Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΈΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Στο θέμα της επέκτασης των οικονομικών ελέγχων και στις δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του πρώην υφυπουργού ΑΑΤ και βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, κ Ιωάννη Δριβελέγκα, ο κ Τσαυτάρης ανέφερε ότι δεν θέλει να βάζουμε διαζευκτικά «ή», ότι πρέπει να κάνουμε ή το ένα ή το άλλο. «Η θέση μας είναι ότι πρέπει να κάνουμε και το ένα και το άλλο. Μπορεί τα χρήματα των Τριτοβάθμιων οργανώσεων να είναι λίγα, θα πρέπει όμως να ελεγχθούν πού πήγαν, πώς ξοδεύτηκαν». Πρόσθεσε επίσης ότι:                                             
«η Πολιτεία πρέπει να ελέγχει πού πάει και η τελευταία δεκάρα που παίρνουν οι Τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις».
Ειδικότερα, ο Υπουργός για το θέμα ανέφερε: «δεν θέλω να βάζουμε «διαζευκτικά ή», ότι πρέπει να κάνουμε ή το ένα ή το άλλο. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να κάνουμε και το ένα και το άλλο. Μπορεί τα χρήματα των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων να είναι λίγα, θα πρέπει όμως να ελεγχθούν που πήγαν, πως ξοδεύτηκαν.
Θα πρέπει να πούμε με ακρίβεια τις λέξεις γιατί, όπως κι εσείς κύριε Βουλευτά επισημαίνετε, τα χρήματα αυτά είναι χρήματα των γεωργών. Δίνονται, δηλαδή, την ώρα που πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και δίνονται πίσω από τον ΕΛΓΑ στην ενίσχυση αυτών των τριτοβάθμιων οργανώσεων, όπως γίνεται με τους εργάτες και τη ΓΣΕΕ, όπως και με τους δημοσίους υπαλλήλους με το αντίστοιχο τριτοβάθμιο όργανο τους. Επομένως η Πολιτεία πρέπει να ελέγχει που πάει και η τελευταία δεκάρα που λαμβάνουν οι Τριτοβάθμιες αυτές οργανώσεις. Όμως αυτό δεν αποκλείει, ίσα- ίσα προσθέτει και κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να πάμε από τις Τριτοβάθμιες, στις Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις, που πραγματικά έχουμε πολύ μεγαλύτερα κονδύλια που έχουν δοθεί και δεν έχει ελεγχθεί πού πήγαν και μας αφήνουν τώρα μεγάλα ποσά, είτε στην παλιά ΑΤΕ, είτε κονδύλια που δεν έχουν διερευνηθεί. Κι εδώ θα πρόσθετα: γιατί να μη πάμε και στους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, να δούμε κι εκεί τη διαχείριση τέτοιων μεγάλων κονδυλίων;»
Και πρόσθεσε: Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους και σωστά ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Χαρακόπουλος, ζήτησε να γίνουν αυτοί οι έλεγχοι και πρέπει να γίνουν στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις. Εγώ μάλιστα για να επιταχύνω τους ελέγχους, αντί να κάνουμε μια διμελή επιτροπή που θα πήγαινε στον ένα ή τον άλλο φορέα και θα έκανε μήνες να ολοκληρώσει το έργο της, συγκρότησα τρεις τέτοιες επιτροπές για να τελειώσουν γρήγορα. Και σας διαβεβαιώ πως μόλις ολοκληρώσουν το έργο τους, θα συνεχίσουν τους ελέγχους, τους οποίους θα επεκτείνουν και στις Δευτεροβάθμιες αλλά και στις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις.
Όπως σωστά επισημαίνετε, εκεί υπάρχουν μεγαλονούμερα. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Δόθηκαν πριν 2-3 χρόνια 150 εκατ. €, στη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου όταν συγκομίζονταν τα στάρια να βοηθηθούν οι Ενώσεις να συγκεντρώσουν τα στάρια τους έτσι ώστε δυο , τρεις μήνες αργότερα ευελπιστώντας ότι θα ανέβουν οι τιμές να πάρουν ένα υψηλότερο εισόδημα οι γεωργοί διαθέτοντας τα στάρια τους σε υψηλότερη τιμή. Και πολύ καλά έγινε. Όμως συγκεντρώθηκαν τα στάρια, αποθηκεύτηκαν, πουλήθηκαν φαντάζομαι λίγους μήνες αργότερα ευελπιστώ σε καλύτερη τιμή, όμως κανείς δεν επέστρεψε ούτε ένα ευρώ στην Πολιτεία. Από αυτές τις Ενώσεις, που τώρα τις βλέπουμε να μας φορτώνουν τον προϋπολογισμό με 50, 60, 80 εκατομμύρια ευρώ. Αν λοιπόν έχω έναν ελεγκτή, πού θα πρέπει να το στείλω πρώτα; Να δω πού πήγαν οι 100.000 ή οι 200.000 ευρώ στη ΓΕΣΑΣΕ, τη ΣΥΔΑΣΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ; Βεβαίως θα το κάνω κι αυτό, αλλά η προτεραιότητα είναι να δούμε που πήγαν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, γιατί τώρα θα χρειαστεί αυτή η Βουλή να ξαναψηφίσει και να πει γιατί μας βάζει πρόστιμο η Ε.Ε γι’ αυτό, να δώσουμε άλλα 150 εκατ. € για το πρόστιμο, δηλαδή 300 εκατ. €».
ΠΗΓΗ. www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: