Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΣΩΖΕΤΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ – ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ «ΚΟΥΡΕΜΑ» 25% ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΘΑ ΠΑΙΧΤΕΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

- Οριζόντιο κούρεμα 25% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλες τις τράπεζες
- Κάμφθηκαν οι αντιστάσεις της τρόικας, όλα δείχνουν συμφωνία
- Δε θα συνεδριάσει σήμερα η κυπριακή Βουλή
- Νέα σύσκεψη στις 20:00 των πολιτικών αρχηγών
- Την Κυριακή στις 19:00 το κρίσιμο Eurogroup για την Κύπρο
- Ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Μπαρόζο και τον φαν Ρομπάι
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Λευκωσία και την τρόικα φαίνεται πως τελείωσαν με κατ’ αρχήν ,
συμφωνία, που επιτρέπει τη διάσωση της Τράπεζας Κύπρου αλλά φέρνει κούρεμα 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Και σύμφωνα με τοnewsit.com.cy αυτό αφορά όλες τις τράπεζες.
Οι εξελίξεις είναι δραματικές. Η κατ’ αρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν Λευκωσία και τρόικα μετά από μαραθώνιες συνεδριάσει, θα βρεθεί την Κυριακή στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) στο τραπέζι του Eurogroup. Και εκεί, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Μέχρι νωρίς το απόγευμα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ίσως και για να αυξήσουν την πίεση στην Κύπρο μιλούσαν για αναβολή του Eurogroup. Όμως ένα tweet του προέδρου του Συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έβαλε οριστικά τέλος στις εικασίες και τα επικοινωνιακά παιχνίδια.
Το μέλλον της Κύπρου και του τραπεζικού της τομέα κρίνεται στις Βρυξέλλες. Το είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεόφυτου, δηλώνοντας πως αύριο, οριστικά στις Βρυξέλλες, θα κλείσει το ζήτημα που αφορά στον τραπεζικό τομέα.
«Ένα - ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν», είπε αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, όπου μετείχε σε σύσκεψη με τον υπουργό, Μιχάλη Σαρρή. «Είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο, πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά- σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια», πρόσθεσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, δεν απέκλεισε να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.
Μετά την κατ' αρχήν συμφωνία, ο πρόεδρος της Κύπρου θα συναντηθεί στις 20:00 με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Πρόεδρικό Μέγαρο για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Στη συνάντηση δε θα επιτραπεί η είσοδος δημοσιογράφων.
Ο Κύπριος προεδρος θα βρεθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup και δεν αποκλείεται, αν και όσοι το θελήσουν, να τον συνοδεύσουν κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί.
Στο περιθώριο της κρίσιμης συνεδρίασης, ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος μάλιστα του πρότεινε να στείλει το αεροσκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τον παραλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: