πανωλεθρίαμβος
Διαφημίζει ο ΑΝΤ1 το νέο πρόγραμμα και βάζει τα Νυκτερινά του Σοπέν και δείχνει αντί Μαγκρίτ και Βερμέερ τον Παπαδάκη και τη Μακρυπούλια.
Η συμμετοχή της Ιμάν Κελίφ στους αγώνες πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι γέμισε τα media και τα social media με αναφορές στα χρωμοσώματα, από ανθρώπους που ασχολήθηκαν τελευταία φορά με τη βιολογία στα σχολικά τους χρόνια -και από τότε έχουν περάσει δεκαετίες.
Η Αλγερινή αθλήτρια έγινε η φωτογραφία του cyberbullying σε παγκόσμια κλίμακα.
Ήλθε η άχαρη στιγμή να διαβάζουν πως το χρωμόσωμα που είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό του αρσενικού βιολογικού φύλου στα θηλαστικά (Υ) εκφυλίζεται και μπορεί να εξαφανιστεί στο μέλλον. Όχι στο άμεσο. Στο μακρινό.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας, εκτός και αν αναπτυχθεί ένα νέο γονίδιο φύλου. Κάτι που ενέχει κινδύνους. Όπως είναι τα πολλά διαφορετικά ανθρώπινα είδη, που θα διατηρούνται χωριστά από τα διαφορετικά συστήματα προσδιορισμού του φύλου τους.
Κοινώς, αν επιβιώσουμε ως είδος, θα ξεχάσουμε τα φύλα.
Το χρωμόσωμα Υ είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό του αρσενικού φύλου στα θηλαστικά, περιλαμβανομένων των ανθρώπων. Η παρουσία του καθορίζει το αρσενικό άτομο και η απουσία του το θηλυκό. Σε πολλά ζώα και στον άνθρωπο, περιέχει γονίδια που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των αρσενικών χαρακτηριστικών.
Ποιοι λόγοι μπορεί να οδηγήσουν στην εξαφάνιση του χρωμοσώματος Υ
1. Μείωση Μεγέθους: Το χρωμόσωμα Υ έχει μειωθεί σημαντικά σε μέγεθος κατά την εξέλιξη των θηλαστικών. Στην πραγματικότητα, έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των γονιδίων του και σήμερα περιέχει λιγότερα γονίδια σε σχέση με το χρωμόσωμα Χ.
2. Mειωμένη Εξέλιξη του Είδους: Το χρωμόσωμα Υ δεν έχει πολλές ευκαιρίες για ανασυνδυασμό (διαδικασία ανταλλαγής γονιδίων κατά την αναπαραγωγή), κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή συσσώρευση μεταλλάξεων και ενδεχομένως σε προβλήματα στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, το χρωμόσωμα Υ βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, επειδή βρίσκεται στους όρχεις σε κάθε γενιά. «Αυτό είναι ένα επικίνδυνο μέρος γιατί τα κύτταρα πρέπει να διαιρεθούν πολλές φορές για να δημιουργήσουν σπέρμα, επομένως οι μεταλλάξεις είναι πολύ πιο συχνές, εν αντιθέσει με την παραγωγή ωαρίων», έχουν γράψει ερευνητές σχετικής μελέτης στο Conversation.
Η θεωρία έχει αναπτυχθεί,
Η πρώτη φάση του αφελληνισμού εξελίχθηκε επί των ημερών της τρόικας: τα αεροδρόμια εκχωρήθηκαν σε Γερμανούς, τα λιμάνια, πλην του Πειραιώς, σε συμμάχους Αμερικανούς, τα τρένα στους Ιταλούς, η ενέργεια σε Αυστραλούς, οι οπτικές ίνες του ίντερνετ σε Βρετανούς, το νερό στους Γάλλους. Το τελευταίο αποσοβήθηκε ευτυχώς λόγω απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μέχρι νεωτέρας.
Η δεύτερη φάση του αφελληνισμού εξελίσσεται και καθίσταται γενική συνείδηση τα τελευταία δύο χρόνια στα απλησίαστα για τους Έλληνες το καλοκαίρι νησιά του Αιγαίου. Οι τιμές της διαμονής σε μεσαία ξενοδοχεία, οι τιμές της εστίασης και οι τιμές των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας (οι οποίες θα αυξηθούν κι άλλο τα επόμενα χρόνια λόγω της υποχρέωσης που επέβαλε η Ε.Ε. για επενδύσεις αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στα πλοία) κατέστησαν απαγορευτική την επίσκεψή τους για τους Έλληνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ιστότοπου Ferryhoper, μέσω του οποίου γίνονται κρατήσεις ακτοπλοΐας, πρωταθλητές των προτιμήσεων των Ελλήνων για το φετινό καλοκαίρι αναδεικνύονται η Τήνος και η Αίγινα, ενώ άλλα νησιά, που στο παρελθόν κρατούσαν τα σκήπτρα της επισκεψιμότητας, είδαν ραγδαία πτώση στις τουριστικές εισπράξεις από Έλληνες.
Η τρίτη φάση του αφελληνισμού εξελίσσεται παράλληλα με τη διαμόρφωση αυτού του νέου τοπίου που φέρει τον γενικό τίτλο «Ελληνικά νησιά μόνο για ξένους, όχι για Έλληνες». Ή, αλλιώς, ξένος στον τόπο σου. Παραδίδονται σταδιακά και οι τοπικές οικονομίες των νησιών και άλλων περιοχών σε ξένους.
Στη Χαλκιδική, όπως συνειδητοποιήσαμε από το επεισόδιο που έγινε με πυροβολισμούς σε γνωστό beach bar, δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις ελέγχονται πλέον από υπηκόους Βουλγαρίας. Στα νησιά του Αιγαίου οι μισές μαρίνες ελέγχονται αφανώς από Τούρκους. Στα νησιά του βορείου Αιγαίου όπου απελευθερώθηκε η βίζα από την πρώτη χρονιά της εφαρμογής του μέτρου,
Του Γ.Γ.
«Είναι απίστευτο το πόσο καταπιεσμένος είναι στην Ελλάδα ο δεξιός. Πρέπει να κάνουμε όντως μία μάχη για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτή την πλήρη ιδεολογική κυριαρχία, Θα τολμούσα να πω ιδεολογική ηγεμονία της λεγομένης Αριστεράς στην Ελλάδα. […]
Αν υπάρχει ιδεολογική ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ και της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην κοινωνία, αυτό οφείλεται στην πλήρη ιδεολογική τους επικράτηση στα Πανεπιστήμια. Και ο λόχος που δεν θέλουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν είναι λόγος ανθρωπισμού. Είναι γιατί αν γίνουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα σπάσει αυτή η ιδεολογική τους ηγεμονία. Το ακαδημαϊκό κατεστημένο στην Ελλάδα δεν θέλει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια γιατί θα χάσει την ιδεολογική του ηγεμονία που είναι κατά βάση ανθελληνική. Ένας στους δέκα είναι πατριώτης στους καθηγητές. Οι υπόλοιποι εννέα ακούν Ελλάδα και βγάζουν σπυράκια.
Αυτά τα έχω ζήσει εγώ που στα λέω. Έχουμε να δώσουμε μία ιδεολογική μάχη και πρέπει να τη δώσουμε. Και πρέπει να έχουμε όπλα γι’ αυτή την ιδεολογική μάχη. Και τα βιβλία είναι όπλα στην ιδεολογική μάχη μας».
Αυτά έλεγε στο Τηλεάστυ, στις 21.4.2008 ο Αδωνις Γεωργιάδης πουλώντας την έντυπη σαβουροπραμάτεια του που υποτίθεται αυτά τα βιβλία είναι όπλα στην ιδεολογική μάχη μας
Εδώ και χρόνια και με την παραμικρή ευκαιρία που θα του προσφερθεί, τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν, ο Αδωνις Γεωργιάδης επαναλαμβάνει μονότονα το ποίημά του για την “ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς”. Mάλιστα σήμερα πρόσθεσε -σε συζήτηση που είχε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανό στον Σκάι-, ότι αυτή η “ιδεολογική ηγεμονία” φταίει που η Ελλάδα χρεοκόπησε και μπήκαμε στα μνημόνια
Καταντάει κουραστικό να ασχολούμαστε τόσο συχνά με ένα αστοιχείωτο, ανιστόρητο, πατριδοκάπηλο, ακροδεξιό άτομο, το οποίο λέει εξωφρενικά ψέματα με την συχνότητα που αναπνέει, αλλά δυστυχώς αυτός ο τύπος “αδιευκρίνιστα ποσά”,
Του Βασίλη Γαλούπη
Το κεντρικό
ερώτημα που προκύπτει από τις συνεχείς αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για την
προκλητική δράση της Τουρκίας στα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι αν η Ελλάδα έχει,
τελικά, υπουργό Εξωτερικών. Διότι τα τελευταία 24ωρα ο Γεραπετρίτης είναι
άφαντος. Δεν έχει εμφανιστεί για να κάνει έστω μία δήλωση σχετικά με όσα
διαδραματίζονται στο Αιγαίο. Με την αφωνία του υπηρετεί τον ρόλο του και τις
θεσμικές αρμοδιότητές του;
Όμως, όσο κι αν
προκαλεί εύλογα ερωτήματα η αόρατη στάση τού επικεφαλής της ελληνικής
διπλωματίας στα σημερινά γεγονότα, οι πραγματικές θέσεις του Γεραπετρίτη έχουν
γίνει ξεκάθαρες και απόλυτα κατανοητές σε ανύποπτο χρόνο. Όταν δεν ήταν ακόμη
υπουργός Εξωτερικών, αλλά υπουργός Επικρατείας.
Στις 15 Οκτωβρίου
2020 ο Γεραπετρίτης αποκήρυσσε τα 12 ναυτικά μίλια. Κάτι που θυμούνται όλοι
στην Ελλάδα, αλλά, βέβαια, και στην Τουρκία. Αναφερόμενος στις τουρκικές
ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο εκείνο το διάστημα, δήλωνε στον τηλεοπτικό σταθμό
Alpha: «Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και, όταν λέμε εθνική
κυριαρχία, εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι
προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια».
Ήταν τόσο βέβαιος
ο Γεραπετρίτης ότι γνώριζε για ποια ζητήματα μιλάει και πως εκείνη την ώρα
υπερασπιζόταν λεβέντικα την εθνική γραμμή, που έφτασε στο σημείο να κατηγορεί
το κατοχυρωμένο δικαίωμα της Ελλάδας για μονομερή επέκταση στα 12 μίλια ως
«εύκολο λεονταρισμό».
Η δήλωση αυτή
προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εντός Ελλάδας, όπως ήταν εύλογο, αλλά και πολλά
χαμόγελα στον Ερντογάν, που έκτοτε σπεύδει να αξιοποιεί σε βάρος της χώρας μας
τη συγκυρία.
Είναι ξεκάθαρο πως ο Γεραπετρίτης είπε τότε εκείνο που πίστευε. Μετά τις αντιδράσεις υποχρεώθηκε σε επικοινωνιακή αναδίπλωση, στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή ως υπουργός Εξωτερικών, το 2023. Δεν τόλμησε να επαναλάβει την ίδια θέση και δήλωσε,απλά για να ξεφύγει από την κριτική, πως «η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο, αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.».
Όμως, ο
Μητσοτάκης, λίγα 24ωρα αργότερα, με ακόμα μία συνέντευξή του, στον Σκάι,
υπενθύμισε σε όλους πού ακριβώς στοχεύει η κυβέρνησή του. Έφτασε να
χαρακτηρίζει «σχετική έννοια» τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και να δηλώνει:
«Πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως,
ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις, οι οποίες
μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».
Το τελευταίο
διάστημα η Άγκυρα εκθέτει επανειλημμένα τα αφελή φληναφήματα του Μαξίμου περί
«ήρεμων νερών στο Αιγαίο». Όμως, η στάση Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη παραμένει η
ίδια και πλήρως ευθυγραμμισμένη, από την πρώτη μέρα της πενταετούς
διακυβέρνησης.
Το γεγονός ότι
Μητσοτάκης – Γεραπετρίτης έχουν από κοινού κωματώδη πολιτική αντίδραση απέναντι
στα τουρκικά drones που επιχειρούν ανενόχλητα εντός των χωρικών μας υδάτων
αποδεικνύει ακόμα μία φορά ότι παραμένουν πιστοί στις θέσεις τους για
υποχωρητικότητα και αποποίηση του κατοχυρωμένου δικαιώματος των 12 ν.μ.
Όσο τα
μητσοτακικά ΜΜΕ ακολουθούν τον δρόμο της σιωπής που θέλει το Μαξίμου,
μεταφέροντας αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, η Τουρκία κατακερματίζει
την ελληνική κυριαρχία και ο Ερντογάν επιβάλλει διά των όπλων το τουρκολιβυκό
μνημόνιο. Η ελληνική κυβέρνηση ανέχεται, ύποπτα, ο Ερντογάν να υφαρπάζει την
ελληνική ΑΟΖ μεταξύ Κάσου και Κρήτης.
Στην αρχή του σίριαλ της Κάσου,
Ακόμα και… από τη μύγα ξύγκι προσπαθεί, κατά τη γνωστή παροιμία, να βγάλει η κυβέρνηση, την ώρα που «χαϊδεύει» απλώς τα υπερκέρδη και ευλογεί την αισχροκέρδεια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των αλυσίδων…
Το τελευταίο επίτευγμά της προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το χαράτσι που αποφάσισε να επιβάλει ακόμα και για τις απλές βαρκούλες στους ιδιοκτήτες τους!
Όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανασύρει μια διάταξη νόμου του… 1975, περί «φόρου πλοίων β’ κατηγορίας», την οποία «κωδικοποίησε» σε δικό της, πρόσφατο νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας με αυτό στα φορολογικά δίχτυα της τα ερασιτεχνικά σκάφη: Θέσπισε ετήσιο φόρο 100 ευρώ για τα μικρά σκάφη από 0 έως 7 μέτρα και 200 ευρώ γι’ αυτά που είναι έως 12 μέτρα, ακόμα κι αν δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους!
Εν ολίγοις, όποιος έχει μια ψαρότρατα ή ακόμα και μια απλή βάρκα, ως ερασιτέχνης αλιεύς, καλείται να βάλει και γι’ αυτό το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» που -παρά την προπαγάνδα της- αποτελούν τον οικονομικό εφιάλτη της κυβέρνησης.
Μάλιστα, ο φόρος έχει αναδρομική ισχύ από την περσινή χρονιά και, έτσι, αθροιστικά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν 200 και 400 ευρώ αντίστοιχα. Αλλά αυτό ίσως είναι το λιγότερο…
Οι ερασιτέχνες αλιείς, καταρχάς, αιφνιδιάστηκαν, διότι η ενεργοποίηση της διάταξης έγινε απότομα, δίχως καμία προηγούμενη ενημέρωση. Στη συνέχεια, εκπρόσωποί τους πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών και συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους, ζητώντας την ακύρωση του άδικου χαρατσιού. Εκείνος φέρεται ότι τους υποσχέθηκε πως «θα εξετάσει το αίτημα», δίνοντας σε πρώτη φάση παράταση για την υποβολή της δήλωσης έως τις 26 Σεπτεμβρίου.
Όμως, σε δεύτερη επικοινωνία, όπως καταγγέλλουν, ο κ. Δήμας τα γύρισε εντελώς, τους είπε ότι αποκλείεται να μην εφαρμοστεί το μέτρο και ότι «θα το ξαναδούμε από του χρόνου». Τουτέστιν, ποτέ…
Οι καταγεγραμμένοι ερασιτέχνες αλιείς υπολογίζονται γύρω στους 100.000. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι. Με βάση και αυτό το νούμερο,
Έρευνα του ΚΕΠΕ ήρθε να προσθέσει μια ακόμη αρνητική πρωτιά της χώρας μας υπό την «άριστη» διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Με… κάθε επισημότητα οι μισθοί στην Ελλάδα έπεσαν κάτω από τους μισθούς της Βουλγαρίας!
Η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πλέον ουραγός, φτωχοποιημένη και προσεχώς εξαθλιωμένη…
Στην ανάλυση του Βλάση Μισσού στο τελευταίο τεύχος των «Οικονομικών Εξελίξεων» του ΚΕΠΕ, σημειώνεται μέσω στοιχείων ότι η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένης σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης.
«Στη διάρκεια των δεκαπέντε ετών που έχουν μεσολαβήσει από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ27, μετά τη Βουλγαρία, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μετρούμενο σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης (purchase power parity, PPP)», σημειώνεται συγκεκριμένα στην ανάλυση του ΚΕΠΕ.
Ενώ προστίθεται: «Συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ27, η ελληνική οικονομία κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας –για συντομία, ωρομισθίου2 – υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης».
Με απλά λόγια, οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι –πια- πιο φτωχοί από τους Βούλγαρους, καθώς η μισθολογική δυναμική μας… κατακρημνίστηκε.
Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ζει το μύθο της, αλλά τον εφιάλτη της: Είναι τελευταία σε μισθούς, αλλά υπερπρωταθλήτρια στην ακρίβεια.
Όσο για τους εργαζόμενους και την εργασιακή «σκλαβιά» με απολαβές-ψίχουλα στην οποία έχουν οδηγηθεί, το ΚΕΠΕ σημειώνει:
«Η αύξηση των ωρών εργασίας φαίνεται ότι διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη μείωση του καταβαλλόμενου ωρομισθίου. Από το 2020, οπότε και καταγράφηκε καθίζηση των συνολικών ωρών εργασίας σε όλη την ΕΕ27 λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, έως και το 2023, η μέση αύξηση των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο στην ΕΕ27 εκτιμάται σε 3,4%, έναντι 9,25% στην Ελλάδα – δηλαδή, τριπλάσια του μέσου όρου. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2023, μεταξύ των χωρών της ΕΕ27, η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση σε ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο».
Καταλήγοντας, η ανάλυση του ΚΕΠΕ αναφέρεται στο φαινόμενο «των εργαζόμενων φτωχών»,