Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Η απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από την Τράπεζα Πειραιώς έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα στους καταθέτες της, καθώς πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν απαντήσεις για το αν θα υπάρξουν αλλαγές στις συναλλαγές τους. Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς περνούν οι καταθέσεις και τα δάνεια των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις συναλλαγές. Όπως αναφέρουν μάλιστα τραπεζικά στελέχη,
με την απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που είχε προκύψει με τις επιταγές και με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας.
Τα «ΝΕΑ» δημοσιεύουν οκτώ ερωτήσεις – απαντήσεις που ενδιαφέρουν τους καταθέτες της Τράπεζας Πειραιώς
Εχω χρήματα στην Ελλάδα, στην Τράπεζα Κύπρου, στη Λαϊκή και στην Ελληνική Τράπεζα. Τι θα συμβεί με αυτά;
Τα χρήματα αυτά είναι απολύτως ασφαλή. Η μοναδική διαφορά είναι ότι πλέον εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς και οι κάτοχοί τους είναι πελάτες της. Οπως διαβεβαιώνουν τραπεζικά στελέχη, όλα τα χρήματα που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε λογαριασμούς που τηρούνται σε καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα δεν θίγονται στο ελάχιστο και οι κάτοχοί τους έχουν πρόσβαση σε αυτά μέσα από το δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς.
Υπάρχει περιορισμός στις αναλήψεις που μπορώ να κάνω από τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα;
Οχι. Από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα καταστήματα τα οποία θα έχουν ενταχθεί στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, οι καταθέτες δεν θα έχουν κανέναν απολύτως περιορισμό για το τι θα κάνουν με τα χρήματά τους. Αντίστοιχα, κανένας ειδικός περιορισμός δεν υπάρχει ούτε στις αναλήψεις χρημάτων από ΑΤΜ, εκτός από τα ήδη υπάρχοντα όρια που έχουν βάλει οι τράπεζες στους πελάτες τους.
Πληρώνω δάνειο σε κυπριακή τράπεζα στην Ελλάδα. Τι θα συμβεί με την οφειλή μου;
Από την ώρα που τα υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών πηγαίνουν στην Πειραιώς, αντίστοιχα ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των οφειλών μεταφέρεται σε αυτήν. Με άλλα λόγια, όλα τα δάνεια - στεγαστικά και καταναλωτικά - και οι οφειλές σε πιστωτικές κάρτες περνούν στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτό σημαίνει ότι για τους δανειολήπτες δεν προκύπτει κάποια αλλαγή ή διαφορά, καθώς από εδώ και στο εξής θα πληρώνουν στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς τις οφειλές τους δίχως, στην αρχή τουλάχιστον, να αλλάξουν τα δεδομένα ως προς το επιτόκιο ή τη διάρκεια της αποπληρωμής.
Η μισθοδοσία μου ή η σύνταξή μου κατατίθεται σε λογαριασμό κυπριακής τράπεζας. Τι θα συμβεί στο τέλος του μήνα;
Από την ώρα που αποφασίστηκε ότι τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών περνούν στην Τράπεζα Πειραιώς, λύνεται αυτόματα και το πρόβλημα που υπήρχε με την εκκαθάριση των μισθοδοσιών και την καταβολή των συντάξεων. Παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα, από τα πρώτα μελήματα του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς είναι να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των πληρωμών. Με άλλα λόγια, οι μισθοδοσίες και οι συντάξεις θα καταβληθούν στην ώρα τους.
Εχω στα χέρια μου επιταγές κάποιας από τις τρεις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Τι θα συμβεί με αυτές;
Θα εξαργυρωθούν κανονικά. Από την ώρα που τα καταστήματα ενσωματώνονται στον όμιλο της Πειραιώς, μπορεί να γίνει ο έλεγχος για τα υπόλοιπα των λογαριασμών εκείνων που έχουν εκδώσει τις επιταγές και έτσι να προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισής τους. Συνεπώς, όσοι έχουν εκδώσει τις επιταγές αυτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να θεωρηθούν ακάλυπτες, ενώ όσοι τις έχουν στα χέρια τους θα μπορέσουν χωρίς πρόβλημα να εισπράξουν τα χρήματά τους.
Είμαι εργαζόμενος στην Κύπρου, τη Λαϊκή ή την Ελληνική Τράπεζα στην Ελλάδα. Τι θα συμβεί με μένα;
Με βάση την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, το σύνολο των περίπου 5.000 εργαζομένων στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα θα ενσωματωθούν στον όμιλο. Αυτό σημαίνει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του μέσα από τη διαδικασία αυτή. Αλλαγές ενδέχεται όμως να υπάρξουν σε μισθολογικό επίπεδο, καθώς θα ισχύσουν οι συμβάσεις εργασίας της Πειραιώς και όχι τα οικονομικά δεδομένα που υπήρχαν στο παρελθόν.
Εχω χρήματα σε ελληνική τράπεζα στην Κύπρο. Τι συμβαίνει με αυτά;
Τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο δεν κουρεύονται, αλλά υπόκεινται στους περιορισμούς περί κίνησης κεφαλαίων που θα εφαρμοστούν. Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες δεν χάνουν χρήματα από τις οικονομίες τους, δεν μπορούν όμως άμεσα να τις μεταφέρουν ξανά στην Ελλάδα ή σε όποια άλλη χώρα επιθυμούν.
Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο;
Την Πέμπτη, 28 Μαρίου θα ανοίξουν τελικά όλες οι τράπεζες στην Κύπρο. Παρά το γεγονός ότι αρχικά η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου είχε ανακοινώσει ότι οι τράπεζες -πλην της Κύπρου και της Λαϊξής- θα άνοιγαν κανονικά σήμερα, τελικά η απόφαση άλλαξε και όλες οι τράπεζες θα ανοίξουν την Πέμπτη, προκειμένου να γίνει πιο εύκολα η μετάβαση στα νέα δεδομένα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: