Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ...


...ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO- ΠΑΝΤΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ...

Διάχυτο φόβο για την επόμενη μέρα σχετικά με τη συμπεριφορά της τρόικας και για πρώτη φορά για την τύχη των τραπεζικών καταθέσεων στη χώρα μας, αλλά και άκρως ενδιαφέρουσες, αν και όχι τεκτονικές πολιτικές ανακατατάξεις, φέρνουν ...
οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο στο ελληνικό πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.
Σε πρώτη φάση η Ν.Δ. επανακτά ένα ελαφρύ προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που για ένα διάστημα είχε υπερισχύσει -πάντα με μικρές διαφορές και χαμηλά ποσοστά και για τα δύο κόμματα- ενώ η κοινή γνώμη,

δείχνει εξαιρετικά επιφυλακτική τόσο για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά όσο και για το -όποιο- εναλλακτικό σχέδιο παρουσιάζει ο κ. Αλέξης Τσίπρας για την έξοδο από την κρίση.Η αποκαλυπτική έρευνα της Alco για τις τάσεις της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, έγινε στις 28 και 29 Μαρτίου, στον απόηχο δηλαδή των όσων συμβαίνουν στη Μεγαλόνησο και αμέσως μετά τη νέα όσο και πρωτόγνωρα σκληρή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στο κυπριακό οικονομικό πρόβλημα.

Οι Ελληνες όχι μόνο δεν κρύβουν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα, αλλά δείχνουν να αντιλαμβάνονται το «νέο Κυπριακό» ως άρρηκτα συνδεδεμένο με τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη, φυσικά και στην Ελλάδα. Δεν θεωρούν δηλαδή την υπόθεση της Κύπρου «μεμονωμένη» και «ειδική», αλλά πιστεύουν ότι φανερώνει διαθέσεις και κατευθύνσεις, στις οποίες θα κινηθούν η ευρωπαϊκή ηγεσία και οι δανειστές το επόμενο διάστημα.
  

Το πολιτικό τοπίο
Οι συνθήκες έξαρσης της κρίσης και διάχυσης του φόβου, που επικράτησαν προφανώς σε μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης από τις εξελίξεις στη Λευκωσία, οδήγησαν σε μια επανασυσπείρωση ορισμένων τμημάτων συντηρητικών ψηφοφόρων γύρω από τη Ν.Δ. Το κυβερνών κόμμα σημειώνει ελαφρά άνοδο, που όμως σε συνδυασμό με την ελαφρά πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, το φέρνει και πάλι να προηγείται στην πρόθεση ψήφου. Τα δύο κόμματα εξακολουθούν να κινούνται μόλις πάνω από το 20%. Φαίνεται ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μην έχει δυναμική, παρά τη διογκούμενη δυσφορία για την όξυνση της ύφεσης και την επιβάρυνση σειράς οικονομικών στοιχείων. Η Ν.Δ., από την άλλη, παρουσιάζει μια ανθεκτικότητα στη φθορά, που συνήθως έχουν τα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς πάντως και εκείνη να πείθει ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων. Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με την κυρίαρχη τάση να οδηγεί σε μια περαιτέρω, έστω και μικρή, συρρίκνωση, ενώ εξόχως ενδιαφέρον είναι το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο η Χρυσή Αυγή σημειώνει σημαντική, αναλογικά, μείωση των ποσοστών της. Ισως η καταγραφή αυτή να φανερώνει ότι το ακροδεξιό κόμμα φτάνει στα όρια της εκλογικής του επιρροής, αν και είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα. Απολύτως σταθερή, σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνη των τελευταίων εκλογών, εντοπίζεται η ΔΗ.ΜΑΡ., ενώ ενδιαφέρον έχει και η ελαφρά άνοδος τόσο των Ανεξάρτητων Ελλήνων -μάλλον απρόσμενο στοιχείο με βάση τις αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου- όσο και του ΚΚΕ, του οποίου η «μασίφ» αντιευρωπαϊκή πρόταση γίνεται ίσως περισσότερο κατανοητή και αποδεκτή από τμήματα αριστερών ψηφοφόρων. Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή έχουν τη μεγαλύτερη συσπείρωση στις εκλογικές τους βάσεις, σε σύγκριση πάντα με την αναμέτρηση του Ιουνίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ είναι οι διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ -εξ ου προφανώς και οι οξείες επιθέσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στον κ. Αλέξη Τσίπρα-, αλλά και προς τη Ν.Δ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι διαρροές είναι κυρίως προς τους αναποφάσιστους, ενώ παρατηρούνται και απώλειες προς τη Χρυσή Αυγή - προφανώς τυφλών αντιμνημονιακών και αντισυστημικών τμημάτων του εκλογικού σώματος. Η Ν.Δ. βλέπει πολλούς ψηφοφόρους της να σκέφτονται την αποχή, ενώ σημαντικά τμήματα κατευθύνονται προς τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Ελληνες.   



Δεν πείθουν
Η σκληρή, σχεδόν τιμωρητική στάση της τρόικας απέναντι στην Κύπρο δεν περνά απαρατήρητη από την ελληνική κοινή γνώμη. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η στάση της τρόικας έναντι της Ελλάδας θα γίνει τώρα πιο σκληρή. Η άποψη αυτή ίσως διαμορφώνεται και σε συνδυασμό με την ανυποχώρητη στάση των δανειστών κατά τις τελευταίες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο και εν όψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι περιμένουν τα χειρότερα. Ενδεικτικό της απογοήτευσης, ίσως και της απώλειας των ελπίδων είναι το πώς κρίνουν οι πολίτες τη στάση του κ. Αντώνη Σαμαρά και του κ. Αλέξη Τσίπρα έναντι της τρόικας. Ακριβώς οι μισοί θεωρούν ότι δεν δικαιώνεται η στρατηγική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, ενώ περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι εφικτή! Μόνος ένας στους τρεις πιστεύει στη στρατηγική του πρώτου και ένας στους τέσσερις στον ρεαλισμό της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ! Πιθανόν εκεί να οφείλονται και η χαμηλή πτήση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις και η μη ύπαρξη οποιασδήποτε δυναμικής στο πολιτικό σκηνικό.  



Φόβοι για τις καταθέσεις
Οπως ήταν φυσικό και επόμενο, ιδίως μετά και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το «μοντέλο διάσωσης» της Κύπρου θα εφαρμοστεί κι αλλού, οι Ελληνες πολίτες εκτιμούν, με μεγάλη πλειοψηφία, ότι το κούρεμα των καταθέσεων θα γίνει και σε άλλες χώρες. Οσοι πιστεύουν το αντίθετο είναι οικτρή μειοψηφία. Για την περίπτωση της Ελλάδας τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πιο αισιόδοξα, όμως και πάλι ο φόβος κυριαρχεί σε συντριπτικά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ένα στοιχείο που από μόνο του μπορεί να αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την ομαλότητα του τραπεζικού συστήματος εάν δεν υπάρξουν το συντομότερο καθησυχαστικές παρεμβάσεις από την ευρωπαϊκή ηγεσία. Το πόσο σημαντικό στοιχείο είναι για τους Ελληνες πολίτες η συμπεριφορά των ιθυνόντων στο θέμα των καταθέσεων καταδεικνύεται και από την απάντηση που δίνουν σχετικά με την τελική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Κατά πλειοψηφία θεωρούν καλύτερη τη δεύτερη και όχι την πρώτη απόφαση του Eurogroup. Ως γνωστόν, η πρώτη έβαζε χέρι σε όλες τις καταθέσεις, ενώ η δεύτερη μόνο στις άνω των 100.000 ευρώ. Και σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ελληνικές τράπεζες, σχεδόν όλοι οι Ελληνες, με εξαίρεση ελάχιστες χιλιάδες, έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ…    
Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: