Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΝΙΚΟ ΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Σημαντικό επίτευγμα για άτομα με προβλήματα όρασης. Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν, για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, να εμφυτεύσουν με επιτυχία ένα πρωτότυπο βιονικό μάτι, χαρακτηρίζοντας την επέμβαση ως ένα σημαντικό επίτευγμα για άτομα με προβλήματα όρασης. Η εταιρεία Bionic Vision Australia (BVA), μια επιστημονική κοινοπραξία με χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση της Αυστραλίας, διευκρίνισε ότι το βιονικό, ρομποτικό εμφυτεύτηκε χειρουργικά σε μια γυναίκα με κληρονομική απώλεια της όρασης, βλάβη που είχε προκληθεί από εκφυλιστική αμφιβληστροειδοπάθεια.
 Η μικροσκοπική συσκευή, η οποία περιγράφεται ως

«προ-βιονικό μάτι» και η οποία συνδέθηκε στον αμφιβληστροειδή της Dianne Ashworth, περιέχει 24 ηλεκτρόδια που στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς για την τόνωση των νευρικών κυττάρων στα μάτια της ασθενούς.

Οι ερευνητές έθεσαν σε λειτουργία τη συσκευή στο εργαστήριο τους τον περασμένο μήνα, και αφού η Ashworth είχε ανακάμψει πλήρως από τη χειρουργική επέμβαση. Η ίδια περιέγραψε το αποτέλεσμα ως μια απίστευτη εμπειρία.

«Δεν ήξερα τι να περιμένω, αλλά ξαφνικά, μπορούσα να διακρίνω έστω και ένα αχνό φως. Ήταν εκπληκτικό! Και κάθε φορά που υπήρχε διέγερση προς τα νευρικά κύτταρα των ματιών μου, μπορούσα να διακρίνω και ένα διαφορετικό σχήμα να εμφανίζεται μπροστά στα μάτια μου».

Η Penny Allen, η χειρουργός που εμφύτευσε τη συσκευή, περιγράφει το εγχείρημα ως «παγκόσμια πρωτιά».

Προς το παρόν, η συσκευή της Ashworth λειτουργεί μόνο όταν είναι συνδεδεμένη μέσα στο εργαστήριο. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της BVA, David Penington «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι εικόνες «χτίζονται» από τον εγκέφαλο και τα μάτια».

Τα δεδομένα από τη συσκευή θα εισαχθούν σε έναν ηλεκτρονικό επεξεργαστή, επιτρέποντας στους γιατρούς να καθορίσουν ακριβώς τι βλέπει η Ashworth όταν ο αμφιβληστροειδής της υπόκειται σε διάφορα επίπεδα διέγερσης.

«Η ομάδα ψάχνει για τη συνοχή των σχημάτων, τη φωτεινότητα, το μέγεθος και τη θέση των φωτεινών σημάτων, για να καθορίσει πώς ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτές τις πληροφορίες», εξηγεί ο Rob Shepherd, διευθυντής του Ινστιτούτου Bionics, το οποίο, επίσης, συμμετείχε στην εφαρμογή του βιονικού ματιού.

Η ομάδα ετοιμάζει, στο μεταξύ, και ένα βιονικό μάτι «ευρείας θέασης», με 98 ηλεκτρόδια, το οποίο θα παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται μεγάλα αντικείμενα, όπως κτίρια και αυτοκίνητα. Και αμόμη…ένα βιονικό μάτι «υψηλής οξύτητας», με 1024 ηλεκτρόδια, που θα επιτρέπει στους ασθενείς να αναγνωρίζουν πρόσωπα και να διαβάζουν μεγάλα τυπογραφικά στοιχεία. Η BVA ανακοίνωσε ότι θα είναι κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από μελαγχρωματική αμφιβληστροειδοπάθεια και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: