Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΙ;
Ανεξίτηλα σημάδια πάνω στο «σώμα» του πολιτικού συστήματος της χώρας έχουν αφήσει τα τρία μνημόνια
Στη καλύτερη περίπτωση συρρικνώθηκαν (βλ. ΠΑΣΟΚ) στην χειρότερη εξαφανίστηκαν (ΛΑΟΣ) ή απέμειναν σκιά του παλιού εαυτού τους (ΔΗΜΑΡ).
Ανάλογες συνέπειες υπέστησαν και οι βουλευτές. Τα μνημονιακά χρόνια είναι γεμάτα από αποχωρήσεις, διαγραφές ή μετακινήσεις βουλευτών. Και αν εξαιρέσει κανείς το πρώτο μνημόνιο που τα πολιτικά κόμματα τελούσαν σε καθεστώς σοκ με συνέπεια οι διαφοροποιήσεις από τη κεντρική γραμμή των κομμάτων να είναι λίγες, στο δεύτερο και τρίτο μνημόνιο υπήρξε γενικευμένη ανταρσία.
Το «βάπτισμα» του πρώτου Μνημονίου
Το πρώτο μνημόνιο που έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ψηφίστηκε από 172 βουλευτές, του ΠΑΣΟΚ (τότε είχε 160 έδρες!), του ΛΑΟΣ και την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία αμέσως μετά διαγράφηκε από τον αντιμνημονιακό τότε Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο και από το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκαν οι Γιάννης Δημαράς,
Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου. Με αποτέλεσμα να διαγραφούν και εκείνοι.
Απώλειες υπήρξαν και κατά τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Ιούνιο του 2011 και ενώ τη Βουλή πολιορκούσαν οι «αγανακτισμένοι». Παραιτήθηκαν οι Έκτωρας Νασιώκας και Γιώργος Φλωρίδης από το ΠΑΣΟΚ και καταψήφισε ο Παναγιώτης Κουρουπλής που διαγράφηκε.

Το δεύτερο μνημόνιο γίνεται νόμος του κράτους τον Φεβρουάριο του 2012

Φέρνει μεταξύ άλλων μείωση βασικού μισθού, την εφαρμογή ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, αύξηση φόρων αλλά και φορολογίας επιχειρήσεων κ.α.
Το φέρνει στη Βουλή ο Λουκάς Παπαδήμος και έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ που αφήνει πίσω της τα αντιμνημονιακά Ζάππεια, και της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακιογάννη στην οποία είχαν «περάσει» οι Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Γιώργος Κοντογιάννης.
Το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη επιλέγει τον ελιγμό της απουσίας, ωστόσο Μάκης Βοριδης και Άδωνις Γεωργιάδης παραμένουν στη Βουλή, ψηφίζουν «ναι» και στην συνέχεια διαγράφονται. Ψηφίζεται από 199 βουλευτές

Αμέσως μετά τη ψηφοφορία ξεκινά η «καρατόμηση» όλων όσων δεν ακολούθησαν την κεντρική γραμμή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε όλους όσους καταψήφισαν, δήλωσαν «παρών» ή ήταν απόντες από τη ψηφοφορία.
Οι βουλευτές που διεγράφησαν ήταν οι Σπύρος Κουβέλης, Άννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βάσω Παπανδρέου, Λάμπρος Μίχος, Μαρία Κυριακοπούλου, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Βασίλης Τόγιας, Γιώργος Κασσάρας, Χάρης Καστανίδης, Κυριακή Τεκτονίδου, Χρήστος Κατσούρας, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Θόδωρος Παραστατίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Παπαμανώλης, Οδυσσέας Βουδούρης, Μάντατζη Τσετίν, Ηλίας Θεοδωρίδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Χρήστος Μαγκούφης.
Το ίδιο δρόμο ακολούθησαν και αρκετοί από την ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε τους Έλενα Κουντουρά, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Δημήτρη Σταμάτη, Γιώργο Βλάχο, Μιχάλη Γιαννάκη, Μαργαρίτη Τζήμα, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Ζήση Τζηκαλάγια, Χρήστο Ζώη, Σπύρο Γαληνό, Παναγιώτη Μελά, Γιώργο Καρασμάνη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Αναστάσιο Καρυπιδη, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Γιώργο Βαγιωνά.

Το τρίτο μνημόνιο (Αίγουστος 2015) θα μείνει αξέχαστο

Όχι μόνο για την κυβίστηση του ΣΥΡΙΖΑ που λίγους μήνες πριν δεσμεύονταν ότι θα το καταργήσει με ένα νόμο και ένα άρθρο αλλά και για τα όσα συνέβησαν κατά τη ψήφιση του. Τα «καψώνια» της τότε προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στους μέχρι πρότινος συντρόφους της, είχαν αποτέλεσμα η συζήτηση και ψήφιση της νέας σύμβασης να ξεκινήσει την 13η Αυγούστου και να ολοκληρωθεί ένα 24ωρο αργότερα το πρωί της 14ης Αυγούστου.
Ψηφίστηκε από τις δύο κυβερνητικές παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αλλά και από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που υποχρεώθηκαν να συμπράξουν επειδή η χώρα κινδύνευε να βρεθεί στο κενό. Υπερψήφισαν 222 βουλευτές «όχι» είπαν 64 και 11 δήλωσαν «παρών».
Η παράταξη με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που επί της ουσίας οδηγήθηκε σε διάσπαση καθώς 44 βουλευτές του είτε καταψήφισαν είτε δήλωσαν «παρών».
«Όχι» είπαν οι Αγλαια Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαιτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοίλης, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης
«Παρών» δήλωσαν οι Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος,, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Φάνης Κουρεμπές, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα.
Από όλους τους παραπάνω μόνο η Αννέτα Καββαδία και ο Χρήστος Καραγιαννίδης εξακολουθούν και σήμερα να παραμένουν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
thetoc.gr


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: