Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

«ΘΕΙΟ ΧΕΡΙ» ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ. ΜΙΣΟ ΕΚ ΕΥΡΩ ΕΚΑΝΕ ΦΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

- Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και αναμένεται το πόρισμα των Επιθεωρητών Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου.
- Ελέγχθηκαν τα οικονομικά σε δυο φάσεις, σε βάθος δεκαετίας και σε βάθος εικοσαετίας.
Αναμένεται από μέρα σε μέρα το επίσημο πόρισμα των Επιθεωρητών Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας,
καθώς το συνολικό έλλειμμα ξεπερνά το μισό εκ ευρώ.
Ειδικότερα, μετά τον αιφνιδιαστικό έλεγχο που είχε γίνει πριν από αρκετούς μήνες από επιτροπή της Μητρόπολης Φωκίδας, όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρχε «μαύρη τρύπα» περί των 250.000 ευρώ, τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν στην Ιερά Σύνοδο, όπου με εντολή της πραγματοποιήθηκε καθολικός οικονομικός έλεγχος από δικού Επιθεωρητές. Μάλιστα, ο έλεγχος έγινε σε δυο φάσεις, σε βάθος δεκαετίας και σε βάθος εικοσαετίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το έλλειμμα που προκύπτει σε βάθος δεκαετίας είναι ποσό πλησίον των 500.000 ευρώ, ενώ στην εικοσαετία φαίνεται να ξεπερνά το νούμερο το μισό εκατομμύριο ευρώ.
Να σημειωθεί ότι από τον πρώτο έλεγχο ο ιερέας της εκκλησίας δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το ποσό, αλλά και ούτε είχε να καταθέσει νόμιμα παραστατικά που να δικαιολογούν το τεράστιο έλλειμμα. Εντύπωση δε προκαλεί και η στάση του ιερέα, ο οποίος αφενός δεν απαντούσε σε κανένα τηλέφωνο, αφετέρου εξαφανίστηκε από τη Φωκίδα.
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που ενσκήπτει είναι η ανάμειξη των μελών διαχρονικά, στην 20ετία και τη 10ετία, των μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Αυτό το σημειώνουμε γιατί έχει ιδιαίτερη αξία. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να βρεθούν μπλεγμένοι, καθώς θεωρούνται συνδιαχειριστές της εκκλησιαστικής περιουσίας (κινητής και ακίνητης), ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν ουδέποτε εικόνα. Μάλιστα, όπως τόνισε ένας εξ αυτών στην εφημερίδα μας, ο ιερέας είχε εν λευκών το κουμάντο και δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν. «Εμείς ήμασταν εκεί τυπικά, δεν είχαμε εικόνα για τίποτε, αλλά και δε λειτουργούσαμε σαν όργανο», τόνισε. Υποστήριξε όμως ότι ουδέποτε είχε περάσει από το μυαλό κανενός πως μπορεί και να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Μετά την ανακοίνωση του πορίσματος θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την παραπομπή των υπευθύνων σε ποινικά δικαστήρια. Ο ιερέας πάντως, μετά την διεξαγωγή της πρώτης έρευνας τέθηκε σε αργία. Έλεγχοι της Μητρόπολης είχαν γίνει και σε άλλους ναούς χωρίς όμως να εξαχθεί από αυτούς συμπέρασμα που να οδηγεί σε μεγάλο έλλειμμα ή να λείπουν αδικαιολόγητα (χωρίς νόμιμα παραστατικά) χρήματα.
Τέλος, σε εποχές που χιλιάδες συνάνθρωποί μας έχουν εξαθλιωθεί και είναι στο δρόμο, θα πρέπει να είναι όλοι προσεχτικοί με τέτοιες υποθέσεις. Τα χρήματα των πιστών, που οι περισσότεροι τα στερούνται για να τα ρίξουν στο παγκάρι, θα πρέπει να διαχειρίζονται με απόλυτη διαφάνεια. Πέρα από τα εκκλησιαστικά συμβούλια που πρέπει να λειτουργούν, διότι αν αυτό δε συμβαίνει και γίνει κάτι θα είναι όλοι συνυπεύθυνοι, θα πρέπει να υπάρχει και μια επιτροπή από τη Μητρόπολη που να ασκεί συστηματικό, αυστηρό και μόνιμο έλεγχο στη διαχείριση αυτών των εσόδων.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: