Η πρόσφατη ιστορία του βουλευτή Α.Πάτση και ειδικά το οικονομικό της σκέλος, δηλαδή η «αγορά» κόκκινων δανείων (το πολιτικό σκέλος είναι μία άλλη ιστορία, για την οποία χρειάζεται άλλου είδους αναφορά και ανάλυση), μου έφερε στο νου ένα παλιό ανέκδοτο.
Σύμφωνα με αυτό, σε ένα χωριό της Αφρικής εμφανίστηκε μία μέρας ένας κύριος ονόματι Χάρη, ο οποίος είπε στους κατοίκους : «Εδώ κοντά σας είναι ένα δάσος που έχει πολλές μαϊμούδες. Εγώ θα αγοράσω όσες μαϊμούδες μου φέρετε με 10 δολάρια για κάθε μία».
Οι κάτοικοι ξαμολήθηκαν στο δάσος, έπιασαν όσες μαϊμούδες μπορούσαν και τις έφεραν στον Χάρη, ο οποίος τις έβαλε σε ένα μεγάλο περιφραγμένο χώρο που είχε στο μεταξύ ετοιμάσει.
Σε μερικές εβδομάδες, εμφανίζεται πάλι ο Χάρη και λέει στους χωρικούς : «Χρειάζομαι και άλλες μαϊμούδες. Επειδή καταλαβαίνω ότι στα δάσος οι μαϊμούδες είναι λιγότερες, αυτή τη φορά θα σας πληρώσω 20 δολάρια για κάθε μία».
Οι κάτοικοι μάζεψαν και άλλες μαϊμούδες και τις έδωσαν στον Χάρη, που τις έβαλε στον ίδιο περιφραγμένο χώρο.
Σε λίγες εβδομάδες, επαναλήφθηκε η ίδια ιστορία,
με τη διαφορά ότι η τιμή αυτή τη φορά ήταν 30 δολάρια.Δεν πέρασαν πολλές μέρες και εμφανίζεται πάλι ο Χάρη και λέει στους χωρικούς : «Θέλω και άλλες μαϊμούδες και αυτή τη φορά θα σας δώσω 50 δολάρια για την κάθε μία. Επειδή όμως θα λείψω σε κάποιο ταξίδι, αφήνω στο πόδι μου τον βοηθό μου τον Τζώνη, με τον οποίο θα κανονίσετε όλα τα σχετικά.
Βγήκαν οι χωρικοί στο δάσος, αλλά δεν βρήκαν πλέον μαϊμούδες, διότι τις είχαν μαζέψει τις προηγούμενες φορές. Τότε, ο βοηθός του Χάρη, ο Τζώνη, τους λέει : «Επειδή δεν βρίσκετε άλλες μαϊμούδες, σας προτείνω να αγοράσετε αυτές που είναι συγκεντρωμένες προς 40 δολάρια την κάθε μία, ώστε, όταν γυρίσει ο Χάρη, να του τις πουλήσετε προς 50 δολάρια και να βγάλετε ένα σημαντικό κέρδος».
Οι χωρικοί συμφώνησαν, μάζεψαν ό, τι οικονομίες είχαν, πούλησαν άλλα πράγματα που είχαν, ώστε να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα, και αγόρασαν όλες τις μαϊμούδες που υπήρχαν στον περιφραγμένο χώρο και περίμεναν να έρθει ο Χάρη, για να του της πουλήσουν.
Όμως ο Χάρη μαζί με τον βοηθό του τον Τζώνη δεν εμφανίστηκαν ποτέ.
Καλώς ήρθατε στο Χρηματιστήριο.
Ας αφήσουμε όμως τα ανέκδοτα και ας έρθουμε στην πραγματικότητα. Πριν χρόνια, οι τράπεζες άρχισαν να δίνουν αβέρτα δάνεια και οι πολίτες παρασύρθηκαν σε μία φρενίτιδα καταναλωτισμού. Και μετά ήρθε η κρίση του 2008. Πολλοί βρέθηκαν σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών τους υποχρεώσεων και έτσι δημιουργήθηκαν τα «κόκκινα δάνεια».
Οι τράπεζες άρχισαν σιγά – σιγά να τα διαγράφουν από το ενεργητικό τους σαν επισφαλείς απαιτήσεις, με αποτέλεσμα να χρειαστεί κάποια στιγμή να γίνει η λεγόμενη «ανακεφαλαιοποίηση». Και επειδή κεφάλαια δεν υπήρχαν στην ουσιαστικά χρεωκοπημένη ελληνική οικονομία, η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με κρατικό δανεισμό, δηλαδή με ένα βάρος που θα κουβαλούν στις πλάτες τους οι Έλληνες πολίτες για μία ολόκληρη ζωή.
Μετά, οι τράπεζες «πούλησαν» τα δάνεια σε κάποιες εταιρίες (funds) σε τιμές εξευτελιστικές (π.χ. 10% της ονομαστικής αξίας) και οι τελευταίες άρχισαν να κυνηγούν τους δανειολήπτες με δέλεαρ ένα μεγάλο «κούρεμα» (π.χ. 60% ή και 70%) ή με πλειστηριασμούς ακινήτων που είχαν οι δανειολήπτες.
Έτσι, οι εν λόγω εταιρίες έβγαλαν ή βγάζουν απίστευτα κέρδη από το τίποτε. Η ιστορία του Α.Πάτση επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη ληστεία που έγινε και γίνεται μέσω των μηχανισμών της «αγοράς».
Δανείζεται κάποιος ένα ποσό, αγοράζει δάνεια στο 10%, τα πουλά στο 40 ή 30%, έστω και 20%, ξεχρεώνει την τράπεζα που του έδωσε το δάνειο και βγάζει από το μηδέν ένα τεράστιο ποσό. Στο συγκεκριμένο περιστατικό που αποκαλύφθηκε, ο Α.Πάτσης αγόρασε δάνεια 63 εκατομμυρίων ευρώ έναντι μόνο 4,3 εκατομμυρίων και, αν τα πουλήσει στο 20% (ή, αν τα πούλησε ήδη), δηλαδή για 12,6 εκ. €, θα βγάλει κέρδος περίπου 8 εκ. €. Τέλειος «αέρας».
Αυτή είναι η «ελεύθερη» αγορά και ορισμένοι από τους «κανόνες» της σήμερα. Και μάλιστα, αυτοί οι «κανόνες» πολλές φορές χαρακτηρίζονται σαν «ευκαιρίες» και οι άνθρωποι που τις εκμεταλλεύονται σαν οι «έξυπνοι» ή τα «επιχειρηματικά μυαλά», χάρη στα οποία έχουμε «ανάπτυξη» και «ευημερία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου