Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ…

Χρειάζεται τεράστιο ταλέντο: να μιλάς, να μιλάς, να μιλάς, και να μην προκύπτουν συμπεράσματα. Ο λόγος για τον «Αβραμόπουλο του ΠαΣοΚ», τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος κρατώντας αποστάσεις από το κόμμα του θέλει να ηγηθεί κινήματος και ταυτόχρονα επιδιώκει το κίνημα να αναπτυχθεί εντός της υπάρχουσας κομματικής δομής. Θέλει ένα νέο ξεκίνημα το οποίο παρουσιάζει με τη δέουσα ασάφεια ή με ανακολουθίες.
Ένα παράδειγμα αρκεί για να γίνει κατανοητή η άνευ νοήματος ρητορική. Ο πρώην υπουργός υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και την παραμονή στο ευρώ (όπως αυτά προκύπτουν από τα Μνημόνια τα οποία ποτέ δεν διάβασε αλλά γνωρίζει πιθανώς με σύστημα υπνοπαιδείας).
Ταυτόχρονα θέλει να,

προσελκύσει ψηφοφόρους που έφυγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει άραγε υποψιαστεί ότι εκείνοι που έφυγαν τον Ιούνιο διαφωνούσαν με την προοπτική της χώρας όπως την φαντάζεται ο ίδιος; Ταυτόχρονα θέλει να ξαναφέρει πίσω τους ψηφοφόρους που έφυγαν προς τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή που προτίμησαν την αληθινή Δεξιά από την γιαλαντζί των πασόκων.
Από τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη δεν βγαίνει πολιτικό νόημα όμως καταφέρνει πολύ καλά να κρατιέται στην επικαιρότητα. Αυτό είναι το ταλέντο του. Να υπάρχει δια της υπάρξεως. Ξέρει άλλωστε πολύ καλά ότι όσα δεν φέρνει η δουλειά, τα φέρνουν τα μίντια. Τι κι αν δεν προχωρούσαν τα έργα… Μια συνέντευξη τύπου πάντα έσωζε. Το έκανε αυτό κατά κόρον. Να, ας πούμε με το ΕΣΠΑ και τη χαμηλή απορροφητικότητα. Αντί να ομολογήσει την αποτυχία, την παρουσίασε ως επιτυχία. Ως υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε στους ιθαγενείς ότι βαφτίζει το 2012 «Ετος ΕΣΠΑ». Θα μπορούσε να επινοήσει «Ετος Πίπης Φακιδομύτης», δεν έχει σημασία, ντόρος να γίνεται. Κατόπιν παρουσίασε το 32,8% απορροφητικότητας ως επίτευγμα. Το ότι δεν άπλωσε κανείς το χέρι για να πάρει το 77,2 % των κονδυλίων που χαρίζονταν απλά το προσπέρασε.
Υπάρχει κι άλλη πτυχή στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Τα νούμερα ήταν αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές όμως αυτό οφειλόταν στην αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε 85% αναδρομικά από το 2007 αλλά και στο «παρκάρισμα» πόρων σε Ταμεία Χαρτοφυλακίου. Ετσι το ποσοστό εμφανίστηκε φουσκωμένο κατά 5 μονάδες χωρίς να διοχετευθούν τα κονδύλια στην αγορά. Πονηρός, εεε; Εκανε την παρουσίαση, δοξάστηκε ως επιτυχημένος, έλαβε την απαραίτητη δημοσιότητα και ένιωσε ικανοποιημένος από τον εαυτό του. Αυτό άλλωστε δεν είναι η πολιτική; Να επιπλέεις…
Αυτός ο πολιτικός λοιπόν, αυτός που πήγε κι έδωσε αναφορά στον αμερικανό πρέσβη συκοφαντώντας την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Wikileaks), αυτός που διόρισε ειδικό σύμβουλο «δικηγόρο» χωρίς πτυχίο Νομικής (ο οποίος πήδηξε από τον 7ο όροφο όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο), αυτός που ανέθεσε τις αποκρατικοποιήσεις στην εταιρεία φάντασμα του Λονδίνου CC&C Advisors LTD (με εταιρικό κεφάλαιο 1 στερλίνα και 1 υπάλληλο), αυτός ο πολιτικός διεκδικεί μερίδιο στη μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας. Αυτός.

Της Λώρης Κέζα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: