Ενταφιάζει το σχέδιο υποθαλάσσιου αγωγού του φυσικού αερίου στην Α.Μεσόγειο, EastMed, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ. Θεωρεί ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να «συνεργαστούν» στα ενεργειακά. Ζητάει πρώτα να λυθεί το Κυπριακό και μετά να γίνει εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην περιοχή
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να συναντηθεί με μια υφυπουργό Εξωτερικών. Παρ' ότι ο ένας αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, και η δεύτερη είναι απλά μια πολύ κατώτερη σε βαθμό αξιωματούχος, υφυπουργός Εξωτερικών, ο ίδιος, αν και δεν έπρεπε, έκρινε ότι πρέπει να συναντηθεί μαζί της.
Άραγε, συμφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όσα η Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε στη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή»; Ειδικότερα ότι οι ΗΠΑ επιμένουν να θέλουν να ενταφιάσουν το σχέδιο αγωγού, EastMed, που έχουν συμφωνήσει Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, για να μη χαλάσουν το χατήρι της Τουρκίας.
Μάλιστα, η ίδια εμφανίστηκε στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, στην Αθήνα, την Τρίτη, κομίζοντας, ως όλα δείχνουν, την απόφαση της Ουάσιγκτον για ενταφιασμό του EastMed.
Πολύ περισσότερο, η Β.Νούλαντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω LNG, ενώ συμπεριέλαβε και την Τουρκία στις χώρες που θα συνεργαστούν με την Ελλάδα , το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.
Ουσιαστικά, δηλαδή,
ήλθε στην Ελλάδα ως ατζέντης των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία θέλουν να προωθήσουν το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω και της Αλεξανδρούπολης. Άραγε, ανέφερε στον Κ.Μητσοτάκη αυτές τις αμερικανικές θέσεις, και τη άποψη της διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός;Άκρως σοβαρό, επίσης, είναι ότι η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι, στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, πρώτα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό και μετά να γίνει εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Έως τώρα ίσχυε το εντελώς αντίθετο. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρούσε στην εκμετάλλευση και, ανάλογα με τις εξελίξεις στην επίλυση ή μη του Κυπριακού, θα εδίδετο μερίδιο στα κατεχόμενα. Έδωσε, άραγε, τη σύμφωνη γνώμη του γι' αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός;
Επιπλέον, η Βικτόρια Νούλαντ είπε ότι η Ελλάδα εμπλέκεται κάτι περισσότερο από άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και ότι έχει μετατραπεί σε μια απέραντη βάση στρατιωτικών επιχειρήσεων στο ουκρανικό «μέτωπο» και παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών. Ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίασε τη χώρα μας ως προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Έδωσε, τέλος συχωροχάρτι στην Τουρκία για το διπλό παιχνίδι που παίζει στο Ουκρανικό, πατώντας σε δύο βάρκες, της Δύσης και του Κιέβου από τη μια, και της Μόσχας από την άλλη. Πολύ περισσότερο, έβαλε στο ίδιο τσουβάλι Ελλάδα και Τουρκία, συγχαίροντάς τες μάλιστα για τη στρατιωτική βοήθεια που δίνουν στην Ουκρανία. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η Τουρκία αρνείται να συνταχθεί με τις Δυτικές κυρώσεις, σε αντίθεση με την Ελλάδα.
Αναλυτικά, κατά τη συνέντευξή της, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε:
-Για τα ενεργειακά: «Έχουμε κάνει πολλή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια για να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας, τον αγωγό TAP και τη διασύνδεση προς τη Βουλγαρία και τώρα τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτό επιτρέπει στην Ελλάδα να είναι ένας ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο για τις δικές σας ανάγκες, αλλά για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη τη στιγμή που όλοι καταλαβαίνουν σε ολόκληρη την Ε.Ε, ακόμη και στην Τουρκία, ότι η επένδυση στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι κακή ιδέα
Οπότε, περισσότερο LNG, περισσότερα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών. Νομίζω ότι το κομμάτι από το οποίο απομακρυνόμαστε τώρα είναι αυτός ο βαρύς αγωγός στον βυθό της θάλασσας που θα είναι πολύ ακριβός και θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί.
Όλοι χρειάζονται ενέργεια τώρα. Χρειάζονται φυσικό αέριο, χρειάζονται ρεύμα. Γι’ αυτό στρέφουμε τώρα την προσοχή στο LNG σε αυτά τα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας, κ.λπ
Δεν χρειάζεται να περιμένουμε δέκα χρόνια και να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτά τα πράγματα. Πρέπει να μεταφέρουμε αέριο τώρα.
Και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο σήμερα ως μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Σε δέκα χρόνια από τώρα δεν θέλουμε έναν αγωγό. Σε δέκα χρόνια από τώρα θέλουμε να είμαστε πράσινοι.
Αλλά αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε το αέριο. Πρέπει , λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε LNG και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι σχεδιασμοί για τον αγωγό EastMed δεν ήταν για την επόμενη δεκαετία, όπως ισχυρίζεται η Β.Νούλαντ, αλλά για το 2025.
-Για το Κυπριακό και τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή: «Με ενδιαφέρει τι έχουν να πουν οι άνθρωποι στη Λευκωσία γι' αυτά τα θέματα. Προσωπικά βλέπω μια ευκαιρία. Μιλάμε πάντα για την προσπάθεια επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας για τη διασφάλιση μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας και στη συνέχεια την εκμετάλλευση της ενέργειας.
Θα πρέπει να δούμε αν αυτή είναι η σωστή σειρά, αλλά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ολόκληρη η γειτονιά χρειάζεται ενέργεια και αυτό το μέρος του κόσμου μπορεί επίσης να αποτελέσει ενεργειακή μηχανή για τη Βόρεια Ευρώπη».
Η Β.Νούλαντ, αφού επισκέφθηκε την Τουρκία και την Ελλάδα, βρίσκεται στην Κύπρο. Η δήλωσή της δείχνει ότι η Ουάσιγκτον θα ασκήσει πιέσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Να σημειωθεί ότι, επί κυβέρνησης Ομπάμα, η Β.Νούλαντ ήταν και πάλι υφυπουργός Εξωτερικών και χειρίστηκε και το Κυπριακό. Τότε, πρότεινε εδώ και τώρα επίλυση, με διατήρηση μεγάλης τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη βόρειο Κύπρο. Κάτι που αρνείτο ο η Αθήνα.
-Για τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας στον ρωσο-ουκρανικό διάλογο, επιχειρώντας να «ξεπλύνει» την Άγκυρα: «Νομίζω ότι το γεγονός πως ο πρόεδρος Ερντογάν είχε μια αποτελεσματική σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν και μια αποτελεσματική σχέση με τον πρόεδρο Ζελένσκι ήταν σημαντικό για να μπορέσει η Τουρκία να δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο για διπλωματία. Και αν αυτός ο πόλεμος πρόκειται να τελειώσει, χρειαζόμαστε μια διπλωματική λύση στο τέλος της ημέρας. Είναι λοιπόν καλό που μπορούν να συναντηθούν στην Αττάλεια και να συνεχίσουν να μιλάνε».
-Για τη στρατιωτική βοήθεια της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ουκρανία: «Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα παρέχει υποστήριξη ασφάλειας στην Ουκρανία πολύ γενναιόδωρα, πολύ γρήγορα, πολύ αποτελεσματικά, αλλά και η Τουρκία το έχει κάνει.
Η Τουρκία είναι επίσης πάροχος ασφάλειας με ορισμένα πολύ υψηλής τεχνολογίας και σημαντικά όπλα που ήταν αποτελεσματικά. Τα όπλα σας ήταν αποτελεσματικά για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης και βοήθησαν να γίνει η διαφορά, αλλά και της Τουρκίας το ίδιο».
-Για τη μετατροπή της Ελλάδας σε προκεχωρημένο φυλάκιο ως προς το Ουκρανικό: «Το γεγονός ότι έχουμε μια εντελώς διαφορετική, πλουσιότερη βαθύτερη αμυντική σχέση με την Ελλάδα από ό,τι είχαμε μόλις πριν από λίγα χρόνια, άλλαξε όχι μόνο αυτό που μπορούμε να κάνουμε μαζί, αλλά και την ικανότητα της Ελλάδας να γίνει πάροχος ασφάλειας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Χωρίς αυτή τη σχέση θα μπορούσαμε να λάβουμε περισσότερη υποστήριξη ασφαλείας στην Ουκρανία κυριολεκτικά εντός δύο ημερών από το αίτημα του Ζελένσκι; Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε μέρος του εξοπλισμού που είχαν οι ΗΠΑ εδώ , στην Ουκρανία; Θα είχαμε την εικόνα πληροφοριών που χρειαζόμασταν για να καταλάβουμε τι επρόκειτο να κάνει ο Πούτιν και να προετοιμαστούμε για αυτό; Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρόκειται για το Harry S Truman (σ.σ. αμερικανικό αεροπλανοφόρο που πλέει στην περιοχή μας) που μπορεί να φτάσει μέχρι την είσοδο της Μαύρης Θάλασσας.
-Για επιχειρηματικά ντηλ: «Υπάρχουν άλλες ευκαιρίες να κάνουμε πράγματα μαζί. Θα τονώσετε ξανά εδώ μια ναυπηγική επιχείρηση».
Πιθανώς, αναφέρεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προωθούν την κατασκευή κορβετών από ομίλους που φέρονται να συνδέονται με αμερικανικά και ιταλικά συμφέροντα.
antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου