Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 15 ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Εκεί, οι ποδηλάτες συνυπάρχουν αρμονικά με τα αυτοκίνητα. Δείτε ποιες είναι:
1. Άμστερνταμ, Ολλανδία: η παγκόσμια πρωτεύουσα του ποδηλάτου. Διαθέτει ασφαλές και εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ενώ το 40% των πολιτών μετακινείται με ποδήλατο.
2. Βαρκελώνη, Ισπανία: διαθέτει σύστημα μαζικής ενοικίασης ποδηλάτων από το 2007 και κάθε Μάιο διοργανώνεται εβδομάδα ποδηλάτου.
3. Βερολίνο, Γερμανία: 400.000 Βερολινέζοι κάνουν πετάλι για να πάνε στη δουλειά κάθε μέρα. Οι αρχές της πόλης όμως θέλουν να ενθαρρύνουν κι άλλους να πάρουν το ποδήλατο, γι' αυτό φτιάχνουν προγράμματα που προτείνουν τις ιδανικές ποδηλατικές διαδρομές.
4. Κοπενχάγη, Δανία: το ένα τρίτο των εργαζομένων πηγαίνει στη δουλειά με το ποδήλατο και καθημερινά διανύονται περισσότερα από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα σε «ορθοπεταλιές». Στην Κριστιάνια δε,
μια αυτοδιαχειριζόμενη περιοχή, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει απαγορευτεί.
5. Παρίσι, Γαλλία: 20.000 ποδήλατα διατίθενται προς ενοικίαση σε 1.450 σταθμούς της πόλης. Οι βόλτες μικρότερες των 30 λεπτών είναι δωρεάν.
6. Μπούλντερ, ΗΠΑ: η χίπικη συνοικία του Ντένβερ ξοδεύει το 15% του προϋπολογισμού της για να βελτιώσει τους ποδηλατόδρομους. Έχει και πιλοτικό πρόγραμμα για να πηγαίνουν μόνοι τους οι μικροί μαθητές στο σχολείο.
7. Σικάγο, ΗΠΑ: η πιο φιλική προς τα ποδήλατα πόλη των ΗΠΑ, σύμφωνα με πολλούς, οι τοπικές αρχές έχουν θεσπίσει και νόμους προστασίας των ποδηλατών.
8. Ντέβις-Καλιφόρνια, ΗΠΑ:λέγεται ότι υπάρχουν περισσότερα ποδήλατα από αυτοκίνητα σε αυτήν την πόλη των 65.000 κατοίκων.
9. Οττάβα, Καναδάς: διαθέτει 170 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, όμως η κίνηση πέφτει από Δεκέμβρη μέχρι Μάρτη.
10. Πόρτλαντ-Όρεγκον, ΗΠΑ:διεκδικεί από το Σικάγο τον τίτλο της πρωτεύουσας του ποδήλατου στις ΗΠΑ. Έχει άριστο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και υψηλά στατιστικά συμμετοχής, υπερηφανεύεται όμως για τη δραστήρια κοινότητα ποδηλατών.
11. Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ: είχε το ρεκόρ στις ΗΠΑ στα ατυχήματα με ποδήλατα την προηγούμενη δεκαετία, όμως από τότε πάρκινγκ έγιναν χώροι για ποδήλατα, ενώ οι αρχές έχουν αναλάβει ειδικές δράσεις, όπως τα αυτοκόλλητα «προσοχή στους ποδηλάτες», που μπαίνουν στους καθρέφτες των αυτοκινήτων.
12. Πεκίνο, Κίνα: η πόλη με τα περισσότερα ποδήλατα παγκοσμίως, με υποδομές για ταξίδι, αποθήκευση και επισκευή σε πολλά σημεία.
13. Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική: η μόνη αφρικανική πόλη, που κάνει σοβαρή προσπάθεια για να φτιάξει ένα καλό δίκτυο ποδηλατοδρόμων.
14. Μπογκοτά, Κολομβία: η πόλη-μοντέλο για τις συγκοινωνίες στη Λατινική Αμερική, με άριστη πρόβλεψη και για τους ποδηλάτες.
15. Περθ, Αυστραλία: περισσότερα από 700 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, με ειδικούς χάρτες και προτεινόμενες διαδρομές για να μην χαθεί ούτε ένα αξιοθέατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: