Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ


Το ποσό των αποδείξεων που απαιτούνται αντιστοιχεί
 στο 25% του δηλωθέντος ή τεκμαρτού ατομικού
 εισοδήματος του φορολογουμένου που δηλώθηκε
 με την εμπρόθεσμη δήλωσή του και μέχρι του
 ποσού των 15.000 ευρώ και για εισοδήματα μέχρι 60.000.
ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι φορολογούμενοι στη συμπλήρωση των κωδικών για τα τεκμήρια διαβίωσης, (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κ.ά.), για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν παραλάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας. Τα τεκμήρια απειλούν κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μικρό ή μεσαίου κυβισμού. Πέραν των γνωστών και εμφανών τεκμηρίων, υπάρχει και ένα ελάχιστο ποσό διαβίωσης. 3.000 ευρώ για τους άγαμους και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους που η Εφορία υπολογίζει κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, αλλά δεν εμφανίζεται πουθενά στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Το ποσό αυτό προστίθεται στα υπόλοιπα τεκμήρια διαβίωσης και έτσι αυξάνει το φορολογητέο εισόδημα και συνεπώς το ποσό του φόρου με βάση τη φορολογική κλίμακα.
Ακόμα και για κάποιον που θα υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα αλλά έχει κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών, ο αναλογούν φόρος που θα υπολογίσει η Εφορία κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης με βάση το τεκμαρτό εισόδημα θα ανέλθει στα 400 ευρώ. Κι αυτό γιατί με βάση το ισχύον καθεστώς για τα τεκμήρια διαβίωσης ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ, συν έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο.

Το έντυπο Ε3
Το έντυπο Ε3
Συνολικά, δηλαδή, το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 9.000 ευρώ και άρα τα 4.000 ευρώ που είναι πάνω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει καταβολή φόρου 400 ευρώ. Σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το τεκμαρτό, δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις, αλλά αν το δηλωθέν είναι χαμηλότερο, ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει υψηλότερο φόρο από εκείνον που αναλογεί στο πραγματικό του εισόδημα.
Νευραλγικοί για τη φορολογική ελάφρυνση είναι οι κωδικοί στους οποίους θα αναγραφούν οι αποδείξεις και οι αφορολόγητες δαπάνες.
Οι αποδείξεις
Το ποσό των αποδείξεων που απαιτούνται αντιστοιχεί στο 25% του δηλωθέντος ή τεκμαρτού ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωσή του και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και για εισοδήματα μέχρι 60.000. Στην περίπτωση που οι αποδείξεις είναι λιγότερες επί της διαφοράς επιβάλλεται φορο-ποινή 10%.
Εκπτωση φόρου φέρνουν και οι δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, τόκους στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ιατρικά έξοδα και ασφάλιστρα ζωής.
Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης για ενοίκια δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ, για τα ασφάλιστρα ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους, για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών τα 100 ευρώ.
Για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και κατοικία μέχρι 120 τ.μ., για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και για τις ασφαλιστικές εισφορές η έκπτωση από τον φόρο είναι 10% επί της δαπάνης.
Κώστας Αντωνάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: