Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ : ΚΟΡΩΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ- ΦΙΛΑΘΛΩΝ

Τη ζωή τους κορόνα γράμματα είναι αναγκασμένοι να παίζουν καθημερινά, οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές στη Φωκίδα, αφού σε κανέναν αθλητικό χώρο του Νομού δεν υπάρχει απινιδωτής (σ.σ. ηλεκτρική συσκευή που επιδιορθώνει τον ρυθμό της καρδιάς με ηλεκτρική ενέργεια).
Από το 2007 παρ' όλο που η πολιτεία νομοθέτησε (Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας τεύχος δεύτερο, Αρ. Φύλλου 219 / 22 Φεβρουαρίου 2007 -Αποφάσεις- Αριθμ. Υ4α/οικ. 15576) υποχρεωτική την ύπαρξη αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε όλους τους δημόσιους χώρους (γήπεδα και αθλητικά κέντρα, δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια κ.α.),
με κυριότερο στόχο την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των θυμάτων καρδιακής ανακοπής και την ποιότητα της υπόλοιπης ζωής τους, στην ουσία δεν άλλαξε τίποτε.
Πέντε χρόνια μετά, το «μηχάνημα που σώζει ζωές», όπου και αν ψάξετε δεν υπάρχει σχεδόν σε κανέναν δημόσιο αλλά και στους αθλητικούς χώρους που θεωρείται απαραίτητος, ούτε καν στους αγώνες του Φωκικού που αγωνίζεται στη δεύτερη τη τάξη κατηγορία εθνικού πρωταθλήματος , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ευθύνεται η ομάδα
. Έτσι παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των επιστημόνων, που τα τελευταία χρόνια «φωνάζουν» συνεχώς για τη χρησιμότητα του απινιδωτή, σήμερα -με ελάχιστες εξαιρέσεις- λείπει από τα γήπεδα

700.000 το χρόνο

Η καρδιακή ανακοπή «χτυπάει» 700.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από αυτούς, μόνο το 5-10% παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα επιζούσαν όμως αν υπήρχε δίπλα τους ένα οργανωμένο σύστημα παροχής πρώτων βοηθειών. Η μάχη με την καρδιά, όπως λένε οι καρδιολόγοι, κερδίζεται ή χάνεται μέσα στα πρώτα 3-5 λεπτά. Μετά από αυτόν τον χρόνο, ακόμα κι αν η καρδιά επανέλθει, θα υπάρξουν εγκεφαλικές βλάβες στον παθόντα.
Να σημειώσουμε πως ο απινιδωτής είναι ένα μηχάνημα που χορηγεί ρεύμα και κάνει στην ουσία «ηλεκτροσόκ» στην καρδιά. Ένας εξωτερικός απινιδωτής μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για έναν άνθρωπο στα κρίσιμα λεπτά για τη ζωή του, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Δυστυχώς, όμως, το ελληνικό κράτος δεν έχει προμηθεύσει με εξωτερικούς απινιδωτές τους δημόσιους χώρους, ως όφειλε και όπως έχουν κάνει άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ δεν υπάρχουν ούτε καν στα γήπεδα που θεωρούνται απαραίτητοι. Το κόστος αγοράς ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, ανέρχεται περίπου στις 2.000 ευρώ – πολύ μικρό αν αναλογιστούμε ότι η ύπαρξη του σε ένα γήπεδο μπορεί να σώσει μία ζωή.
Από τους επιστήμονες εκτιμάται ότι η εφαρμογή βασικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στα πρώτα 1-2 λεπτά από την κατάρρευση του θύματος αυξάνει την επιβίωση από 5-10% που είναι σήμερα, στο 60%. Μεγάλη η διαφορά, μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν να ζήσουν εάν βρισκόταν ένας απινιδωτής δίπλα τους. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι εκείνος που επανέρχεται στη ζωή δεν θυμάται τίποτα απολύτως σε σχέση με αυτό που του συνέβη. Οι περισσότεροι που σώζονται μπορούν να ζήσουν μετά το επεισόδιο πολλά χρόνια μία φυσιολογική ζωή σε αντίθεση με αυτούς που πάσχουν από σοβαρή πάθηση που και εάν ακόμα επανέλθουν στη ζωή, η επιβίωσή τους είναι περιορισμένη.

Χρήστος Μερινόπουλος, καρδιολόγος
«Μερικές φορές κρύβουμε την απραξία μας πίσω από την έλλειψη τεχνικών μέσων»

Ζητώντας από τον γνωστό καρδιολόγο της περιοχής μας κ. Χρήστο Μερινόπουλο, να μας εξηγήσει την σημαντικότητα της ύπαρξης απιδινωτή στα γήπεδα, επεσήμανε πως είναι επιβλητική ανάγκη αφού ενδέχεται σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση του να σώσει μια ζωή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εξίσου σημαντική είναι η ύπαρξη γιατρού στους αθλητικούς χώρους, ενώ θεωρεί πως είναι ακόμα πιο χρήσιμο από την ύπαρξη απιδινωτή, η παιδεία των πολιτών σε ότι αφορά την παροχή πρώτων βοηθειών. «Μερικές φορές δυστυχώς χρησιμοποιούμε ως άλλοθι την έλλειψη τεχνικών μέσων για να κρύψουμε την απραξία μας. Θεωρώ πιο σημαντική την εκπαίδευση όλων των πολιτών στις πρώτες βοήθειες οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν οπουδήποτε, παρά την ύπαρξη απιδινωτή σε συγκεκριμένους χώρους, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίοι στους αθλητικούς χώρους»

ΠΗΓΗ.http://www.orafok.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: