Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΣΙΓΑΡΩΝ. Σε πακέτο σκούρου πράσινου χρώματος, με μία προειδοποίηση κατά του καπνίσματος, θα πωλούνται, πλέον, από το Σάββατο, τα τσιγάρα στην Αυστραλία, άσχετα με τη μάρκα τους.
Η υπουργός Υγείας Τάνια Πλίμπερσεκ τόνισε πως τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να καταστήσουν λιγότερο ελκυστικό το κάπνισμα. «Αυτός είναι ο σκοπός όλων. Αν εμποδίσουμε τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα, αυτό θα τους βοηθήσει για όλη τους τη ζωή» επισήμανε.
Οι καπνοβιομηχανές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του νόμου για τα ίδια πακέτα τσιγάρων, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο του Σίδνεϊ, του οποίου οι αποφάσεις είναι οριστικές,
τον επικύρωσε το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός Υγείας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το 50% των Αυστραλών ήταν καπνιστές. Το ποσοστό αυτό έχει φτάσει σήμερα το 15% και η αυστραλιανή κυβέρνηση ελπίζει να μειωθεί κάτω από το 10% μέχρι το 2018.

Η British American Tobacco υποστηρίζει πως ο νόμος αυτός θα προκαλέσει έκρηξη στη μαύρη αγορά των τσιγάρων και θα ευνοήσει το οργανωμένο έγκλημα. Η αντίπαλός της Philip Morris έχει προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες ότι παρακολουθεί από κοντά τι συμβαίνει στην Αυστραλία και η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να εξετάσει την πολιτική που ακολουθεί η Αυστραλία στο μάρκετινγκ των προϊόντων καπνού.




Δεν υπάρχουν σχόλια: