Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ 2013, ΛΕΕΙ Ο GUARDIAN

«Η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει»
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα απέχει πολύ από το τέλος της, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του ο Guardian, τονίζοντας ότι το 2013, θα είναι ένα κρίσιμο έτος κατά τη διάρκεια του οποίου θα φανεί αν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωζώνη.
Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας.
Αν και, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι Έλληνες κατάφεραν να συμφωνήσουν για πρώτη φορά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο, η ίδια, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, προειδοποίησε τους πολίτες της Ε.Ε. ότι απέχουν κατά πολύ από το τέλος της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο.
Έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης,
ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης, γράφει ο Guardian, «μπαίνει στο 2013 με την ανεργία να αγγίζει το 26%, έναν στους τρεις πολίτες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» και εν αναμονή πιο σκληρών μέτρων λιτότητας.

Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα και πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times ότι η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τελείως τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης.

«Αντιμετωπίζουμε ακόμα τον κίνδυνο της χρεοκοπίας» ανέφερε ο Γ, Στουρνάρας στους Financial Times, τονίζοντας ότι το μέλλον της Αθήνας θα καθοριστεί από την ικανότητα της κυβέρνησης συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά να επιβιώσει, εν μέσω κοινωνικών και οικονομικών αναταραχών.

«Το 2013 θα τα καταφέρουμε αρκεί να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και συνέχισε: «αυτά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι απαραίτητα αλλά όχι και επαρκή για φέρουν μια μόνιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα».

Πολλά εξαρτώνται από το αν η χώρα θα εκπληρώσει τις προσδοκίες των πιστωτών της και αν οι Έλληνες και η κυβέρνησή τους έχουν αντοχή να επιλύσουν, να δεχτούν και να θεσπίσουν επίπονες μεταρρυθμίσεις, αναφέρει η εφημερίδα.

Μάλιστα, ο Guardian γράφει ότι οι αναλυτές μιλούν για έναν χρόνο ο οποίος θα αποτελείται από δύο μέρη και κατά τη διάρκεια του οποίου οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παίξουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Μόνο τότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, με μια νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο, θα μπορέσει να ληφθεί η οδυνηρή απόφαση της διαγραφής του τεράστιου ελληνικού χρέους.

protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: