Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΙΑΣ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΗΤΤΑΣ

Τα τεκταινόμενα των τελευταίων ωρών στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι πρωτοφανή, καθώς τα ζήσαμε το 1996 σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και παλιότερα το 1987, ωστόσο η κατάσταση είναι επικίνδυνη και δεν απείχε (ή απέχει) και πολύ από το να τα ξαναζήσουμε…
Αναλυτές και καθηγητές διεθνών σχέσεων συναινούν πως ενδεχόμενος λάθος χειρισμός μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.
Μπορεί, ευτυχώς, το σκάφος του Λιμενικού να μη ναυάγησε στα Ίμια, μετά τον σκόπιμο- πέρα για πέρα- εμβολισμό του από την τουρκική ακταιωρό, αλλά το σίγουρο είναι ότι «πνιγόμαστε» στα απόνερα του «ναυαγίου» της
επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη στη χώρα μας.
Εκείνο το φιάσκο με το «σόου» Ερντογάν, για το οποίο η κυβέρνηση πανηγύριζε(!), λέγοντας πως αναχαίτισε κιόλας τον «σουλτάνο» και απάντησε σε όλες τις αιτιάσεις του μάλλον θα το μετανιώνουμε για πολύ καιρό. Εξάλλου,
ο ίδιος είχε φροντίσει να θέσει επί ελληνικού εδάφους την ατζέντα του με εκείνο το αλήστου μνήμης «παραλήρημά» τουμπροστά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που είχε μείνει ενεός.
Από την επίσκεψη του Ερντογάν και μετά η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ προκλήσεων με τουρκικά πλοία να περικυκλώνουν προκλητικά τα Ίμια, αποτρέποντας μάλιστα να πλησιάσουν τα ελληνικά. Πριν από ένα μήνα, εξάλλου, είχαμε άλλο επεισόδιο όταν τουρκικό πλοίο ακούμπησε την κανονιοφόρο «Νικηφόρο», αλλά και πριν λίγες μέρες όταν τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να μπλοκάρει την ρίψη στεφάνου του υπουργού Εθνικής Άμυνας  στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, όπου έπεσαν οι τρεις αξιωματικοί του ΠΝ το 1996.
Πραγματικά δε μπορεί να εξηγήσει κανείς με ακρίβεια και πειστικότητα που στόχευε η κυβέρνηση με το κάλεσμα στον Ερντογάν. Ενδεχομένως, βλέποντας, πως το πολιτικό παιχνίδι δεν γυρνάει με το χαρτί της εξόδου από την κρίση τον Αύγουστο του 2018 και την ανάπτυξη που… ακόμη έρχεται, επέλεξε να επενδύσει πολιτικά εκτός των συνόρων. Έφερε εκ νέου στην επικαιρότητα το Σκοπιανό και τα Ελληνοτουρκικά και τα διαχειρίστηκε αμφότερα με άκομψο και εντελώς λανθασμένο τρόπο.
Το θέμα όμως δεν είναι η εικόνα της κυβέρνησης, που αύριο- μεθαύριο μπορεί να μην υπάρχει πλέον, αλλά η χώρα, που κινδυνεύει να ηττηθεί και μάλιστα ανεπανόρθωτα. Το Τουρκικό ΥΠΕΞ πέταξε τη «ρουκέτα» πως τα Ίμια τούς ανήκουν και με το εθνικιστικό ντελίριο στο οποίο έχουν περιέλθει οι γείτονες, ποιος ξέρει τι άλλο θα ακούσουμε ακόμη.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση επιτάσσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όσους έχουν τα καίρια πόστα και ομοψυχία από το πολιτικό προσωπικό της χώρας για να μην οδηγηθούμε προ τετελεσμένων και τραγικών γεγονότων.

Γράφει ο αρχισυντάκτης του ΤheCaller Κωστής Μοσχολιός

Δεν υπάρχουν σχόλια: