Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΧΡΥΣΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΗΡΥΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, 4.400 εργαζόμενοι
 για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αμείβονται
 καλύτερα ακόμη και από τη Γερμανίδα
 καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ
Οι περικοπές μισθών είναι το απαραίτητο... συνοδευτικό κάθε μνημονίου, το οποίο συνυπογράφει η Κομισιόν και μάλιστα ως αναγκαίο κακό. Στις αποδοχές των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, ωστόσο, όχι μόνο δεν προβλέπονται μειώσεις, ακόμη και με τον προϋπολογισμό λιτότητας που επιχείρησαν να περάσουν οι ηγέτες των «27», αλλά το ύψος τους και μόνο μπορεί να προκαλέσει... σκοτοδίνη σε πολλούς στον ευρωπαϊκό Νότο.
Ακόμη και η Ανγκελα Μέρκελ,
που θα περίμενε κανείς ότι ως καγκελάριος της εύρωστης Γερμανίας θα είναι η καλύτερα αμειβόμενη αξιωματούχος στην Ευρώπη, είναι αδικημένη σε σχέση με αρκετές εκατοντάδες υπαλλήλους των Βρυξελλών.
Συγκεκριμένα, παρότι οι απολαβές της Μέρκελ είναι, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων επιδομάτων, 290.000 ευρώ ετησίως και άρα άκρως ικανοποιητικές, δεν είναι οι μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή «μηχανή». Από τους συνολικά 46.000 εργαζομένους για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, οι 4.400 αμείβονται καλύτερα από ό,τι η Γερμανίδα καγκελάριος και σαφώς περισσότερο από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών.
Χρυσοί μισθοί για τους κήρυκες της λιτότητας
Πρωταθλητής σε ευρωπαϊκό επίπεδο απολαβών αναδεικνύεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, που ρυθμίζει τις τύχες του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.
Η ετήσια αμοιβή του κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος ζητά από τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να σφίξουν το ζωνάρι, απειλώντας ότι διαφορετικά θα κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις τράπεζές τους, αγγίζει τα 370.000 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται κάποια μπόνους ή έξοδα παραστάσεως.
Ακολουθεί με μικρή διαφορά ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ESM.
Ο άνθρωπος που καλείται να διαχειριστεί την οικονομική υποστήριξη στις χώρες που υπάγονται στη μέγκενη ενός μνημονίου έχει ετήσια αμοιβή 324.000 ευρώ, η οποία έχει προκύψει σε αναλογία με τις αμοιβές άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και μάλιστα ο πρώτος που έχει αναλάβει το θεσμοθετημένο αυτό αξίωμα, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι «δικαιούται» ετήσιες αποδοχές που φτάνουν τα 298.500 ευρώ.
Το ποσό αυτό προέκυψε κατά πλήρη και απόλυτη αντιστοιχία με την αμοιβή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος λαμβάνει επίσης 298.500 ευρώ σε ετήσια βάση. Διόλου κακό... κομπόδεμα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο Μπαρόζο διανύει τη δεύτερη θητεία του στο τιμόνι της Κομισιόν.
Μάρτιν Σουλτς
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ήταν ο πρώτος που εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για έναν προϋπολογισμό λιτότητας στην ΕΕ, τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τελικώς καταψήφισε.
Κάποιος... κακεντρεχής θα μπορούσε να συμπεράνει ότι ένας από τους λόγους που συνέβαλλαν στο να υπερασπίζεται με τόσο σθένος τη διατήρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στα προηγούμενα επίπεδά του είναι και η διόλου ευκαταφρόνητη δική του αμοιβή.
Συγκεκριμένα οι ετήσιες απολαβές του Σουλτς ανέρχονται στα 206.200 ευρώ. Ούτε η Βρετανίδα επίτροπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας θα πρέπει να είναι παραπονεμένη από τις αποδοχές της. Η Κάθριν Αστον, που είναι η άτυπη επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αποζημιώνεται για τον κόπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: