Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ

Σάββατο 13/4/2013 στις 8μμ
Στην Ιτέα
Προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ
«Σμύρνη- Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922»
Της Μαρίας Ηλιού
Διάρκεια: 90’
Πως ήταν η κοσμοπολίτικη Σμύρνη στα παράλια της Δυτικής Ανατολίας, στις αρχές του 20ου αιώνα;
Πως ζούσαν οι Έλληνες, η πιο μεγάλη Χριστιανική κοινότητα, δίπλα στους Μουσουλμάνους, τους Λεβαντίνους, τους Αρμένιους και τους Εβραίους;
Γιατί ήταν τόσο μοναδικό αυτό το λιμάνι της Μεσογείου, στα πλαίσια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  που ακόμη και σήμερα, 90 χρόνια μετά την Καταστροφή συνδέεται με τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την Καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1922;
 Η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού,
και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας, φέρνουν στο φως, εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία αλλά και μια νέα οπτική που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της Σμύρνης, καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922.
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ είναι μεγάλης σημασίας, όχι μόνο γιατί το κοινό θα δει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη, αλλά και γιατί συγχρόνως οι δυο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία. Μια ματιά που κρατά αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση όσο και από νεώτερες απόπειρες που αποσιωπούσαν τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής, παραμορφώνοντας την αλήθεια.
Η Μαρία Ηλιού, εγγονή της Αντιγόνης Μεταξά και κόρη της Λήδας Κροντηρά, είναι δεύτερης γενιάς Σμυρνιά από την πλευρά του πατέρα της, Ανδρέα. Γεγονός που εξηγεί την εμμονή της να κάνει μια ταινία για τη Σμύρνη: «Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου η Σμύρνη με στοίχειωνε» λέει η σκηνοθέτης. «Υπήρχε παντού στη ζωή μας, στο διαμέρισμα της οδού Σόλωνος όπου μεγάλωνα. Υπήρχε στις κουβέντες μας, στα όνειρά μας και στους εφιάλτες μας. Η αποδοχή του διαφορετικού, οι καινούργιες ιδέες, η μουσική, τα γέλια αλλά και η νοσταλγία για το μαγικό τόπο που περιέγραφε ο πατέρας μου, υπήρχε με κάθε τρόπο στην καθημερινότητά μας».
Η ευκαιρία για την ταινία, της δόθηκε πριν από λίγα χρόνια, όταν στην Αμερική, την ίδια περίοδο δούλευε για το βραβευμένο στη συνέχεια ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι. Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική» (παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2007). Τότε η σκηνοθέτης ανακάλυψε άγνωστο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό με θέμα τη Σμύρνη.
Ο Αλέξανδρος Κιτροέφ είναι καθηγητής ιστορίας στο Haverford College και έχει επικεντρώσει τις μελέτες του στην ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας και του ελληνισμού της διασποράς.
Στην ταινία συμμετέχουν επίσης: ο αμερικανός ιστορικός Τζίλς Μίλτον (συγγραφέας του βιβλίου «Χαμένος Παράδεισος»), ο καθηγητής πολιτικής ιστορίας Θάνος Βερέμης, η Βικτώρια Σολομωνίδη (δεύτερης γενιάς  Σμυρνιά), η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νιού Μέξικο Ελένη Μπαστέα (τρίτης γενιάς Σμυρνιά), η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης Λεϊλά Νεϊζί που μεταφέρει τη μαρτυρία της Ιρέν Γκουλφέμ, μέλους μιας από τις μεγάλες μουσουλμανικές οικογένειες της Σμύρνης και ο υπέργηρος Αρμένιος Σμυρνιός Ζακ Ναλμπατιάν.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: