Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ…

…μετά από πιέσεις των δανειστών…
Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αφορούν θέματα δημοσιονομικής πολιτικής όπως η διαχείρηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και δράσεις του… Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Υπουργείου Οικονομικών, είναι μεταξύ αυτών που επανέφερε αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Με προβληματισμό και καχυποψία υποδέχτηκαν το πρωί του Σαββάτου τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών ότι επανακατέθηκαν προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος οι περισσότερες ρυθμίσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση εκταμίευση του υπολοίπου ποσού της δόσης του Ιανουαρίου.
Ειδικότερα,
οι 5 από τις 6 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προγραμματιστεί να ψηφιστούν από τη Βουλή μέχρι τις 21 Ιανουαρίου (στο Eurogroup), επισπεύδονται ώστε να ψηφιστούν πριν από το Euroworking group της ερχόμενης Τρίτης, 15 Ιανουαρίου.
Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης τόνιζαν το μεσημέρι του Σαββάτου ότι αυτό έγινε λόγω της δυσφορίας που εξέφρασαν οι δανειστές μας για το γεγονός ότι οι απαιτούμενες ρυθμίσεις –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- νομοθετούνται μέσω συνεχών ΠΝΠ και των πιέσεων που άσκησαν για να αλλάξει αυτή η πρακτική. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε “απαίτηση” να έχει συζητηθεί και να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από την ερχόμενη Τρίτη. Η απαίτηση αυτή συνδέθηκε από τους εταίρους με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της αναμενόμενης δόσης.
Οι επίμαχες νομοθετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονταν στα προς ψήφιση μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής αλλά αποσύρθηκαν αιφνιδιαστικά, για να επανακατατεθούν την ίδια στιγμή ως ενιαίο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όπως ανέφερε σε κατ’ιδίαν συζήτησή του κυβερνητικό στέλεχος, η τελευταία εξέλιξη σηματοδοτεί την ουσιαστική κατάργηση της πρακτικής των ΠΝΠ. «Τέλος οι Πράξεις, μόνο αν γίνει σεισμός θα νομοθετήσουμε ξανά έτσι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πρακτική των ΠΝΠ έδινε τη δυνατότητα στη σημερινή κυβέρνηση να πείθει άμεσα τους εταίρους ότι έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και από την άλλη να γλιτώνει, έστω και προσωρινά, της επίπονες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων εξέφρασαν δυσφορία γι΄αυτή τη μεθόδευση, διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν είχαν ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μειμαράκη, στη διάσκεψη της περασμένης Πέμπτης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσω του νέου νομοσχεδίου οι 3 από τις 5 επίμαχες ΠΝΠ θα έχουν αναδρομική ισχύ, καθώς είχε παρέλθει η προθεσμία των 40 ημερών εντός των οποίας η κυβέρνηση υποχρεούνταν να τις φέρει προς κύρωση στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής από τις 10.00 το πρωί της Δευτέρας και εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί το βράδυ της ίδιας μέρας. Ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να ζητήσει η αντιπολίτευση.
Με πληροφορίες από Αντώνη Γαλανόπουλο
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: