Το 70% των πολιτών την θεωρεί εθνικά επιζήμια τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύσσωμη η Αντιπολίτευση είναι απέναντι. Αρκεί μία σπίθα για να ανάψει φωτιά. Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που απασφαλίζει τις «βόμβες».
Ο Δρομέας που παρ´ ολίγον να βρεθεί στην πλατεία των Σκοπίων αν ο διάσημος καλλιτέχνης Βαρώτσος δεν αντιδρούσε στις «ιδέες» της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά οδήγησε σε άτακτη υποχώρηση και με το επιχείρημα που ουδείς πίστεψε, την απάντηση της ότι ποτέ δεν έγινε αυτή η συζήτηση!
Αντίθετα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αντί να σιωπήσει, άναψε πορτοκαλί για την διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας.
«Οι πολιτικοί φορείς είναι μέρος της Δημοκρατίας μας» δήλωσε για το Ουράνιο Τόξο που διεκδικεί την αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας και αδειάζοντας τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στέλιο Κατρανίδη,
ο οποίος έκρινε αντιδεοντολογικό να ανοίξει κουβέντα με ένα πολιτικό κόμμα επί του αιτήματος του να μπει η "μακεδονική" γλώσσα στο Πανεπιστήμιο.
«Θα μου επιτρέψετε να το συζητήσει η επιστημονική κοινότητα και με βάση τις συζητήσεις θα δούμε εμείς πώς θα κινηθούμε» δήλωσε ο κ.Γαβρόγλου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι σε εξέλιξη και οι διεργασίες για το προοδευτικό μέτωπο που επιχειρεί να συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας με διαχωριστική γραμμή τις δυνάμεις που στηρίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών.
Η ΔΗΜ.ΑΡ - όχι όλη γιατί στελέχη έμειναν και στο ΚΙΝ.ΑΛ -δια των Θεοχαρόπουλου και Χατζησωκράτη επισκέφθηκαν τα Σκόπια για να υποβάλλουν τα διαπιστευτήρια τους στον Ζάεφ. Ο κ.Θεοχαρόπουλος ψήφισε τη Συμφωνία, διεγράφη από το ΚΙΝ.ΑΛ και παίζει το όνομα και για μία θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον Χατζησωκράτη έγινε πρόταση για υπουργοποίηση όπως ο ίδιος δήλωσε, αλλά δεν δέχθηκε.
Κοτζιάς vs Καμμένος
Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι νέες δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών σε βάρος του πρώην κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Κοτζιάς που ήδη έχει μηνύσει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για τις αναρτήσεις του περί «εις-πράττω», τον καταγγέλλει τώρα ότι «ο Καμμένος τα ήξερε όλα» με την συνέντευξη του στην "Real".
«Είχε συμφωνήσει εξαρχής να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό µε στόχο να κλείσει το θέμα» τόνισε. Υπενθυμίζεται και η δήλωση του πρώην υπουργού Άμυνας στις αρχές Ιανουαρίου του 2018 ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και αν οι ΑΝΕΛ διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Ήταν γνωστό από τότε η κυβέρνηση διαπραγματευόταν σύνθετη ονομασία.
Ο Τσίπρας στα Σκόπια
Τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την «Βόρεια Μακεδονία» με επιχειρηματίες όπως ανακοίνωσε στο Φόρουμ των Δελφών. Όμως και η περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο χωρών, την «Βόρεια Μακεδονία» κυρίως θα ωφελήσουν αφού η ομαλοποίηση των σχέσεων οδηγεί σε νέες ευκαιρίες στη γείτονα όπου η φορολογία και τα μεροκάματα είναι υποπολλαπλάσια των ελληνικών.
Έτσι το πιο πιθανόν είναι να ανοίξουν εκεί νέες θέσεις εργασίας και εδώ να κλείσουν. Ούτε βέβαια υπάρχουν οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες στη γείτονα που θα μπορούσαν να έρθουν να επιχειρήσουν στην Ελλάδα.
Το κλίμα είναι εκρηκτικό. Τα κενά στη Συμφωνία αλλά και η ιδεολογική ανοχή που επιδεικνύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κινήσεις αλυτρωτισμού, αφήνουν ανοιχτές πληγές. Έρχεται πάντα κάτι στην επικαιρότητα να τις ξύσει.
Στη Βόρεια Ελλάδα η κυβέρνηση έχει πρόβλημα στις δημοσκοπήσεις. Το τελευταίο διάστημα οι υπουργοί ανέκοψαν την καμπάνια που ξεκίνησαν για να εξηγήσουν στους Βορειοελλαδίτες τα θετικά σημεία της Συμφωνίας.
Όσοι τόλμησαν προσέλκυσαν μικρό αριθμό ακροατών που είναι ΣΥΡΙΖΑ και ήδη πεπεισμένοι για τη Συμφωνία. Επίσης δέχθηκαν και αποδοκιμασίες οι οποίες κατέληξαν να αντιμετωπίζονται με προληπτικές προσλήψεις που αποτελούν επιπλέον πλήγμα στο αριστερό πρόσημο που επαναδιεκδικεί ο Αλέξης Τσίπρας καθ´ οδόν για τις κάλπες μετά από τέσσερα χρόνια σκληρών μνημονίων που φέρουν την υπογραφή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου