Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΑΙΓΙΟ: ΝΕΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ 26ΧΡΟΝΟΥ

Oι αγωνιώδεις προσπάθειες του 71χρονου συνταξιούχου, βασικού κατηγορουμένου για την αρπαγή και την «εξαφάνιση» του 26χρονου νεαρού, γιου γνωστής ιατρού, να μην υπάρξει επικοινωνία της οικογένειας του θύματος με τις αστυνομικές Αρχές, καταγράφονται μέσα από τη δικογραφία που συντάχθηκε στο πλαίσιο σύλληψης της εγκληματικής οργάνωσης. Κατά τη διάρκεια της απολογίας τους, την Παρασκευή, ενώπιον των ανακριτικών Αρχών οι επτά συνολικά κατηγορούμενοι κράτησαν αρραγή στάση καθώς δεν έδωσαν στοιχεία, ικανά να διαλευκάνουν το θρίλερ που έχει ξεκινήσει από τις 9 Αυγούστου.
Οι έξι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ ελεύθερη αφέθηκε μόνο η γυναίκα που κατηγορείται. Τη στιγμή λοιπόν, που οι διωκτικές Αρχές επιδίδονται σε «κυνήγι» προκειμένου να βρουν ίχνη του 26χρονου Μάριου, από τη δικογραφία της υπόθεσης προκύπτουν πάμπολλες αντιφάσεις σε ό, τι αφορά τις κινήσεις (λίγο μετά την εξαφάνιση του θύματος) του 71χρονου,
πατέρα δυο αστυνομικών και ενός αξιωματικού του Στρατού, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος της οργάνωσης.
Από το υλικό που βρίσκεται στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών, αλλά και την απολογία του συνταξιούχου, οικογενειακού φίλου της γιατρού, αποκαλύπτεται η περίεργη στάση που τήρησε. Καθ’ ομολογία του, ο 71χρονος άνδρας ήταν ο τελευταίος που συναντήθηκε με το θύμα, το βράδυ της 9ης Αυγούστου 2012 έξω από εκκλησία της Νέας Σμύρνης.
Απολογούμενος υποστήριξε ότι ουδέποτε σημειώθηκε απαγωγή, αλλά ότι ο 26χρονος «σκηνοθέτησε» την εξαφάνισή του και στη συνέχεια τον «έπεισε» να στήσει την ιστορία της απαγωγής ζητώντας λύτρα ύψους 620.000 ευρώ με την πρόφαση ότι «είχε μπλέξει με ναρκωτικά».
Προκύπτουν, όμως, και οι αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλλε, προκειμένου η γνωστή ιατρός να μην έρθει σε επικοινωνία με την αστυνομία και να παραδώσει τα λύτρα.
Τα τηλεφωνήματα και οι υπόνοιες
Η περίεργη εξαφάνιση του 26χρονου νεαρού η οποία διαρκεί μέχρι και σήμερα σημειώθηκε τις απογευματινές ώρες της 9ης Αυγούστου, όταν και επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο, μάρκας AUDI, της μητέρας του με προορισμό το Αίγιο προκειμένου να συναντηθεί με κάποιον φίλο του.
Η τελευταία φορά που η γνωστή οφθαλμίατρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με το γιο της ήταν στις 22.05 το βράδυ. Τότε την ενημέρωσε ότι ήταν καλά.
Η επόμενη φορά που χτύπησε το τηλέφωνο της ιατρού ήταν στις 02.30 τα ξημερώματα. Τότε άγνωστος άνδρας ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ο κατηγορούμενος Αναστάσιος Μπασάντης, της τηλεφώνησε και της είπε ότι ο γιος της είχε πέσει θύμα απαγωγής.
Η επόμενη τηλεφωνική επαφή μεταξύ των δραστών και της ιατρού σημειώθηκε στις 22.42 της 10ης Οκτωβρίου. Οι «απαγωγείς» της ζήτησαν 620.000 ευρώ ως λύτρα, ενώ την ενημέρωσαν ότι το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο γιος της ήταν στο Παλαιό Φάληρο. Επιπλέον, της είπαν ότι τα χρήματα τα οποία απαιτούνταν ως λύτρα ήταν οι οφειλές του 26χρονου απέναντι σε προμηθευτές ναρκωτικών.
Από τη δικογραφία προκύπτει ότι από τις 10 Αυγούστου μέχρι και τις 23 Αυγούστου οι κατηγορούμενοι επικοινώνησαν συνολικά 14 φορές με τη γιατρό και ότι μέχρι και τις 17 Αυγούστου το κινητό τηλέφωνο του γιου της ήταν σε λειτουργία.
Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκαλούν οι αρχικές αντιδράσεις του 71χρονου συνταξιούχου οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να γεννηθούν οι -αρχικές- υποψίες για συμμετοχή του στην εγκληματική ενέργεια οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.
«Μην πας στην Αστυνομία»
Σύμφωνα με την κατάθεση της ιατρού αμέσως μετά την εξαφάνιση του γιου της ο 71χρονος άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα. Αρχικά την παρότρυνε να μην ενημερώσει την Αστυνομία, ενώ στη συνέχεια τη συμβούλευε να δώσει το ποσό το οποίο απαιτούσαν οι απαγωγείς, χωρίς, προηγουμένως, να συνομιλήσει με το γιο της για να διαπιστώσει εάν είναι εν ζωή. Παράλληλα, σε ανύποπτο χρόνο, της είχε εκμυστηρευτεί ότι ο 26χρονος είχε μπλέξει με ναρκωτικά, ενώ της αποκάλυψε ότι το πρωινό πριν την εξαφάνιση ήταν μαζί του και είχαν πάει να αλλάξουν λάστιχα στο αυτοκίνητο.
«Εκείνος μου ζήτησε να στήσουμε την απαγωγή»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα υποστήριξε στην απολογία του ο 71χρονος «εγκέφαλος» ο οποίος είχε πολύ στενές σχέσεις με το θύμα. Ομολόγησε ότι εκείνος κατέστρωσε την απόπειρα εκβίασης της ιατρού ζητώντας τα λύτρα των 620.000 ευρώ, επεσήμανε όμως ότι η απαγωγή ουδέποτε σημειώθηκε καθώς σκηνοθετήθηκε από τον ίδιο τον 26χρονο!
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο νεαρός στο παρελθόν του είχε εκμυστηρευτεί ότι ήθελε να φύγει από το σπίτι του και να νοικιάσει ένα διαμέρισμα, επειδή «ένοιωθε πολύ καταπιεσμένος από τη μητέρα του».
Σε ό, τι αφορά την ημέρα της εξαφάνισης επεσήμανε ότι στις 21.30 το βράδυ της 9ης Αυγούστου συναντήθηκε με τον νεαρό άνδρα έξω από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη.

«Μετά από λίγο ήρθαν τρία άτομα με ένα σκουρόχρωμο BMW και στη συνέχεια αρχίσαμε να τους ακολουθούμε με το αυτοκίνητο του 26χρονου» είπε και συνέχισε: «.Εκείνος μου είπε ότι δεν χρειαζόταν να ανησυχούμε και καταλήξαμε σε ένα παγκάκι στο Τροκαντερό, απέναντι από το θωρηκτό Αβέρωφ. Προηγουμένως είχα ειδοποιήσει και τον Μ. ο οποίος ήρθε να μας συναντήσει».
Στην προανακριτική απολογία του ο 71χρονος επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Τροκαντερό ο νεαρός τους ζήτησε να τηλεφωνήσουν στη μητέρα του και να της πουν ψευδώς ότι τον έχουν απαγάγει και ότι ζητούν λύτρα 620.000 ευρώ από οφειλές που είχε σε εμπόρους ναρκωτικών.
Όπως, μάλιστα, συμπλήρωσε έκτοτε δεν τον ξαναείδε και μετά από λίγες ημέρες ζήτησε από τον συνεργό του να σταματάει να ζητάει τα λύτρα από την ιατρό, καθώς εκείνη απαιτούσε να ακούσει το γιο της. «Προϋπόθεση η οποία δεν μπορούσε να πληρωθεί καθώς είχα χάσει τα ίχνη του», επεσήμανε.
Ωστόσο, «ομολόγησε» ότι ήταν εκείνος που παρότρυνε τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς της να απαγάγουν την ιατρό προκειμένου να της πάρουν τα χρήματα τα οποία είχε συγκεντρώσει για το γιο της, υποστηρίζονταν ότι δεν τα κατάφεραν καθώς το παρ’ ολίγον θύμα δεν έβγαινε από το σπίτι!
Εξεταζόμενος ο έτερος κατηγορούμενος ο οποίος ζητούσε τα λύτρα της απαγωγής επεσήμανε ότι εκτελούσε εντολές του 71χρονου, δήλωσε άγνοια εάν έχει διαπραχθεί όντως αρπαγή και υποστήριξε ότι το μερίδιό του θα ήταν 10.000 ευρώ και ένα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ που θα του αγόραζε ο συνταξιούχος.
Οι αντιδράσεις της οικογένειας
Στις αστυνομικές Αρχές κατέθεσε και η οικογένεια του φερόμενου ως «εγκεφάλου». Τα παιδιά του και η σύζυγός του υποστήριξαν ότι ο 26χρονος τον είχε «σαν πατέρα» ενώ παράλληλα δήλωσαν ότι έπεσαν από το σύννεφα μόλις πληροφορήθηκαν την εξαφάνισή του αλλά και την ανάμιξη του «δικού τους ανθρώπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: