Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΕΚΛΕΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Ο Χρήστος Ρεκλείτης σε μια συγκλονιστική μαρτυρία για τα βασανιστήρια που υπέστη από τη χούντας. Στο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Τα τραγούδια της φωτιάς», του Ν. Κούνδουρου, ο Χ. Ρεκλείτης περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και καταγγέλλει ονομαστικά τους βασανιστές του όταν, τα γεγονότα ήταν ακόμη πολύ πρόσφατα.
Ο Χρήστος Ρεκλείτης έφυγε από τη ζώη στις 20 Απριλίου του 2013.
Γεννήθηκε το 1937. Παιδί μιας οικογένειας που διακρίθηκε για τους αγώνες και τις θυσίες της στην Αντίσταση,
τον Εμφύλιο και τη μετεμφυλιοπολεμική περίοδο. Μετά  τη στρατιωτική του θητεία στο «τάγμα ανεπιθύμητων» στο Καλπάκι το 1959-60, επέστρεψε στην Αθήνα και δραστηριοποιήθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ και στο σωματείο των μπετατζήδων, δουλεύοντας τη μέρα στις οικοδομές και παρακολουθώντας το βράδυ το νυχτερινό γυμνάσιο. 
Από το 1961 συμμετείχε στη «Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων Φοιτητών, Σπουδαστών Τεχνικών Σχολών και Μαθητών Νυκτερινών Γυμνασίων» και το 1964 ανέλαβε υπεύθυνος για την εργατική δουλειά στο βιομηχανικό τομέα της Αθήνας. Συμμετείχε στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και το 1966 εκλέχτηκε οργανωτικός γραμματέας της οργάνωσης στο Πειραιά.
Μετά το πραξικόπημα της 21η Απριλίου 1967 πέρασε στην παρανομία, καθοδηγώντας τις πρώτες αντιστασιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων και των μαθητών. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου ανέλαβε επικεφαλής της Οργάνωσης Αθήνας Νέων του Πατριωτικού Μετώπου, μέχρι της σύλληψή του στις 12 Απριλίου 1968 και τη μεταφορά του στο 505 Τάγμα πεζοναυτών στο Διόνυσο Αττικής, όπου βασανίστηκε άγρια επί 25 ημέρες.Τον μετέφεραν ημιθανή στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε για ένα μήνα. Τον πήραν ξανά στο Διόνυσο για να συνεχιστούν τα βασανιστήρια εκεί, αλλά και στη Γενική Ασφάλεια, από όπου μεταφέρθηκε ξανά στο 401.
Τον Μάρτιο του 1969 δικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο για παράβαση του Ν. 509. Μέχρι την αποφυλάκισή του με την αμνηστία τον Αύγουστο του 1973, πέρασε από τις φυλακές Αβέρωφ, Αίγινας και Κορυδαλλού. Εντάχτηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού από τις πρώτες μέρες της διάσπασης. Μετά την πτώση της δικτατορίας δραστηριοποιήθηκε στον εργατικό τομέα του κόμματος. Υπήρξε δραστήριο κομματικό στέλεχος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού. Ηταν ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νέας Σμύρνης. 
Η μαρτυρία για τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη χούντα από την ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Τα τραγούδια της φωτιάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια: