Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Κι όμως, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι πιο συνηθισμένη απ' όσο νομίζουμε
Εάν τις μέρες που κάνει περισσότερο κρύο και νυχτώνει νωρίς νιώθετε πιο κουρασμένη, εξαντλημένη και κακοδιάθετη από ποτέ, υπάρχει περίπτωση να έχετε χειμερινή κατάθλιψη- μία συναισθηματική διαταραχή άμεσα συνδεδεμένη με τον καιρό, η οποία είναι πιο συνήθης απ' όσο πιστεύετε.

Η υπνηλία, η τάση απομόνωσης και η δυσκολία συγκέντρωσης είναι όλα πιθανά συμπτώματα της διαταραχής ενώ, όταν αυτά σας εμποδίζουν από το να αντεπεξέλθετε στις καθημερινές υποχρεώσεις σας, οι πιθανότητες αυξάνονται- μαζί και η ανάγκη να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό,
ώστε να σας διαφωτίσει για την κατάσταση της υγείας σας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναζητήσουν βοήθεια άνθρωποι που νιώθουν ανήμποροι απέναντι σε αυτά τα συναισθήματα ή σκέφτονται το ενδεχόμενο να κάνουν κακό στους εαυτούς τους.

Τα καλά νέα είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι εύκολο να βρεθεί θεραπεία που να βοηθάει τον ασθενή τους χειμερινούς μήνες. Για τις πιο συνηθισμένες, ελαφριές, περιπτώσεις, υπάρχει μερικά απλά βήματα, που βοηθούν να διατηρήσουμε τα κίνητρά μας και να αποφύγουμε την χειμερινή κατάθλιψη. Αυτά είναι:

1) Ένας περίπατος έξω: Το φως του ήλιου φτάνει στον εγκέφαλο μέσω των ματιών μας, και αυξάνει την δημιουργία της σεροτονίνης, η οποία επηρεάζει την διάθεση. Όσο λιγότερο το φως, τόσο χαμηλότερα τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό μας. Το σκοτάδι είναι, ακόμα, υπεύθυνο για την παραγωγή μελατονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την υπνηλία.


2) Ασκηθείτε 30 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα

3) Μην ξεχνάτε να κοινωνικοποιείστε και μην παραλείπετε να έρχεστε τακτικά σε επαφή με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα.

Πηγή: http://www.queen.gr/YGEIA-FITNESS/YGEIA/item/67241-heimerini-katathlipsi-tesseris-aploi-tropoi-na-tin-antimetopisete#ixzz2IDPYgcMU

Δεν υπάρχουν σχόλια: