Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΟΜΠΑΜΑ : ΤΟ... ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Εκατομμύρια άνθρωποι, από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία και από την Κένυα μέχρι την Ινδονησία, γλέντησαν τη νίκη του ηγέτη των Δημοκρατικών με χορούς και τραγούδια. Συγχαρητήρια από ΕΕ, Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον και Νετανιάχου
Από την Κένυα μέχρι την Ινδονησία και από την Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εκατομμύρια άνθρωποι πανηγύρισαν την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στο τιμόνι των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ πλήθος ηγετών έσπευσαν να τον συγχαρούν για τη νίκη του έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ.
Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι στο σχολείο στην Τζακάρτα της Ινδονησίας όπου είχε φοιτήσει για μια τετραετία ο Αμερικανός πρόεδρος στήθηκε,
γιορτή γύρω από το άγαλμα του νεαρού Ομπάμα που κοσμεί το προαύλιο.
Με τραγούδια και χορούς υποδέχθηκαν την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα και στην ιαπωνική πόλη που φέρει το όνομά του και που στα ιαπωνικά σημαίνει «μικρή παραλία».
Στη γιορτή αυτή μάλιστα χόρεψαν και Γιαπωνέζες με την παραδοσιακή στολή των Χαβανέζων για να τιμήσουν τη γενέτειρα του Αμερικανού προέδρου.


">Ο ευρωπαϊκός Τύπος δέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά την επανεκλογή Ομπάμα, όπως καταμαρτυρούν και τα πρωτοσέλιδα της γαλλικής  Liberation  και της γερμανικής  Bild , με τα πανηγυρικά  Ναι  και  Ναι μπορεί κα
Ο ευρωπαϊκός Τύπος δέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά την επανεκλογή Ομπάμα, όπως καταμαρτυρούν και τα πρωτοσέλιδα της γαλλικής "Liberation" και της γερμανικής "Bild", με τα πανηγυρικά "Ναι" και "Ναι μπορεί και πάλι"


Στην Κένυα και συγκεκριμένα στο Κογέλο, όπου ζει η γιαγιά του Ομπάμα και από όπου προέρχεται ο πατέρας του, σύσσωμη η κοινότητα πανηγύρισε την επανεκλογή του δικού τους ανθρώπου με επιφωνήματα «Ομπάμα! Ναι!», ενώ δεν έλειψαν και τα τραγούδια και οι χοροί.
Η 90χρονη γιαγιά του Αμερικανού προέδρου δήλωσε ενθουσιασμένη: «Ο λόγος που νίκησε είναι γιατί ο Θεός τού προσέφερε τη νίκη. Επιπλέον γνωρίζει πώς να αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν ξέρει πώς να προωθεί τους διαχωρισμούς, γι' αυτό και κέρδισε».
Το... γιόρτασε ο πλανήτης
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει δε το πρακτορείο Ρόιτερς, μέχρι και στη Μέση Ανατολή, που βρίσκεται σε αναβρασμό, πολλοί είναι αυτοί που εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια πιο μετριοπαθή πολιτική των ΗΠΑ για την περιοχή.
Παρότι το γενικότερο αντιαμερικανικό αίσθημα στη περιοχή παραμένει, η νίκη του Ομπάμα σύμφωνα με το Ρόιτερς αποτελεί ανακούφιση για τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής.
Για θρίαμβο Ομπάμα κάνει λόγο η εφημερίδα  USA Today
Για θρίαμβο Ομπάμα κάνει λόγο η εφημερίδα "USA Today"
Από τη Μέση Ανατολή όπου βρίσκεται σε περιοδεία, συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ συγχαρητήρια έδωσαν επίσης η Παλαιστινιακή Αρχή, η Αίγυπτος, αλλά και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκφράσει τη στήριξή του στον Μιτ Ρόμνεϊ.
Μηνύματα
Συγχαρητήρια όμως πήρε ο Μπαράκ Ομπάμα και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διά στόματος του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αλλά και του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η  San Francisco Chronicle  χρησιμοποίησε τον εύγλωττο τίτλο  Είναι ο Ομπάμα .
Η "San Francisco Chronicle" χρησιμοποίησε τον εύγλωττο τίτλο "Είναι ο Ομπάμα".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος χαιρέτισε την «ξεκάθαρη επιλογή» των Αμερικανών, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προσβλέπω στη συνεργασία μας, ώστε οι χώρες μας να διευθετήσουν μείζονες προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία που αντιμετωπίζουν ως φίλες και σύμμαχες χώρες».
Θετική στην επανεκλογή Ομπάμα ήταν και η αντίδραση της Κίνας, με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εύχονται να υπάρξει «πρόοδος» στις διμερείς σχέσεις μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Washington Post
Πιο συγκρατημένη η  Chicago Tribune  κάνει λόγο για  επανεκλογή . Τα πρωτοσέλιδα αυτά είναι απλώς ενδεικτικά για τον τρόπο με τον οποίο στο σύνολό του ο αμερικανικός Τύπος υποδέχτηκε τη νίκη Ομπάμα
Πιο συγκρατημένη η "Chicago Tribune" κάνει λόγο για "επανεκλογή". Τα πρωτοσέλιδα αυτά είναι απλώς ενδεικτικά για τον τρόπο με τον οποίο στο σύνολό του ο αμερικανικός Τύπος υποδέχτηκε τη νίκη Ομπάμα
Κύριο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας
Τώρα ξεκινάει η σκληρή δουλειά
Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε πρόεδρος, ενώ η οικονομία διαλυόταν. Η εκλογή του για μία δεύτερη θητεία έρχεται σε μια πιο ήρεμη, αλλά προβληματική χρονική περίοδο. Τα δημοσιονομικά προβλήματα που ο πρόεδρος είχε υποσχεθεί ότι θα τακτοποιήσει παραμένουν άλυτα και στην πραγματικότητα έχουν γίνει πιο βαθιά ύστερα από τέσσερα χρόνια με ελλείμματα-ρεκόρ. Υστερα από μια σύντομη περίοδο πανηγυρισμών, ο πρόεδρος θα πρέπει να ασχοληθεί με τις προγραμματισμένες αυξήσεις των φόρων και τις περικοπές στα δημόσια έξοδα, για να μην ξαναβουτήξει η χώρα στην ύφεση.
Αυτό, όμως, που θα μετρήσει πραγματικά την επιτυχία του κ. Ομπάμα και θα είναι η τελική κρίση της προεδρικής του καριέρας, είναι το εάν με τη δεύτερή του θητεία θα καταφέρει να πραγματοποιήσει κάποιες από τις υποσχέσεις που ενθουσίασαν τόσο τους Αμερικανούς για την υποψηφιότητά του πριν από τέσσερα χρόνια. Θα μπορέσει μια δεύτερη θητεία Ομπάμα να του επιτρέψει να υπερβεί τους ιδεολογικούς διαχωρισμούς που υποσχέθηκε ότι θα γεφυρώσει και οι οποίοι τελικά αποτέλεσαν τροχοπέδη;
Την παραμονή των εκλογών πριν από τέσσερα χρόνια, γιορτάσαμε μαζί με Αμερικανούς και των δύο κομμάτων τον πρώτο μαύρο Αμερικανό που εξελέγη πρόεδρος και ελπίζαμε ότι ένας νέος, χαρισματικός ηγέτης θα μπορούσε να γιατρέψει τις πληγές που έχουν προέλθει από την πολιτική των παραδοσιακών διαχωρισμών και να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις που οι πολιτικοί συνήθως θέλουν να αποφύγουν. Η νίκη του Ομπάμα μπορεί να μην είχε την ίδια δυναμική, αλλά του επιτρέπει να γεμίσει τα κενά της αβέβαιης κληρονομιάς του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: