Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Παρασκευή 10 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Δήμου Δωρίδας πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι σημαντική ανοιχτή ενημερωτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου με αντικείμενο την ενημέρωση των πολιτών για τις ενέργειες διεκδίκησης των αντισταθμιστικών και ανοικτή συζήτηση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, όλες οι κυβερνήσεις και όλες οι πολιτικές παρατάξεις έχουν ενημερωθεί από τη Δημοτική Αρχή. Επίσης έχουν δείξει ότι αντιλαμβάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η λίμνη,
στην ανάπτυξης της περιοχής σε συνδυασμό με το περιοριστικό καθεστώς που ισχύει σε μεγάλη περίμετρο πέριξ της λίμνης. Όμως αυτή η συμπαράσταση και κατανόηση δεν μετατρέπεται σε πολιτική βούληση για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων, ακόμα και τον τελευταίο χρόνο που ενώ είχε διαφανεί ότι υπάρχει πολιτική πρόθεση, δεν φαίνεται να συμφωνούν τα συναρμόδια υπουργεία.
Όπως εξήγησε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης, το αντισταθμιστικό τέλος για τα νερά του Μόρνου δεν το διεκδικεί ο Δήμος επειδή δίνει το νερό της περιοχής στην πρωτεύουσα και την Περιφέρεια Αττικής, αλλά για την άρση των επιπτώσεων που είχε, έχει και θα έχει στο μέλλον για τη Δωρίδα η κατασκευή και παρουσία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, γεγονός που δεν υφίσταται σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος από την πρώτη μέρα που ανέλαβε έθεσε ως στόχο την δικαίωση αυτού του αιτήματος και παρουσίασε όλες τις ενέργειες που γίνονται και έχουν γίνει. Σε αυτό το πλαίσιο προσέλαβε εταιρεία ειδικών συμβούλων για όλες τις απαραίτητες τεχνικο-οικονομικές και νομοπαρασκευαστικές μελέτες που απαιτούνται. Βάσει αυτών ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι Υπουργοί, όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου και οι αρχηγοί τους (πλην Χρυσής Αυγής) και οι οποίοι θα στηρίξουν τη νομοθετική πρόταση που θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Στη συνέχεια η συνεργάτης του Δήμου και εκπρόσωπος της εταιρείας συμβούλων European Profiles, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός και Μηχανικός Περιβάλλοντος κ. Έλενα Μουρελάτου, παρουσίασε με σαφήνεια στις μέχρι σήμερα ενέργειες του Δήμου στο πλαίσιο των διεκδικήσεων και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2000 οι διεκδικήσεις του Δήμου μπορούν να δικαιωθούν από εκείνο το έτος και μετά χωρίς προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια αλλά μόνο στους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που αποτιμά τις επιπτώσεις.
Αναφέρθηκε επίσης σε περιπτώσεις διεκδικήσεων για τεχνητές λίμνες που ακολούθησαν την ίδια οδό διεκδίκησης και δικαιώθηκαν σε 3-4 χρόνια. Οι διεκδικήσεις της Δωρίδας εκτιμώνται σε ένα εφάπαξ ποσό της περιόδου 2000-2016, (2000: έναρξη ισχύος της Ευρωπαϊκής Οδηγίας) της τάξης των 65 εκ. και ένα ετήσιο ποσό μεταξύ 2,0

Επιγραμματικά οι αρνητικές επιπτώσεις στη Δωρίδα από την κατασκευή του φράγματος στον Μόρνο, που παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν στη συνεδρίαση είναι:
1. Στην τοπική οικονομία, από το ασφυκτικό πλαίσιο των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, σε ακτίνα 1.500 μέτρων περιμετρικά της λίμνης και δεν επιτρέπουν καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία.
2. Οικονομικές επιπτώσεις, από τη μεγάλη αύξηση των αποστάσεων των κοινοτήτων και οικισμών, τόσο μεταξύ τους, όσο και από τα αστικά και εμπορικά κέντρα.
3. Κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση του τοπικού πληθυσμού από την αλλαγή χρήσεων γης.
4. Αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα.
5. Επιπτώσεις από την απουσία οικολογικής παροχής και αποσάθρωση των εδαφών και κατολισθήσεις.
6. Επιπτώσεις από τη διάβρωση των ακτών, λόγω μη απόθεσης της αναμενόμενης ικανής φερτής ύλης, μείωση των αγροτικών εκτάσεων, εισχώρηση θαλάσσιου μετώπου στην ξηρά.
7. Καταστροφή των καλλιεργειών στις παραποτάμιες περιοχές και στην πεδιάδα του Μόρνου.
8. Απώλεια νέων αγροτικών κτηνοτροφικών και δευτερογενών επενδύσεων.
9. Προβλήματα στη διαχείριση λυμάτων των οικισμών περιμετρικά της λίμνης.
10. Ερημοποίηση των Τοπικών Κοινοτήτων της ορεινής Δωρίδας από την αναπτυξιακή απραξία.

Όλες οι δημοτικές παρατάξεις αναγνώρισαν την σημασία του κοινού μετώπου και συμφώνησαν ότι η διεκδίκηση αποτελεί κοινό στόχο για όλους τους Δωριείς ενώ παρεμβάσεις και σχόλια προς την ίδια κατεύθυνση έκαναν και οι πολίτες που μίλησαν καθώς και εκπρόσωποι φορέων.
Ο Δήμαρχος τόνισε τη σημασία του κοινού μετώπου στο θέμα από όλες της Δημοτικές Παρατάξεις, τους φορείς και τους πολίτες και ανέλυσε τις διαφορές στην περίπτωση του Δήμου Δωρίδας και Ναυπακτίας από το σύνολο των υπολοίπων Δήμων που διεκδικούν αντισταθμιστικά ωφελήματα.
Ο Πρόεδρος της Δωρικής αδελφότητας στην εισήγησή του:
• Αναφέρθηκε στις μεγάλες συνέπειες που υφίσταται η περιοχή ακόμα και μετά την σημαντική τροποποίηση της ΚΥΑ Α5 του Δεκ. 2014
• Στην πρωτοβουλία της Δωρικής Αδελφότητας σε συνεργασία με εταιρεία Αθλητικών διοργανώσεων για τη διοργάνωση αγώνα Τριάθλου κάθε χρόνο – που περιλαμβάνει κολύμβηση στη λίμνη, τρέξιμο και ποδηλασία και πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη και προβολή του τόπου
• Συνέδεσε το θέμα της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης με την ενδεχόμενη πώληση της ΕΥΔΑΠ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σε εταιρείες αλλοδαπών συμφερόντων
• Συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή για την ενέργεια να εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις και θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή οδός είναι ίσως η μόνη οδός για δικαίωση, χωρίς να διακοπούν οι παράλληλες διεκδικήσεις με την ελληνική πολιτεία
• Συμφωνεί με την άποψη να μην συμπορευθούμε με άλλους Δήμους που εγείρουν ανάλογες διεκδικήσεις διότι η «φαρέτρα» επιχειρημάτων της Δωρίδας διαφοροποιείται και είναι αδιαμφισβήτητη
• Δήλωσε ότι η Δωρική Αδελφότητα θα στηρίξει κάθε νόμιμη διεκδίκηση


Στην συνεδρίαση που διήρκησε πάνω από 4 ώρες παρευρέθηκαν το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, η πρώην βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα, ο πολιτευτής Φωκίδας Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο πρώην δήμαρχος Ευπαλίου Αναστάσιος Παγώνης, ο πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας Ιωάννης Μπαλατσούρας με τον αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Δρίτσα, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κώστας Κουτσόπουλος, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και πλήθος πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης της περιοχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: