Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΆΜΦΙΣΣΑΣ – ΑΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο δρόμος Άμφισσα – Αγία Ευθυμία ξεκίνησε να κατασκευάζετε το 1998 και ολοκληρώθηκε η εργολαβία του το 2001. Το συγκεκριμένο έργο έχει κατασκευαστεί με εποπτεία των Υπηρεσιών της τότε Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κι έχει δοθεί στην αιρετή Περιφέρεια από το 2011 η αρμοδιότητα της συντήρησής του.
            Όπως διαπιστώνουμε, από κατασκευής του πάσχει σε αρκετά σημεία. Ειδικότερα, η κλίση των πρανών είναι σχεδόν κατακόρυφη, δεν υπάρχουν τοιχία αντιστήριξης στα επικίνδυνα για καταπτώσεις σημεία, υπάρχει έλλειψη προστατευτικών διχτύων καθώς επίσης δεν έχει τοποθετηθεί και η ενδεδειγμένη σήμανση.
            Η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας,
τόσο μέσω του Μηχανολογικού Εξοπλισμού που διαθέτει, όσο και με τον ετήσιο προγραμματισμό των Τεχνικών Έργων που γίνεται, προσπαθεί να περιορίσει τα φαινόμενα κατολίσθησης και την επικινδυνότητα του δρόμου.
            Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, διότι υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης από τις κεντρικές υπηρεσίες καθώς και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή.
            Στη συγκεκριμένη θέση του έργου που έγινε η κατολίσθηση τοποθετήθηκαν τα μπάζα στην άκρη του δρόμου ώστε να λειτουργήσουν ως αποσβεστήρας σε επόμενες καταπτώσεις. Περιορίστηκε η κυκλοφορία με τη μείωση του οδοστρώματος ώστε να αποφθεχθούν, στο μέτρο του δυνατού τα ατυχήματα και ειδοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αποκρίθηκαν άμεσα και επισκέφθηκαν χθες, στις 19/12, τη θέση όπου βρήκαν τα μέτρα ασφαλείας προσωρινά επαρκή. Επειδή το φαινόμενο εξελίσσεται, θα επανέλθουν την Παρασκευή 21/12 με κλιμάκιο σχετικών επιστημόνων (γεωλόγων) ώστε να δοθούν οι σχετικές οδηγίες.
            Το φαινόμενο της κατάπτωσης των βράχων παρακολουθείται συνεχώς από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, ώστε να παραμείνει στο μέτρο του δυνατού ο δρόμος καθαρός και παρακολουθείται η εξέλιξή του.


                   Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                           ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: