Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΟΛΩΝΟΥΝ ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΑ «ΜΑΓΑΖΙΑ» ΤΟΥΣ

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να πολώσουν το κλίμα στην κοινωνία και στην πλάτη των πολιτών που παρακολουθούν αμέτοχοι τον καυγά για τα μάτια του κόσμου.
Τσακώνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τα αν και εφόσον της συμφωνίας του Eurogroup και τα 8,5 δις ευρώ που περιλαμβάνει η απόφαση με την εκταμίευση της δόσης που από την μία τσέπη θα βγούνε και στην άλλη θα μπούνε. Από τα χρήματα αυτά, ελάχιστα θα πέσουν στην πραγματική οικονομία για να πάρουν ανάσα οι προμηθευτές του δημοσίου και οι συνταξιούχοι που περιμένουν στην ουρά μήνες τώρα για να τους εκδοθεί η σύνταξη.
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού με φόντο τους φοίνικες του προεδρικού μεγάρου προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του κ. Τσίπρα ο αρχηγός της ΝΔ έδωσε τη δική του απάντηση μέσω από το δελτίο ειδήσεων του Αlpha.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι,
έβαλε ψηλά τον πήχη για τη συμφωνία αλλά πέρασε από κάτω:  «Ο κ. Τσίπρας είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά για τη συμφωνία αυτή και δυστυχώς για τη χώρα, όχι για τον ίδιο, πέρασε από κάτω». Θυμίζω, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι ο κ. Τσίπρας είχε συνδέσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με μία οριστική λύση για το χρέος και με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Είχαμε μεν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποφύγαμε δηλαδή την καταστροφή, αλλά δυστυχώς η λύση για το χρέος μετατέθηκε για το τέλος του προγράμματος και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και βέβαια όλα αυτά συνοδεύονται από ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων για όλους τους Έλληνες, με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5 δις ευρώ για μετά το τέλος του προγράμματος.
Προσέξτε, η απόφαση του Eurogroup λέει με σαφήνεια ότι για πέντε χρόνια θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες οι οποίοι μας ακούν; Σημαίνει περισσότερους φόρους, σημαίνει μειώσεις στις συντάξεις, σημαίνει μείωση του αφορολόγητου, σημαίνει μια διαρκής λιτότητα η οποία μάλιστα δεν συνδέεται με το ρυθμό ανάπτυξης.
Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να πανηγυρίζει.  Θα του συνιστούσα να είναι πιο προσεκτικός. Ο κ. Τσακαλώτος ήταν πολύ πιο προσεκτικός χθες στις δηλώσεις του. Και βέβαια, ο κ. Τσίπρας έχει  υποχρέωση, όπως του ζήτησα σήμερα εγγράφως, να έρθει άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων, να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το τι πέτυχε. Να κάνουμε ένα συνολικό απολογισμό, όχι μόνο του τελευταίου μήνα, αλλά και της συνολικής πορείας της χώρας για τα τελευταία δυο χρόνια. Για το που βρισκόμαστε, για το πού πηγαίνουμε και για το τι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε διαπραγματευτεί έτσι όπως διαπραγματεύτηκε.
Μαξίμου κατά ΝΔ
Δεν πέρασε πολύ ώρα και το Μέγαρο Μαξίμου αντεπιτέθηκε στη ΝΔ όχι μόνο με αφορμή τα όσα είπε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha ο κ. Μητσοτάκης αλλά και για τις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ότι αφορά την απόφαση του Eurogroup συνεχίζοντας έτσι τον «καλτ» πόλεμο που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους. Ένα πολιτικό πόλεμο και μια fake αντιπαράθεση προκειμένου να διατηρήσουν τους ψηφοφόρους τους σε εγρήγορση…
Σύμφωνα λοιπόν με τις κυβερνητικές πηγές:  «Η Νέα Δημοκρατία χρειάστηκε 1371 λέξεις μήπως και πείσει κανέναν για τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup. Επειδή η κυβέρνηση έχει και πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθεί από το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, τους επισημαίνουμε μία ειδοποιό διαφορά που τους «διέφυγε» για να βγάλουν το συμπέρασμα που θέλουν:
Και συνεχίζει το Μέγαρο Μαξίμου: «Η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, για την οποία επιχαίρει η ΝΔ ανέφερε «we are committed to providing adequate support to Greece during the life of the programme and beyond until it has regained market access». Το Eurogroup δεσμευόταν δηλαδή ότι θα διασφαλίζει νέα δάνεια στο διηνεκές μέχρι κάποια στιγμή η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και χωρίς κανένα χρονικό προσδιορισμό.
Η χθεσινή απόφαση αντιθέτως αναφέρει πως «in view of the ending of the current programme in August 2018, the Eurogroup commits to provide support for Greece’s return to the market». Δηλαδή το Eurogroup δεσμεύεται να διασφαλίσει την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και παράλληλα να στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Για αυτό το λόγο εξάλλου προβλέπεται στην ίδια απόφαση ένα σημαντικό αποθεματικό ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος στις αγορές.
Με λίγα λόγια η μία απόφαση δεσμευόταν για στήριξη μέχρι την επιστροφή στις αγορές και η χθεσινή για στήριξη για την επιστροφή στις αγορές.
Οι κύριοι της ΝΔ εκτίθενται από μόνοι τους…».
Πολώνουν τον κόσμο για να διατηρήσουν τις προσδοκίες των ψηφοφόρων
Σε όλο αυτό το κλίμα πόλωσης που έχει δημιουργηθεί και σε συνδυασμό με τις επόμενες κινήσεις που θέλει και ο κ. Τσίπρας (πρόσκληση στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς) αλλά και ο κ. Μητσοτάκης από τη δική του πλευρά, (συζήτηση στη βουλή προ ημερησίας σε επίπεδο αρχηγών μέσα στην εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα) δεν συνάδει  με την σημερινή πολεμική αντιπαράθεση στην οποία και οι δύο συμβάλουν με πολεμικές  ιαχές προετοιμάζοντας την επόμενη σύγκρουση στη βουλή.
Η άλλη Ελλάδα που υποστηρίζουν ότι θέλουν και οι δύο δεν χτίζεται με τέτοιου είδους υλικά. Με κορώνες δεν έρχεται η ανάπτυξη ούτε φυσικά με κοκορομαχίες κερδίζεται το στοίχημα για να γυρίσει σελίδα η χώρα. Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είναι εκτεθειμένοι και δεν κατανοούν ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται εκεί που οι ίδιοι νομίζουν , αλλά βρίσκονται αλλού και μακριά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: