Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

«ΌΧΙ» ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Το κόμμα διαφωνεί σε κάθε περαιτέρω μείωση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Την κάθετη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με περαιτέρω μισθολογικές μειώσεις στους υπαλλήλους της Βουλής μετέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων. Μετά τη δημοσιοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης να προωθήσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανοίγει το δρόμο για νέες μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί ριζικά σε κάθε,
περαιτέρω μείωση μισθών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα και για τη διαδικασία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου καταγγέλλοντας ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ειδικά για την προωθούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις το μισθολογικό των υπαλλήλων της Βουλής, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι παραβιάζεται το άρθρο 65 του Συντάγματος που ορίζει ότι ο Κανονισμός της Βουλής καθορίζει την οργάνωση των υπηρεσιών της καθώς και όλα όσα αφορούν το προσωπικό της και επίσης το άρθρο 103 του Συντάγματος (αυτοδιοίκητο). Ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε να ληφθεί απόφαση από τη Διάσκεψη των Προέδρων που να χαρακτηρίζει άκυρη την όλη διαδικασία σημειώνοντας πως αν η κυβέρνηση επιθυμεί αλλαγή στο μισθολογικό των υπαλλήλων της Βουλής τότε αυτή θα πρέπει να προχωρήσει με την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή, με τη διαδικασία που προβλέπεται για την αλλαγή του Κανονισμού.

Νωρίτερα δόθηκε στη δημοσιότητα υπόμνημα του συλλόγου των υπαλλήλων της Βουλής με το οποίο καταγγέλλουν επιχείρηση στοχοποίησης τους αν και έχουν υποστεί μειώσεις που προκαλούν σοβαρό πλήγμα στο βιοτικό τους επίπεδο. Όπως καταγγέλλουν, με τη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που πρόκειται να υπογραφεί θα προβλέπεται ετήσια σταδιακή μείωση και εν τέλει κατάργηση μέχρι την 1.1.2016, της προσαύξησης του βασικού τους μισθού που έχει θεσπιστεί στο δεύτερο μέρος του Κανονισμού της Βουλής. Όπως λένε με την διάταξη αυτή, η μεσοσταθμική μείωση στο μισθό τους θα είναι κατά 63%. Στο κλίμα αυτό συγκαλείται για αύριο Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης των υπαλλήλων της Βουλής.

Σήμερα οι υπάλληλοι προχώρησαν ήδη σε τρίωρη στάση εργασίας ενώ παραιτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων από την παράταξη της ΔΑΚΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σημειώνεται ότι στις 7 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ μια ακόμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ορίζεται ότι «η κατ΄έτος επιχορήγηση του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής από τον Προϋπολογισμό της Βουλής είναι ίσου ύψους με τις κρατήσεις που διενεργούνται σε βάρος των μετόχων του Ταμείου επί των τακτικών αποδοχών τους. Κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στο περιεχόμενο του παρόντος άρθρου καταργείται
».

Δεν υπάρχουν σχόλια: