Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ FBI ΑΠΟ ΤΗΝ GOOGLE

Τα αιτήματα έγιναν την τετραετία 2009-2012 και, με βάση τον «πατριωτικό νόμο», δεν προϋπέθεταν ένταλμα από τις δικαστικές αρχές. Τα δεδομένα από χιλιάδες λογαριασμούς ζήτησε το FBI από την Google κατά την τετραετία 2009-2012, μέσω των Επιστολών Εθνικής Ασφάλειας (NSL).
Οι Επιστολές θεσπίστηκαν με τον «πατριωτικό νόμο» και επιτρέπουν στις αμερικανικές διωκτικές αρχές να ζητούν πληροφορίες από τις εταιρείες ίντερνετ και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με στόχο την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών. Μέχρι σήμερα η χρήση τους είχε παραμείνει στο σκοτάδι,
αφού το FBI μπορεί να επιβάλλει στις επιχειρήσεις να μην αποκαλύψουν αν έχουν δεχθεί αιτήματα.
Στα πλαίσια όμως της Έκθεσης Διαφάνειας που εκδίδει κάθε δύο χρόνια, η Google έρχεται να ανακοινώσει ότι κάθε χρόνο κατέφθαναν στα γραφεία της έως και 999 Επιστολές Εθνικής Ασφάλειας. Τα αιτήματα αφορούσαν τους λογαριασμούς 1.000-2.000 χρηστών τις χρονιές 2009, 2011 και 2012, και 2.000-3.000 λογαριασμούς για το 2010.
Τα νούμερα αυτά δίνουν για πρώτη φορά μία εικόνα για τη συχνότητα με την οποία οι αμερικανικές διωκτικές αρχές επιστράτευσαν τις NSL. Ωστόσο, ο ιντερνετικός κολοσσός απέφυγε να ανακοινώσει ακριβή νούμερα, καθώς το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρούν ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα αποκαλύπτονταν λεπτομέρειες για τις έρευνες.
Οι Επιστολές Εθνικής Ασφάλειας έχουν δεχθεί έντονη κριτική από δεκάδες οργανώσεις προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, κυρίως για το γεγονός ότι δεν προϋποθέτουν ένταλμα έρευνας ή δικαστική απόφαση. Σύμφωνα με την οργάνωση Electronic Frontier Foundation, είναι μία από «τις πιο επικίνδυνες δικαιοδοσίες που εκχωρήθηκαν στις κρατικές υπηρεσίες με την ψήφιση του Πατριωτικού Νόμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: