Στο όμορφο τοπίο στο Πολυσταύρι Σεργούλας μάθαμε ξαφνικά πως επελαύνει η «πράσινη ανάπτυξη»! Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ ) και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς και Θεσσαλίας αδειοδότησαν για 25 χρόνια την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) Power Energy να κατασκευάσει Μικρό ΥδροΗλεκτρικό Έργο ισχύος 0,87MW.
Στην εποχή της διαφάνειας και των δήθεν διαβουλεύσεων πληροφορηθήκαμε το γεγονός λίγο πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες περιβαλλοντικών εγκρίσεων, εν αγνοία της Τοπικής Κοινότητας, του Δήμου Δωρίδας, της Περιφέρειας Στερεάς και των κατοίκων.
Στο στόχαστρο
του επιχειρηματικού κέρδους εδώ είναι ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που
βρίσκεται εντός ζώνης NATURA, με
ποτάμι, καταρράχτη, σπηλιές, σταλακτίτες και τεράστια πλατάνια. Ένας τόπος με
μεγάλη επισκεψιμότητα φυσιολατρών επισκεπτών. Από τις πηγές δε του ποταμού υδροδοτούνται πέντε ακόμα χωριά.
Τα επιχειρηματικά συμφέροντα πλέον ταυτίζονται με το εθνικό συμφέρον και προωθούνται ακάθεκτα,
χωρίς πολλές δημοκρατικές διαδικασίες, όχι μόνο στις περιοχές NATURA (ας θυμηθούμε την Ψαρομύτα με τις ανεμογεννήτριες ) αλλά ακόμα και στις αναδασωτέες περιοχές.Το έργο εξυπηρετεί ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας; Θα μας δώσει φτηνότερο ρεύμα; Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας;
Οι ΑΠΕ έχουν αποδείξει την πλήρη αδυναμία τους να εγγυηθούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες την ηλεκτροδότηση της χώρας, παρά τη σκανδαλώδη επιδότησή τους από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και την πανάκριβη τιμή πώλησης του ρεύματος. Τα «πράσινα» μικρά υδροηλεκτρικά έργα έχουν αμελητέα ενεργειακή απόδοση, υποβαθμίζουν τα εύθραυστα ποτάμια οικοσυστήματα, πουλάνε ακριβά το ρεύμα και τα επιδοτούμε διαρκώς. Κάθε νοικοκυριό πληρώνει περίπου τριάντα ευρώ και παραπάνω σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ και η τιμή του ρεύματος όλο και αυξάνεται. Πού πάνε αυτά τα χρήματα, αν όχι στις τσέπες των επενδυτών;
Το έργο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την περιοχή
και θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και για άλλες πιθανά εξελίξεις. Γι’
αυτό και δεν ενημέρωσαν κανέναν οι αρμόδιοι, αφού γνωρίζουν εκ προοιμίου πως
δεν θα είχαν σε καμία περίπτωση τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Ποια περιβαλλοντική μελέτη θα διασφαλίσει
την προστασία του περιβάλλοντος, όταν για τον επιχειρηματία μετράει μόνο το
κέρδος;
Ποιο
ανταποδοτικό όφελος θα μπορούσε να αποζημιώσει τους κατοίκους για την
καταστροφή του υπέροχου αυτού τόπου;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ΡΑΕ, που έδωσε έγκριση για το έργο, έχει επεκταθεί σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων»! Αναλαμβάνει τον έλεγχο της διαχείρισης και την τιμολογιακή πολιτική των υδατικών πόρων της χώρας. Να μην εκπλαγούμε αν κάποια στιγμή βρεθούμε να χρυσοπληρώνουμε το νερό, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα ή να μην υδροδοτούνται τα χωριά της περιοχής από τις πηγές στο Πολυσταύρι.
Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων. Αντιπαλεύουμε την πολιτική που μετατρέπει όλες τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας σε εμπόρευμα, υποβαθμίζοντας συνεχώς τη ζωή μας. Το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό είναι κοινωνικά αγαθά, πρέπει να είναι φτηνά και προσιτά, εξασφαλισμένα για κάθε νοικοκυριό. Δεν μπορούν να τα στερούνται οι άνθρωποι και να τα παραχωρεί το κράτος σε επιχειρηματίες για να κερδοσκοπούν.
Στη σύγκρουση με τα συμφέροντα της «πράσινης» ενέργειας δεν έχουμε αυταπάτες πως θα κερδίσουμε στα δικαστήρια. Η ιδιωτικοποίηση και η ασύδοτη επιχειρηματικότητα σε βάρος της ζωής μας είναι μια πολιτική που κατευθύνεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προωθούν όλες οι κυβερνήσεις αλλά και οι Τοπικές και Περιφερειακές αρχές.
Ο νυν και ο επόμενος δήμαρχος θα συγκρουστούν με την πολιτική της κυβέρνησης για να εμποδίσουμε το έργο στο Πολυσταύρι; Η δήλωσή τους ότι «στηρίζουν» το αίτημα των κατοίκων δεν αρκεί. Δεν είναι αυτός ο ρόλος τους. Η παρέμβασή τους δεν μπορεί να εξαντληθεί στο διορισμό δικηγόρου, όπως έγινε στις ιχθυοκαλλιέργειες του Αγίου Σπυρίδωνα, που ο Δήμαρχος καθησύχαζε τους κατοίκους, ενώ η επιχείρηση εδραιωνόταν, χωρίς καμιά άλλη παρέμβαση από την πλευρά του Δήμου.
Δεν μπορούμε να έχουμε ψευδαισθήσεις απέναντι σε αυτούς που έχουν στηρίξει άμεσα ή έμμεσα την πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή μας και το περιβάλλον.
Η «ανάπτυξή» τους ούτε «πράσινη» είναι ούτε σε όφελος των οικογενειών μας και του τόπου μας. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.
Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας χρειάζεται συνεχής ενεργητική παρέμβαση. Να νιώσουν την πίεση της ανυποχώρητης λαϊκής διαμαρτυρίας. Αυτό που υπολογίζουν είναι μόνο το πολιτικό κόστος.
Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, οι κάτοικοι της Σεργούλας και οι δημότες της Δωρίδας, πρέπει να είναι έτοιμοι για να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Δεν υπάρχουν σωτήρες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι παρούσα και
μαχητική για το δίκιο των κατοίκων.
Ευπάλιο 06/11/2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου