Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Ο ΠΕΜΠΤΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αίγυπτο με 146 επενδύσεις οι οποίες αποτιμώνται σε κεφάλαιο 1,5 δισ. ευρώ και έχουν συντελέσει στη δημιουργία 125.000 θέσεων εργασίας, τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας σε συνέντευξή του στο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ η οποία παρουσιάζεται σήμερα με αφορμή την επίσκεψή του στην Αίγυπτο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι μετά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011, έγιναν στην Αίγυπτο 38 και ότι κανένας επενδυτής δεν εγκατέλειψε τη χώρα κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί μια απτή πράξη αλληλεγγύης προς τον αιγυπτιακό λαό.
Επίσης ανέφερε πως η Ελλάδα θα προτείνει την εξέταση της προοπτικής για μια κοινή πρωτοβουλία προώθησης του Διαλόγου μεταξύ των Θρησκειών, σημειώνοντας παράλληλα ότι,
η Αίγυπτος είναι η πιο κατάλληλη χώρα για ένα τέτοιο εγχείρημα, όπου ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ έχουν συνυπάρξει, «με αμοιβαίο σεβασμό για αιώνες», σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι ο αραβικός κόσμος βίωσε πρόσφατα ένα επαναστατικό κύμα, με αίτημα την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη και ότι ο ίδιος προσμένει ότι η Αίγυπτος θα παραμείνει ηγετική δύναμη του αραβικού και μουσουλμανικού Κόσμου. Στο σημείο αυτό συμπλήρωσε ότι η Αίγυπτος κατέχει στρατηγική θέση στη Μεσόγειο και ο ρόλος της είναι κρίσιμος για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.
Αναφερόμενος στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής, τόνισε ότι χωρίς τη συμβολή της Αιγύπτου δεν είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη για ισχυρή και αποτελεσματική συμμετοχή της χώρας στα διεθνή πράγματα.
Όσον αφορά στην κρίσης στη Συρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε ότι μία εξωτερική επέμβαση θα ήταν καταστροφική για τον συριακό λαό και για ολόκληρη την περιοχή.
Τέλος δήλωσε πως η Ελλάδα είναι ισχυρός υποστηρικτής του καθεστώτος μη διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή χρειάζεται περισσότερη συνεργασία και λιγότερα όπλα.
Κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο ο Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Μόρσι (Μοhamed Morsy) και θα επακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στα Μέσα Ενημέρωσης ενώ το βράδυ ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Κ. Παπούλια.
Το πρωί της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεναγηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου και αργότερα στην πρεσβευτική κατοικία θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας και των επιχειρηματιών. Το βράδυ ο κ. Παπούλιας θα αναχωρήσει από το Κάιρο για το Ελ Αλαμέιν.
Στο Ελ Αλαμέιν, το πρωί του Σαββάτου ο κ. Παπούλιας θα παραστεί στη διασυμμαχική τελετή για τη μάχη του Ελ Αλαμέιν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Αργότερα θα τελεσθεί τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση στο Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Ελ Αλαμέιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: