Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΑ ΣΤΟ EUROGOUP ΓΙΑ ΝΑ ΠΩ «ΝΑΙ» ΣΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»

Το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε στο Eurogroup τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου, όταν αποφασίστηκε το «κούρεμα» καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, αποκάλυψε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρει ότι στις 3:45 πμ και αφού είχαν προηγηθεί πολύωρες συζητήσεις, κατά τις οποίες είχε παραθέσει τις θέσεις του, σηκώθηκε να φύγει, λέγοντας «εφόσον πτωχεύετε τη χώρα μου,
δεν έχω τίποτε άλλο να κάνω». Τότε, πρόσθεσε, ο Γιορκ Ασμουσεν, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, είπε πως θα τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και να τον ενημερώσει σχετικά. Ταυτόχρονα τον απείλησε ότι θα τερματισθεί η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε στους συνομιλητές του ότι δεν μπορεί να ελέγξει την Κυπριακή Βουλή και ότι η πρόταση θα απορριφθεί. Αποκάλυψε ακόμα ότι, προτού μεταβεί στο Eurogroup, είχε μιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε την θέση ότι πρέπει να υπάρξει επιμερισμός των βαρών και έδειξε να συμφωνεί με την μη επιβολή «κουρέματος».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λανγκάρτ, δήλωσε πως το ΔΝΤ δεν θα συμμετείχε στο πακέτο διάσωσης χωρίς «κούρεμα» καταθέσεων. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η κυρία Μέρκελ αρνήθηκε να θέσει το πακέτο ενώπιον της γερμανικής Βουλής, χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: