Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΑΥΞΗΣΕΙΣ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

ΓΙΑ 4Η ΦΟΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ
Το νέο φορολογικό σύστημα φέρνει αυξήσεις έως 1 ευρώ στο πακέτο τσιγάρων και στον καπνό. Η τιμή των «φθηνών» τσιγάρων θα ξεπεράσει τα 3,30 ευρώ το πακέτο, ενώ τα «μεσαία» από 3,20 ευρώ θα πωλούνται έως 3,80 ευρώ
«Φωτιά» παίρνει η αγορά των τσιγάρων με τη νέα αύξηση των τιμών, την τέταρτη κατά σειρά μέσα σε δυόμισι χρόνια. Οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη.
Από την αγορά «φεύγει» η κατηγορία των «φθηνών» και των «μεσαίων» τσιγάρων, ενώ η κατηγορία των «ακριβών», που πωλείται προς 3,70 το πακέτο, αναμένεται να επικρατήσει στην αγορά. Το νέο φορολογικό σύστημα φέρνει αυξήσεις έως 1 ευρώ στο πακέτο τσιγάρων και στον καπνό. Η τιμή των «φθηνών» τσιγάρων θα ξεπεράσει τα 3,30 ευρώ το πακέτο, ενώ,
τα «μεσαία» από 3,20 ευρώ θα πωλούνται έως 3,80 ευρώ.
Ο καπνός, που τα δύο τελευταία χρόνια είχε τετραπλασιάσει το μερίδιο αγοράς του, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών, δέχεται ισχυρό πλήγμα.
Σήμερα ένα φακελάκι καπνού των 25 γραμμαρίων πωλείται προς 4,30 ευρώ και με τον νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου μπορεί να «αγγίξει» τα 5,5 ευρώ.Ο καπνός των 20 γραμμαρίων θα πωλείται προς 4,30 ευρώ από 3,30 σήμερα.
«Σκανδαλώδης»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών, κ. Σπύρος Φλέγκας, μιλώντας στο «Εθνος» έκανε λόγο «για σκανδαλώδη διάταξη που σκοπό έχει την ενίσχυση των πολυεθνικών εταιρειών, ενώ την ίδια στιγμή πλήττει τις εγχώριες καπνοβιομηχανίες, εκ των οποίων οι δύο από τις τρεις θα υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτο».
Ο κ. Φλέγκας με επιστολή που έστειλε στους βουλευτές αναφέρει ότι η αύξηση της φορολογίας επιβαρύνει τα τσιγάρα που η λιανική τους τιμή είναι από τα 2,80 ευρώ έως τα 3,60 ευρώ το πακέτο, ενώ για τα τσιγάρα που η λιανική τους τιμή ξεπερνά τα 3,80 ευρώ υπάρχουν μειώσεις με βάση τη νέα φορολογία.
Στελέχη που εισάγουν διεθνή σήματα τσιγάρων υποστηρίζουν ότι θα υποστούν ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τη διάθεση τσιγάρων και καπνού που έχουν στις αποθήκες τους σε λιανικές τιμές χαμηλότερες από την αξία του φόρου που πρέπει να αποδώσουν στο κράτος. Προβλέπουν επίσης ραγδαία αύξηση των λαθραίων τσιγάρων και λιγότερα έσοδα για το κράτος από τη νόμιμη αγορά.
Νίκος Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: