Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ «ΠΑΡΑΔΟΞΟ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Την ύπαρξη ενός «παράδοξου λιτότητας» στην Ελλάδα, δηλαδή του παράδοξου ότι, με κάθε νέο μέτρο χειροτερεύει η κατάσταση, επισήμανε ο Αυστριακός υφυπουργός Οικονομικών Αντρέας Σίντερ (του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος), μετά την Τρίτη, κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.  Πρόσθεσε δε πως, για τον λόγο αυτόν ο ίδιος θεωρεί σκόπιμο να εξεταστεί μια παράταση του χρόνου για να μπορέσει η Ελλάδα να εκπληρώσει τους στόχους της. Ο ίδιος κρατά στάση αναμονής, καθώς,
όπως είπε, μόνο μετά την έκθεση της τρόικας θα διαπιστωθεί, εάν το ελληνικό πρόγραμμα έχει νόημα στη σημερινή του μορφή ή θα πρέπει να τροποποιηθεί.
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ (του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), δήλωσε πως η κατάσταση στην Ελλάδα εξετάζεται και αξιολογείται επακριβώς από την τρόικα και μέχρι την κατάθεση της έκθεσής της δεν μπορούν να γίνουν αναφορές σε λεπτομέρειες.
Επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής της Ισπανίας στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), εμφανίστηκαν στις δηλώσεις τους, μετά το υπουργικό συμβούλιο, τόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών Αντρέας Σίντερ, επισημαίνοντας πως η σχετική απόφαση για ενδεχόμενη προσφυγή είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα της Ισπανίας.
Όπως επισήμανε ο κ. Φάιμαν, η ευρωπαϊκή βοήθεια συνδέεται με αυστηρούς όρους και ως εκ τούτου η Ισπανία σίγουρα θα σταθμίσει πολύ καλά την απόφασή της για μια τέτοια προσφυγή.
Για το ίδιο θέμα, η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σημείωσε πως η ίδια δεν έχει υπόψη της κάποιο σχετικό αίτημα από την Ισπανία, ενώ ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελέγκερ, παρατήρησε πως στη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων δεν έχει αλλάξει τίποτε και πως, όσα ακούγονται «είναι και παραμένουν φήμες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: