«Η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί στα όρια της αντοχής της με μια ακόμα απότομη οικονομική διαταραχή («σοκ») που θα μπορούσε να προέλθει από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους (ΕΜΣ και ΕΚΤ) ή από μια ανοιχτή πλέον σύγκρουση ΕΕ και ΔΝΤ με αποτέλεσμα την αποχώρηση του τελευταίου χωρίς εναλλακτικό σχέδιο συνέχισης του προγράμματος», αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων για το 2016.
Σε άλλο σημείο της, η έκθεση τονίζει ότι «υπάρχει ακόμα καιρός για το κλείσιμο της αξιολόγησης, που θα έπρεπε πάντως να είχε συμβεί τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Αν τελικά επιτευχθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ενταχθεί ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2017 στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ που θα επιτρέψει φθηνότερη και πιο άνετη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Όπως τονίζεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή «το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλαδή μιας τελικής συμφωνίας για το πρόγραμμα προσαρμογής, μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα από το πιθανό όφελος,
το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό».
Γίνονται θετικά βήματα αλλά υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις
Σύμφωνα με την έκθεση »γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις κρύβονται στις λεπτομέρειες.
Ενδεικτικά, εκκρεμούν εγκύκλιοι για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και στην υγεία δεν έχει καταρτισθεί ακόμα το σχέδιο προέγκρισης των παραπομπών σε ιδιώτες παρόχους με βάση «ηλεκτρονικά παραπεμπτικά» (μνημονιακή δέσμευση) ενώ τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να χάνουν πάνω από € 100 εκατ. από την κακή οργάνωση των προμηθειών!
Επίσης, στη Δημόσια Διοίκηση ναι μεν έχουν ψηφισθεί οι νόμοι για την κινητικότητα, αλλά προϋπόθεση για την εφαρμογή της είναι να καταρτισθούν τα οργανογράμματα των υπουργείων και εποπτευόμενων ΝΠΙΔ και ΟΤΑ για να εντοπισθούν τα «κενά» που υπάρχουν. Όμως οι σχετικές διαδικασίες κατάρτισης οργανογραμμάτων καθυστερούν και η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσής της ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 πέρασε χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα και έτσι δόθηκε νέα προθεσμία μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2017.
Σε άλλο σημείο της Έκθεσης τονίζεται, ότι με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης »δεν τελειώνει το μονοπάτι εφαρμογής του τρίτου προγράμματος προσαρμογής (=Μνημονίου) και η ομαλή εκταμίευση των προβλεπόμενων δόσεων της τρέχουσας δανειακής σύμβασης» για τους εξής λόγους:
Θα χρειασθεί χρόνος για την πλήρη εφαρμογή των νομοθετικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και των τυχόν εκκρεμοτήτων που θα μεταφερθούν στο επόμενο στάδιο.
Ακολουθεί αμέσως μετά τη δεύτερη, η τρίτη αξιολόγηση προόδου, που αν ερμηνεύσουμε το Μνημόνιο κατά γράμμα και μετά τις καθυστερήσεις των προηγούμενων θα πρέπει να τελειώσει σε ασφυκτικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτό σημαίνει πιθανόν ότι ο πολιτικός χρόνος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο των προηγούμενων δύο αξιολογήσεων.
Η έκθεση καταλήγει ότι »όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί στα όρια της αντοχής της με μια ακόμα απότομη οικονομική διαταραχή («σοκ») που θα μπορούσε να προέλ-θει από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους (ΕΜΣ και ΕΚΤ) ή από μια ανοιχτή πλέον σύγκρουση ΕΕ και ΔΝΤ με αποτέλεσμα την αποχώρηση του τελευταίου χωρίς εναλλακτικό σχέδιο συνέχισης του προγράμματος».
Σε μία λύση με μακρόπνοη στόχευση, που θα εμπεδώσει ένα κλίμα πολύ διαφορετικό για την ελληνική οικονομία και μέσα στο 2017, αλλά και στην προοπτική του 2018 και μετά τη λήξη του προγράμματος, προσβλέπει η ελληνική πλευρά ως προς τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης.
Παραλαμβάνοντας την Έκθεση Πεπραγμένων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το 2016, από τον επικεφαλής του ανεξάρτητου θεσμού, Καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα, ο κ. Βούτσης δήλωσε πως «είμαστε σε μία φάση με θετικό πρόσημο ως προς τη διαδικασία αυτής της μακρόσυρτης δεύτερης αξιολόγησης». Εξέφρασε δε την ελπίδα τις προσεχείς ημέρες, τις προσεχείς λίγες εβδομάδες, να έχουν επιλυθεί όλα τα επιπλέον ζητήματα, τα οποία θα προσδώσουν σε μία λύση συμφωνημένη με μακρόπνοη στόχευση, θα δώσουν όλα αυτά τα στοιχεία που θα εμπεδώσουν ένα κλίμα πολύ διαφορετικό για την ελληνική οικονομία και μέσα στο 2017, αλλά και στην προοπτική του 2018 και μετά τη λήξη του προγράμματος.
«Σε αυτήν την προσπάθεια κάθε επικουρία από όλες τις πλευρές είναι και δεκτή και χρήσιμη και πολύ ωφέλιμη», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής ενώ ο καθηγητής Π. Λιαργκόβας ευχαρίστησε τον κ. Βούτση γιατί – όπως είπε – έχει σταθεί αρωγός, στο Γραφείο Προϋπολογισμού, προστατεύοντας την ανεξαρτησία του κι επιλύοντας ζητήματα που το απασχολούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου