Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

«ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ!» ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ...

Σε πλήρες άδειασμα αναφορικά με τις κυβερνητικές διαρροές για τον διάλογο Στάρμερ-Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προχώρησε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Υπενθυμίζεται πως μετά την συνάντηση των δυο ηγετών στο Λονδίνο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υποστήριζαν ότι το ζήτημα ετέθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Κιρ Στάρμερ, και εξέφραζαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο.
Διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του ο Independent, που επισημαίνει ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ επέμεινε ότι τα γλυπτά δεν θα ήταν στην ημερήσια διάταξη της διμερούς συνάντησης, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και θα συζητηθεί περαιτέρω την Τρίτη.
Μετά τη συνάντηση δε, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει «καμία αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης», προσθέτοντας: «Είναι θέμα του βρετανικού μουσείου. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει τον νόμο που θα επέτρεπε τη μόνιμη μετακίνηση των Ελγίνειων Μαρμάρων».
Γλυπτά Παρθενώνα: Τι δηλώνει εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου
Από τη μεριά του, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια εταιρική σχέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι «συνεχείς και εποικοδομητικές».
«Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των σημαντικότερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο» πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει ο Independent, «η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα αφαιρέθηκαν παράνομα από τη θέση τους στην ακρόπολη της Αθήνας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατοχής. Η κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο απορρίπτουν αυτόν τον χαρακτηρισμό», εν μέσω αναφορών ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για το μέλλον των Γλυπτών έχουν πλέον «προχωρήσει αρκετά», επικαλούμενες πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του μουσείου και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: