Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΟΣΜΕ! ΡΕΚΟΡ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ 2016

Τα «καλά» της εποχής Καραμανλή φαίνεται ότι ζήλεψε η κυβέρνηση, καθώς σημαντική αύξηση καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα στον αριθμό των συμβασιούχω που δουλεύουν στο Δημόσιο.
Πιο συγκεκριμένα, ρεκόρ αύξησης στις θέσεις συμβασιούχων σημειώθηκε στην χώρα μας το 2016, σύμφωνα με τηνετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ.
Άλλωστε, μέσα στην τελευταία τριετία άλλωστε το εποχικό και το έκτακτο προσωπικό του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 21,31% ενώ και οι τακτικοί υπάλληλοι μειώθηκαν κατά 5,6%.
Μόνο μέσα στην περασμένη χρονιά προκηρύχθηκαν 5.584 θέσεις μονίμων υπαλλήλων και ειδικού επιστημονικού προσωπικού ενώ, την ίδια περίοδο, προέκυψαν 12.125 θέσεις εποχικού προσωπικού – είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου είτε με μίσθωση έργου.
Το 62% των μόνιμων προσλήψεων έγιναν στο υπουργείο Υγείας και τους φορείς του ενώ λίγο πάνω από το 11% απορροφήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού,
πρώτο στις προσλήψεις ήταν το υπουργείο Εσωτερικών (σε πόστα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης) και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αθροιστικά 40%).
Το ΑΣΕΠ δεν αφήνει ασχολίαστη ούτε τη διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων, εντοπίζοντας προβλήματα στην αξιολόγηση. Όπως επισημαίνεται, κατά την διαλογή δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον βαθμό του πτυχίου, παρά το γεγονός ότι ανάλογα με την αυστηρότητα της κάθε σχολής ΑΕΙ ή ΤΕΙ, διαφέρει κατά πολύ ο μέσος όρος αποφοίτησης (για υποψήφιους για την ίδια θέση).
Προβληματική είναι και η απόδειξη των ισχυρισμών της προηγούμενης επαγγελματικής εμπειρίας των υποψηφίων καθώς και η συνάφεια της με το αντικείμενο των θέσεων που προκηρύσσονται.
Σημαντικά προβλήματα διαπιστώνονται και στη σχετική νομοθεσία, καθώς συνυπάρχουν 31 διαφορετικές διατάξεις για διαφορετικές κατηγορίες προσλήψεων στο Δημόσιο , με μεγάλες διαφορές στα κριτήρια επιλογής.
Υπό το φως αυτών των δεδομένων, το ΑΣΕΠ προτείνει την επαναφορά των ειδικών γραπτών εξετάσεων που ενώ προβλέπονται από το 2009, εφαρμόστηκαν μόνο εκείνη την χρονιά.
Μάλιστα για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων ΠΕ ή ΤΕ, προτείνεται και η διαδικασία των συνεντεύξεων τόσο για τους διοριστέους όσο και για έναν επαρκή αριθμό επιλαχόντων.
(πηγή: ΣΚΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: