Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ» ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Προδότες.
Η προδοτική δράση του Παπαδόπουλου ξεκίνησε με την ένταξη του στα Τάγματα Ασφαλείας το 1943 και συνεχίστηκε με τις πληρωμένες υπηρεσίες που προσέφερε τουλάχιστον από το 1952 στη CIA, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «κομμουνιστικό κίνδυνο». Έτσι εξηγούνται και η τοποθέτηση του στην ΚΥΠ, μετά από την απαραίτητη εκπαίδευση στις ΗΠΑ, αλλά και η τοποθέτηση του ως στρατοδίκη στη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη. Έπρεπε να ολοκληρώσει το έργο του.
Είναι πλέον ιστορικά αποδεδειγμένη,
η σχέση του ΙΔΕΑ (της παραστρατιωτικής ομάδας που οργάνωσε το πραξικόπημα) με τη CIA, όχι μόνο από αντιπάλους, αλλά και από τους ίδιους τους πράκτορες της, όπως ο Γκαστ Αβρακότο. Με την πολιτική καθοδήγηση και την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ επιβλήθηκε η Χούντα στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας τα αμερικάνικα συμφέροντα.
Εκεί όμως που φαίνεται πιο φανερά η προδοτική δράση της είναι η στάση της απέναντι στην Κύπρο: Στα τέλη του 1967, μετά από τις απειλές τις Τουρκίας και τις συμβουλές των ΗΠΑ, η Δικτατορία απέσυρε την Ελληνική μεραρχία από την Κύπρο, η οποία είχε αποσταλεί μυστικά το 1964.
Βέβαια, όπως κάνουν όλοι οι εθνικιστές τυχοδιώκτες, η Χούντα προσπαθούσε να πετύχει μια «εθνική νίκη», η οποία θα της προσέδιδε αίγλη. Αυτή θα ήταν η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, με μια μικρή λεπτομέρεια. Θα έπρεπε να ανατραπεί ο νόμιμος ηγέτης της Κύπρου, ο Μακάριος, και να νοθευτεί η θέληση του Κυπριακού λαού. Έτσι, από το 1971 η Χούντα οργανώνει παράνομες ενέργειες εναντίον του Μακαρίου. Οι ενέργειες αυτές γίνονταν όλο και πιο επικίνδυνες, όσο το καθεστώς έχανε τα ερείσματα του. Το αποκορύφωμα των ενεργειών αυτών ήταν το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, ένα πραξικόπημα που άνοιξε την πόρτα για την Τουρκική εισβολή και εξυπηρετούσε όχι τα ελληνικά, αλλά τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα.
Η καταστροφή που ακολούθησε, η διχοτόμηση της Κύπρου και η μεγαλύτερη εθνική ήττα μετά το 1922, έγιναν και η ταφόπλακα της δικτατορίας, η οποία έπεσε στις 24 Ιουλίου 1974, έχοντας προσφέρει τις χειρότερες δυνατές υπηρεσίες στον ελληνικό λαό και τις καλύτερες δυνατές στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Οικονομικά θαύματα.

Οι υμνητές της επταετίας μιλάνε πολλές φορές για τη χρηστή οικονομική πολιτική της, μερικές φορές μάλιστα μιλάνε για οικονομικό θαύμα. Η αλήθεια είναι ότι η δικτατορία κατάφερε ένα μοναδικό επίτευγμα: Να μηδενίσει την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας από το 8% (δεν είναι επί του παρόντος να αναλύσουμε τους λόγους της ανάπτυξης αυτής), και μάλιστα όχι σε συνθήκες κρίσης, αλλά σε συνθήκες ευημερίας, σχετικής οικονομικής σταθερότητας και ευνοϊκών συνθηκών για εφήμερη ανάπτυξη, όπως η μετανάστευση, η αστυφιλία και η έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Όταν μάλιστα ξέσπασε η πετρελαϊκή κρίση του 1973, οι τιμές αυξήθηκαν κατακόρυφα. Η δικτατορία έδινε δάνεια σε εργολάβους ή εφοπλιστές, τα γνωστά σε όλους θαλασσοδάνεια, προκειμένου να κάνει πολλά τεχνικά έργα. Όμως: Τα χρήματα που φαγώθηκαν από τα θαλασσοδάνεια είναι αμέτρητα, τα μεγάλα έργα είχαν και τα όρια τους, η οικονομία στηριζόταν μόνο από τις ΗΠΑ, η μετανάστευση παρουσίασε κάμψη και δεν είχαν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, η ύπαιθρος ερημώθηκε, η Αθήνα έγινε η πόλη-τέρας που όλοι γνωρίζουμε.

Το εξωτερικό χρέος την περίοδο εκείνη άρχισε να γιγαντώνεται, ο πληθωρισμός το 1974 έτρεχε με 30%. Δεν έλειπαν φυσικά οι ρεμούλες με επιχειρηματίες όπως ο Τομ Πάππας, γνωστός χρηματοδότης της Χούντας, ή ο Ωνάσης, σε σπίτι του οποίου διέμενε στο Λαγονήσι ο Παπαδόπουλος, ως αντάλλαγμα για τις εξυπηρετήσεις της Χούντας.


Επιλογικά.

Οι τρεις αυτές πτυχές της Επταετίας δεν είναι οι μοναδικές. Η αντίσταση εναντίον της, ο πολιτισμός του κιτς που επιβλήθηκε, οι εξεγέρσεις που πραγματοποιήθηκαν και άλλα θέματα θα μπορούσαν να αναφερθούν επίσης. Νομίζουμε όμως ότι είναι ενδεικτικές των πρακτικών των ανθρώπων που προσπάθησαν να «συνετίσουν» έναν ολόκληρο λαό. Ο Γ. Σεφέρης όμως, στο τελευταίο του ποίημα, γράφει συμβολικά, όσο και προειδοποιητικά για την τύχη όλων αυτών, στο πρόσωπο του Τύραννου Αρδιαίου:

«Τον έδεσαν χειροπόδαρα,

τον έριξαν χάμω και τον έγδαραν

τον έσυραν παράμερα τον καταξέσκισαν

απάνω στους αγκαθερούς ασπάλαθους

και πήγαν και τον πέταξαν στον Τάρταρο, κουρέλι».

Έτσι στον κάτω κόσμο πλέρωνε τα κρίματά του

ο Παμφύλιος Αρδιαίος ο πανάθλιος Τύραννος.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΛΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΜΙΣΑ ? ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝ ! Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΡΕΜΟΥΛΑΣ ΠΟΣΟ ΤΟ ΕΦΤΑΣΑΝ ??? ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ! ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕ ? ΚΙ ΑΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΟΒΑΡΟ ΟΙΚΟΔΟΜΟ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ "ΤΟΤΕ ΤΡΩΓΑΜΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ "! ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΤΙ ΤΡΩΕΙ ? ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΤΙ! ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ Η ΚΑΚΑ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ !!!