Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

ΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ «ΟΛΑ» ΕΝ ΛΕΥΚΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΑΚΕΤΟ»

Σε συνεχείς επαφές με τον πρωθυπουργό βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για να προετοιμαστούν οι ελληνικές θέσεις, απέναντι στα πιθανά σενάρια για το χρέος και  για τα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης.
Το μυστικό για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές κρύβεται στις υποσχέσεις για αναπτυξιακή βοήθεια. Όσο θα ψηλώνει η πρόβλεψη για Ανάπτυξη τόσο μικραίνει η ανάγκη για ελάφρυνση που ζητά η κυβέρνηση, ώστε να θεωρηθεί βιώσιμο το χρέος.
Είναι και αυτή μία από τις αλλαγές που δέχτηκε η κυβέρνηση για να αποφύγει ένα νέο ναυάγιο.
Ακόμα μία είναι πως δέχτηκε και την δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022, όπως αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Όπως είπε, «το μέτρο έρχεται στη Βουλή διότι όπως αποσαφηνίστηκε στο τελευταίο Eurogropup ότι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί έως το 2022»,

Σύμφωνα με το protothema.gr, το νέο «αφήγημα» που χτίζει η κυβέρνηση, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών χθες στη Βουλή.
Αν και απέφυγε να μιλήσει και αυτός για γραβάτες, μετά την ολική διάψευση των διαβεβαιώσεων που και ο ίδιος έδινε πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο κ.Τσακαλώτος επανήλθε λέγοντας «θα ήθελα να ήξερα τι θα πείτε αν η συμφωνία της 15ης Ιουνίου είναι καλύτερη. Εγώ θεωρώ ότι θα είναι καλύτερη. Θα δείτε ότι στην απόφαση του επόμενου Eurogroup θα υπάρχουν θέματα για την Ανάπτυξη και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, αλλά και σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα και ίσως κάποιο μηχανισμό για τα μακροπρόθεσμα. Περιμένετε λοιπόν να δείτε» τόνισε, υπονοώντας ένα σχέδιο για την διάθεση αναπτυξιακών πόρων στη χώρα μας, μέσω υφιστάμενων ή νέων προγραμμάτων τύπου «πακέτο Γιούνκερ» (ή Μεσογειακών Προγραμμάτων όπως εκείνα του ’80, όπως τα περιέγραφαν χθες στο protothema.gr πηγές των δανειστών).
Παρότι στο προχθεσινό Euro Working Group δεν έλειψαν οι γκρίνιες για την Ελλάδα, οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης συνεχίζονται, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ να καταφθάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα στην Αθήνα.
Ο κ. Λε Μερ αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Ελληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες ημέρες με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
Σύμφωνα με κύκλους του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, στόχος του κ. Λε Μερ είναι μια λύση για την αποδέσμευση της δόσης ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει τα 7,4 δισ. ευρώ που λήγουν τον επόμενο μήνα, αλλά και συμφωνία «πάνω στις μεγάλες αρχές μιας αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους»

Δεν υπάρχουν σχόλια: