιδράσεων των πολιτών για την απόφαση του Eurogroup και την ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, ανέφερε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια τόσο έξω από το προεδρικό όσο και έξω από τη Βουλή: σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί το Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων στο Αρχηγείο για καλύτερο συντονισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: