Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

«ΧΑΡΑΤΣΙ» ΑΠΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Διπλή αμοιβή εισέπραξαν τόσο από το κράτος όσο και τους αγρότες οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για τη σύνταξη της αίτησης καλλιέργειας. Πρόκειται για μια, σε πολλές περιπτώσεις, τυπική εργασία που σε κανένα άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κοστίζει σε πολίτες και αγρότες κάθε χρόνο εκατομμύρια, όπως στην Ελλάδα.                      Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2012, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης ΠΑΣΕΓΕΣ για το έργο,
«Ενεργοποίηση των δικαιωμάτων άμεσης ενίσχυσης αγροτών» - ή καλύτερα επεκτάθηκε η ισχύς παρόμοιας σύμβασης που είχε υπογραφεί τον προηγούμενο χρόνο. Οπως ορίζεται για τη συμπλήρωση και καταχώρηση των στοιχείων για την υποβολή αίτησης ενιαίας ενίσχυσης για το έτος 2012 η ΠΑΣΕΓΕΣ -και μέσω αυτής οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών- θα λάβει το ποσό των 34.652.982 εκατομμυρίων ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό. Υπολογίζοντας ότι πρόκειται για τη συμπλήρωση περίπου 900.000 αιτήσεων στο σύνολο της επικράτειας (για κάθε αίτηση ορίζεται η τιμή 28,17 ευρώ συν ΦΠΑ). Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές Ενωσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών τα μόνα έσοδα που παρουσιάζουν εδώ και χρόνια προέρχονται από αυτή τη σύμβαση. Επίσης, όπως τονίζει στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κανένα κράτος της Ε.Ε. δεν υποβάλλονται κάθε χρόνο νέες αιτήσεις από τους δικαιούχους των αγροτικών επιδοτήσεων, εκτός από την περίπτωση που υπάρχουν αλλαγές στοιχείων.
Ακόμα όμως και έτσι οι ενώσεις δεν ικανοποιήθηκαν από τα χρήματα που θα λάβουν και ζητούσαν από τους αγρότες να πληρώσουν επιπλέον «χαράτσι» ύψους τουλάχιστον 30 ευρώ, ακόμα και αν η επιδότηση του διακαιούχου δεν ξεπερνάει τα 250 ευρώ.
Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, συνταξιούχος του ΟΤΕ, καταγγέλλει ότι όταν απευθύνθηκε στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πύργου - Ολυμπίας προκειμένου να υποβάλει την αίτηση επιδότησης για λίγες ελιές που διαθέτει, του ζήτησαν να πληρώσει 30 ευρώ. «Μάλιστα πέρυσι είχα πληρώσει 50 ευρώ. Οταν ρώτησα τον λόγο, μου απάντησαν ότι επρόκειτο για απόφαση του Συμβουλίου της Ενωσης». Ο κ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να καταβάλει το αντίτιμο και απευθύνθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ (τον οργανισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που διαχειρίζεται τα στοιχεία των αγροτών και τις επιδοτήσεις) και υπέβαλε μόνος του την αίτηση. «Ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει αυτό, αλλά φρόντισαν να μη φτάσει στους αγρότες η πληροφορία», τονίζει.
Για διατήρηση του αρχείου
Από την άλλη, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γερ. Καλιμώρος απαντά στην «Κ» ότι τα 30 ευρώ δεν αφορούν τη συμπλήρωση της αίτησης, αλλά «τη διατήρηση του αρχείου κάθε αγρότη και την παροχή αντιγράφων».
Πέρυσι 14.000 μέλη της Ενωσης Πύργου υπέβαλαν αίτηση επιδότησης. Κατά συνέπεια η Ενωση εισέπραξε τουλάχιστον 800.000 μόνο συμπληρώνοντας αιτήσεις - πολλές εκ των οποίων δεν είχαν καμία μεταβολή- και... βγάζοντας φωτοτυπίες.
Πάντως εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσε στην «Κ» ότι οι παραγωγοί που χρεώθηκαν για δήλωση ΟΣΔΕ μπορούν να απαιτήσουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, ενώ στις Ενώσεις Βέροιας και Κοζάνης υπήρξε παρέμβαση για να σταματήσει αυτή η πρακτική. Την ίδια στιγμή, το πρότυπο δήλωσης είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, αλλά μόνο 3.000 επέλεξαν αυτή την εναλλακτική.
Της Τανιας Γεωργιοπουλου
Πηγη: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_30/06/2012_

Δεν υπάρχουν σχόλια: