Ακόμα και… από τη μύγα ξύγκι προσπαθεί, κατά τη γνωστή παροιμία, να βγάλει η κυβέρνηση, την ώρα που «χαϊδεύει» απλώς τα υπερκέρδη και ευλογεί την αισχροκέρδεια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των αλυσίδων…
Το τελευταίο επίτευγμά της προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το χαράτσι που αποφάσισε να επιβάλει ακόμα και για τις απλές βαρκούλες στους ιδιοκτήτες τους!
Όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανασύρει μια διάταξη νόμου του… 1975, περί «φόρου πλοίων β’ κατηγορίας», την οποία «κωδικοποίησε» σε δικό της, πρόσφατο νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας με αυτό στα φορολογικά δίχτυα της τα ερασιτεχνικά σκάφη: Θέσπισε ετήσιο φόρο 100 ευρώ για τα μικρά σκάφη από 0 έως 7 μέτρα και 200 ευρώ γι’ αυτά που είναι έως 12 μέτρα, ακόμα κι αν δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους!
Εν ολίγοις, όποιος έχει μια ψαρότρατα ή ακόμα και μια απλή βάρκα, ως ερασιτέχνης αλιεύς, καλείται να βάλει και γι’ αυτό το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» που -παρά την προπαγάνδα της- αποτελούν τον οικονομικό εφιάλτη της κυβέρνησης.
Μάλιστα, ο φόρος έχει αναδρομική ισχύ από την περσινή χρονιά και, έτσι, αθροιστικά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν 200 και 400 ευρώ αντίστοιχα. Αλλά αυτό ίσως είναι το λιγότερο…
Οι ερασιτέχνες αλιείς, καταρχάς, αιφνιδιάστηκαν, διότι η ενεργοποίηση της διάταξης έγινε απότομα, δίχως καμία προηγούμενη ενημέρωση. Στη συνέχεια, εκπρόσωποί τους πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών και συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους, ζητώντας την ακύρωση του άδικου χαρατσιού. Εκείνος φέρεται ότι τους υποσχέθηκε πως «θα εξετάσει το αίτημα», δίνοντας σε πρώτη φάση παράταση για την υποβολή της δήλωσης έως τις 26 Σεπτεμβρίου.
Όμως, σε δεύτερη επικοινωνία, όπως καταγγέλλουν, ο κ. Δήμας τα γύρισε εντελώς, τους είπε ότι αποκλείεται να μην εφαρμοστεί το μέτρο και ότι «θα το ξαναδούμε από του χρόνου». Τουτέστιν, ποτέ…
Οι καταγεγραμμένοι ερασιτέχνες αλιείς υπολογίζονται γύρω στους 100.000. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι. Με βάση και αυτό το νούμερο,
πάντως, πάνε να μαζέψουν από δέκα έως είκοσι εκατομμύρια σε ετήσια βάση. Για τα δισεκατομμύρια που σφυρίζουν στον αέρα απλώς λένε καμιά κουβέντα για να περνάει η ώρα…Πέραν της αγανάκτησης, πολλοί ετοιμάζονται τώρα να αποσύρουν τα βαρκάκια τους, μην αντέχοντας τη νέα οικονομική επιβάρυνσή που έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες.
Και κάτι τελευταίο, αλλά ίσως το πιο σημαντικό: Το θέμα αποκτά και εθνική διάσταση, διότι καταλαβαίνει κανείς τη σημασία που έχει σε μια χώρα όπως η δική μας «να κυκλοφορούν κάθε μέρα, κάθε ώρα, χιλιάδες βαρκάκια στα χωρικά ύδατά μας». Μια εθνική ανάγκη που μόνο η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν καταλαβαίνει…
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία» Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου