Του Φέρρυ Μπατζόγλου
Για πολλούς Έλληνες, το εισόδημά τους είναι μόλις αρκετό για να επιβιώσουν. Θέλουν να επιστήσουν την προσοχή στην εξαθλίωσή τους με μια 24ωρη γενική απεργία.
Δυστυχώς, όσοι ήθελαν να πετάξουν στην Αθήνα την Τετάρτη έπρεπε να το αναβάλουν: Στην Ελλάδα, το συνδικάτο των ιδιωτικών υπαλλήλων ΓΣΕΕ και το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων ΑΔΕΔΥ είχαν καλέσει σε 24ωρη στάση εργασίας σε όλη τη χώρα. Στη γενική απεργία συμμετείχε και το συνδικάτο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Η 24ωρη γενική απεργία είχε ήδη οδηγήσει τη δημόσια ζωή στην Ελλάδα σε εκτεταμένη ακινησία στις 20 Νοεμβρίου. Δημόσιες αρχές, σχολεία και νοσοκομεία επηρεάστηκαν και αυτή τη φορά. Τα επιβατηγά και τα οχηματαγωγά πλοία ήταν δεμένα με σχοινιά πρόσδεσης στα λιμάνια. Το μετρό, τα λεωφορεία και τα τρένα απεργούσαν σε ώρες αιχμής.
Δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν και πάλι στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα το απόγευμα της Τετάρτης. Συνέχισαν να ζητούν άμεσες πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες καλύπτουν μόνο το ένα τέταρτο περίπου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, και την επαναφορά του 13ου και 14ου μηνιαίου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τους είχε καταργήσει το 2012. Είναι ένθερμος υποστηρικτής του αυστηρού προγράμματος λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Αθήνα κατά την καταστροφική δεκαετία του '10 στην Ελλάδα.
Ο Στουρνάρας, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αθήνας (ΤΤΕ), δεν θέλει την επαναφορά τους. «Δεν υπάρχουν χρήματα γι' αυτό», λεέι τώρα. Το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της κεντρικής τράπεζας υπό τον Στουρνάρα απολαμβάνουν αυτή την επιπλέον αμοιβή δεν ενοχλεί μόνο τους συνδικαλιστές. Επιπλέον, το επίμονο όχι του Στουρνάρα ακούγεται σαν σκέτη κοροϊδία μετά την απόφαση της κυβέρνησης στην Αθήνα για ένα πακέτο δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εξοπλισμό της Ελλάδας. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι θέλει να επενδύσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2036.
Τα χρήματα φτάνουν μόνο στους πλούσιους
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ΤτΕ Στουρνάρας προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα φέτος. Πρόκειται για μια αύξηση που έχει ως βάση ενα ακόμα χαμηλό ΑΕΠ για τα δεδομένα της ΕΕ και, πάνω απ' όλα, είναι με δανεικά και δωρεάν χρημάτα: χωρίς τα αφειδώς ρέοντα προς την Αθήνα κονδύλια της ΕΕ, ο Μητσοτάκης θα βρισκόταν σε πολύ κακή θέση. Η ταμειακή ροή δείχνει το γιατί: Κατά την επταετία 2021-2027 στην Αθήνα θα εισρεύσουν κονδύλια της ΕΕ συνολικού ύψους 57,35 δισ. ευρώ - ένα τεράστιο ποσό σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας.
Το πρόβλημα είναι επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διασφαλίζει ότι σχεδόν όλα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάνε μόνο σε λίγες μεγάλες εταιρείες. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα εκατοντάδες χιλιάδες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μένουν εντελώς με άδεια χέρια. Αυτό που μένει είναι η ακόμα ακμάζουσα αλλά κατά τα άλλα εύθραυστη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και της εμπορικής ναυτιλίας, η οποία είναι αφορολόγητη - κάνοντας τους εφοπλιστές όλο και πλουσιότερους κάθε χρόνο.
Η αναπόφευκτη συνέπεια: οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα. Το 2009, ο μέσος μισθός ενός εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν ακόμη 1.379 ευρώ μικτά το μήνα. Σήμερα είναι σχεδόν πενήντα ευρώ λιγότερα. Χάρη στον αυξανόμενο πληθωρισμό, περισσεύουν ακόμη λιγότερα. Οι τοπικές τιμές έχουν αυξηθεί σωρευτικά κατά 19 τοις εκατό από το 2020, ενώ τα τρόφιμα είναι ακόμη και 30 τοις εκατό ακριβότερα. Σύμφωνα με τη Eurostat, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι το 70% του μέσου όρου της ΕΕ. Μόνο οι Βούλγαροι είναι ακόμα πίσω, αλλά καλύπτουν το χαμένο έδαφος. Για τους Έλληνες, οι οποίοι είναι στην ΕΕ από το 1981, αυτή η πτώση αποτελεί ταπείνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου