Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ. Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ

Οι δικαστές απέρριψαν όλους τους λόγους αναίρεσης που προέβαλε
Ο Αρειος Πάγος οριστικοποίησε την ποινή της φυλάκισης των 12 μηνών, με τριετή αναστολή, του τέως περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη για το γνωστό πρόστιμο που μείωσε σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων.
Αναλυτικότερα, ο τέως περιφερειάρχης το 2011 καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος.
Η παράβαση καθήκοντος ανάγεται στο ότι καθ' υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του,
μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμο των 89.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων, που φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο πρατηριούχος και να ζημιωθεί η νομαρχία.
Ο τέως περιφερειάρχης άσκησε αναίρεση στον Αρειο Πάγο κατά της καταδικαστικής απόφασης. Οι αρεοπαγίτες τον πρώτο μήνα του 2012 έκριναν δεκτή την αίτησή του, αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση και παρέπεμψαν τον Ψωμιάδη σε νέα δίκη ενώπιον και πάλι του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης.
Όμως, ο κ. Ψωμιάδης δικάστηκε για δεύτερη φορά από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με την ίδια ποινή (φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή) για τη μείωση του επίμαχου προστίμου.

Μετά και τη δεύτερη καταδίκη του άσκησε και πάλι αναίρεση στον Άρειο Πάγο, η οποία συζητήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Οκτωβρίου.

Οι αρεοπαγίτες με την υπ' αριθμ. 1495/2012 απόφασή τους απέρριψαν όλους τους λόγους αναίρεσης που προέβαλε ο κ. Ψωμιάδης, κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο τον περασμένο Οκτώβριο ο αντεισαγγελέας Α.Π. Βασίλειος Πλιώτας είχε προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση του κ. Ψωμιάδη και να αναιρεθεί για δεύτερη φορά η καταδικαστική απόφαση του τέως περιφερειάρχη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: