Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

"ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ"

ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ                           
                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την αθέτηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών καταγγέλλει με απόφαση το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. κατέληξαν στην απόφαση αυτή αφού το Υπουργείο Εσωτε­ρικών τόσο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όσο και στο σχέδιο νόμου για την κύρωση της που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή, δεν αναλαμβάνει να επιλύσει το οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ίδια η κυβερνητική πολιτική μέχρι σήμερα.
 Το Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. στην ίδια απόφαση του, ξε­καθαρίζει ότι:
·          Η μεταφορά των περίπου 200.000 μαθητών αποτελεί υποχρέωση του Κράτους αφού το δημό­σιο αγαθό της Παιδείας είναι αδιαπραγμάτευτο.
·          Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την Πράξη Νομο­θετικού περιεχομένου όπως έχει διαμορφωθεί γιατί δεν ενσωματώνονται τα συμφωνηθέντα μεταξύ Υπουργείου και Περιφερειαρχών και κυρίως,
γιατί δεν προβλέπεται η σύναψη προγραμματικής σύμ­βασης που θα καταγράφει με ρητό και κατηγορη­ματικό τρόπο την ανάληψη ευθύνης των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τους μεταφορείς για τις προηγούμενες οφειλές.
·          Να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για την μεταφορά της αρμοδιότητας γιατί μόνο σύγχυση δη­μιουργεί. Η ΕΝ.Π.Ε. μετά και την απόφαση της ΚΕΔΕ, η οποία επισυνάπτεται, συμφωνεί η αρμο­διότητα της μεταφοράς των μαθητών να παραμεί­νει στους δήμους όπως προβλέπει και ο νόμος του «Καλλικράτη».
·          Οι Περιφέρειες και οι Περιφερειάρχες κλη­θήκαμε στο παραπέντε να βοηθήσουμε και το πρά­ξαμε με το όποιο πολιτικό προσωπικό κόστος, αλλά και κόστος για το θεσμό με μοναδικό γνώμονα τον μαθητή και την οικογένεια που δοκιμάζεται σκληρά από τα σκληρά οικονομικά μέτρα. Μπήκαμε μπρο­στά σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία μετά την πλήρη αδυναμία των δήμων να ολοκληρώσουν τους δια­γωνισμούς που είχαν προκηρύξει. Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνάντηση της 27 Αυγούστου 2012 οι Περιφερειάρχες αποδέχθηκαν την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών να διεξαχθούν μόνο για τη φετινή σχολική χρονιά μεταφορές των μαθητών με ευθύνη των Περιφερειών, θέτοντας τις παρακάτω προϋποθέσεις, τις οποίες η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έκανε δεκτές και ανέλαβε την υπο­χρέωση να κατοχυρώσει νομοθετικά.
Συγκεκριμένα είχε συμφωνηθεί:
·          Να υπάρξουν συγκεκριμένες έγγραφες δε­σμεύσεις και εάν είναι δυνατόν νομοθετικές δια­σφαλίσεις, καθώς και η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων πέραν των οικονομικών υποχρεώσεων και οφειλών που έχει το Κράτος απέναντι στις Πε­ριφέρειες από την περσινή χρονιά, αλλά και για τις οικονομικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν για την επόμενη σχολική περίοδο.
Ακολουθεί η από­φαση της Κ.Ε.Δ.Ε.: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Συ­νεδρίασης του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. 1 Οκτωβρίου 2012 Απόφαση 103 ΟΕΜΑ: Έντονη διαμαρτυρία της ΚΕΔΕ για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, αφού άκουσε εισήγηση από τον κ. Απ. Κοίμηση, Γενικό Γραμμα­τέα της ΚΕΔΕ, σχετικά με την αφαίρεση αρμοδιο­τήτων από τους Δήμους και συγκεκριμένα την μεταφορά μαθητών και την καταβολή των προνοι-ακών επιδομάτων, καθώς και των αντίστοιχων πόρων τους οι οποίοι δεν αποτελούν μεταβιβαστι­κές πληρωμές, αλλά προέρχονται αποκλειστικά από τους ΚΑΠ και έλαβε γνώση της υπ' αριθμ. 25159/21-9-2012 σχετικής επιστολής του, ύστερα από διαλογική συζήτηση, Αποφασίζει ομόφωνα Να σταματήσει η αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων από την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα:
1. Να ασκείται το μεταφορικό έργο των μαθητών απο­κλειστικά από τους Δήμους, στα πλαίσια γενικών κανόνων και αρχών, με ανοιχτές και απολύτως αν­ταγωνιστικές διαδικασίες για όλους, χωρίς απο­κλεισμούς και προνομιακές ή άλλες φωτογραφικές διατάξεις και ρυθμίσεις.
2. Να ασκείται η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων αποκλειστικά από τους Δήμους με ταυτόχρονη ενίσχυση των ΚΕ.Π.Α., προκειμένου να ελεγχθούν οι δικαιούχοι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: