Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΔΡΟΛΑΠΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΣΑΛΩΝΩΝ - «ΠΡΙΝ ΤΟ… ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ, ΑΣ ΤΟ ΣΩΣΟΥΜΕ…»

Παρέμβαση του κ Νίκου Δρόλαπα ενόψει του συνεδρίου για το Κάστρο των Σαλώνων
 «Πριν το… αναδείξουμε, ας το σώσουμε…»
- Αναρωτιέται αν είναι προεκλογικά πυροτεχνήματα και προτείνει σύνταξη μελέτης πυροπροσασίας
 Για την ανάγκη προστασίας του Κάστρου των Σαλώνων, πριν την ανάδειξή του, κάνει λόγο ο πολιτικός μηχανικός κ. Νίκος Δρόλαπας, σε σχετική παρέμβασή του, με αφορμή το Συνέδριο που ξεκινά σήμερα το απόγευμα.
Ο ίδιος προτείνει την άμεση σύνταξη μελέτης πυρασφάλειας και η υλοποίησή της με  υδροδοτικό δίκτυο μεγάλης παροχής νερού, πυροσβεστικούς κρουνούς και φωλιές  καθώς και την συντήρηση των δομικών στοιχείων του Κάστρου. Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται πολιτική βούληση και όχι ενέργειες για το θεαθήναι λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
Ο Δρόλαπας, εστιάζει επίσης,
στα αρχαιολογικά ευρήματα που κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί στην Άμφισσα, τα οποία όπως τονίζει σκεπάστηκαν ενώ τονίζει πως πρέπει κάτι να γίνει για να «αναπνεύσει» η γεμάτη πολιτισμό πόλη.

Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Δρόλαπα έχει ως εξής:

«Πλούσια η θεματολογία του προγράμματος του συνεδρίου. Υψηλές και οι συμμετοχές σε αυτό. Θεωρείται, περισσότερο από βέβαιο, ότι, από τις επιστημονικές εισηγήσεις και  παρουσιάσεις, θα υπάρξει ενδελεχής και πολύπλευρη ανάλυση όλων των στοιχείων του θρυλικού Κάστρου των Σαλώνων, του εξέχοντος αυτού μνημείου της αρχαιότητας και των μέσων χρόνων, που αποτελεί τον σημαντικότερο ίσως μάρτυρα  της ιστορικής διαδρομής της πόλης της Άμφισσας.
Πιστεύουμε, ότι το ενδιαφέρον όλων θα είναι αμείωτο, τόσο για τη τελική διατύπωση    των συμπερασμάτων του συνεδρίου, όσο και κυρίως από τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης των προτάσεων, γιατί όπως είναι φανερό, υπάρχουν πολύ μεγάλες προσδοκίες από τους κατοίκους για τη προστασία των αρχαιοτήτων, της Πολιτιστικής κληρονομιάς και  του φυσικού κάλλους της περιοχής  μας.
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να ελπίζουμε. Υπάρχουν όμως και σοβαροί λόγοι για να  ανησυχούμε. Ασφαλώς όλα μαζί δεν γίνονται. Ας γίνει όμως μία αρχή από τα  απολύτως αναγκαία και τα πιο προσιτά.
Προέχει όμως η διάσωση του Κάστρου. Να το σώσουμε .
Η φωτιά είναι η μεγαλύτερη απειλή, θέμα το οποίο δεν περιλαμβάνεται στις  παρουσιάσεις του συνεδρίου και μετά το κάψιμο του αρχαιότερου Ελαιώνα του  κόσμου, του Δελφικού τοπίου, είναι εύλογη κάθε ανησυχία.                              
Προτείνεται η άμεση σύνταξη Μελέτης Πυρασφάλειας και η υλοποίησή της με  υδροδοτικό δίκτυο μεγάλης παροχής νερού, πυροσβεστικούς κρουνούς και φωλιές  ανά μικρά διαστήματα,  με πυροσβεστήρες μεγάλης  χωρητικότητας και  εργαλεία.
Βέβαια είναι επείγουσα και η συντήρηση των δομικών στοιχείων του Κάστρου, των  οποίων οι φθορές αυξάνονται ραγδαία στο πέρασμα του χρόνου.
Προϋπόθεση όμως για να γίνουν αυτά είναι ή ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης…!! Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Υπάρχει; ή όλα αυτά γίνονται για το «φαίνεσθαι»; Τώρα που ανοίγει η αυλαία των Δημοτικών εκλογών και έρχονται στο  προσκήνιο όσα επί δεκαετίες έχουν ξεχασθεί;
Έχουν δει πολλά τα μάτια μας. 
Και τώρα, που οι διοργανωτές του συνεδρίου ζητάνε από συνδημότες και φίλους την  ενεργή παρουσία τους στη νέα…...μακροχρόνια  (!)  προσπάθεια για το Κάστρο,  έρχονται στο νου οι αγιογραφίες του Παπαλουκά,  της Μητρόπολης της Άμφισσας,   που μέχρι σήμερα, αν και πέρασαν δέκα πέντε χρόνια, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα   για τη σωτηρία τους …..!!
Που πήγαν αλήθεια τόσες υποσχέσεις, οι  μελέτες, το συνέδριο από τον Μάιο του  2000, οι συντηρητές, οι Καθηγητές, οι καλλιτέχνες, οι αρμόδιες υπηρεσίες, η προ  δεκαμήνου συνάντηση, κατά την οποία διαπιστώθηκε…….η αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και σήμερα οι τοιχογραφίες κινδυνεύουν από  τις φθορές της στέγης, των τοίχων, των σοβάδων και ένας θεός ξέρει τι θα απογίνει   αυτός ο εικαστικός θησαυρός της πόλης μας;
Αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι κ.κ. σύνεδροι θα επισκεφθούν διάφορα μνημεία της πόλης. Θα ήταν πολύ χρήσιμο,  να επισκεφθούν και τη «Πλατεία Παιδικής Χαράς», αφού υπάρχουν και νέα ευρήματα.
Εικάζεται ότι πρόκειται για το αρχαίο παιδικό νεκροταφείο της Άμφισσας το οποίο  σκεπάστηκε παρά το γεγονός ότι είχαν έλθει στο φως πλούσια ευρήματα. Περισυλλέγησαν τότε χρυσά στεφάνια, κοσμήματα, πόρπες, πολύτιμοι λίθοι και άλλα  κτερίσματα ως επίσης και νομίσματα, αγγεία, επιτύμβιες στήλες κλπ.
Θα ήταν πολύτιμη η γνώμη των ειδικών, για τη σκοπιμότητα ή όχι της επέκτασης της  ανασκαφής, για να μη σκεπασθούν και πάλι σπουδαία ευρήματα, που ενδεχομένως  να αλλάξουν ακόμη και το ύφος της «ονομαστοτάτης», κατά τον Παυσανία, πόλεως   της Αμφίσσης, γιατί ήδη πολλά μνημεία της……εσκεπάσθησαν ακόμη και πρόσφατα,  όπως το αρχαίο νεκροταφείο της Άμφισσας κάτω από το νέο κτίριο της Αστυνομίας.       Αντίθετα, σε άλλα σημεία, που έχουν αφαιρεθεί τα ευρήματα, κλείνουν δρόμοι, ανατρέποντας το κυκλοφοριακό της πόλης και την όποια ποιότητα ζωής των κατοίκων, όπως επάνω από τη Νομαρχία , για να μην ενοχλούνται παράγοντες του  Δήμου. 
Κάτι επί τέλους πρέπει να γίνει, γιατί ενώ οι πνεύμονες αυτής της πόλης, είναι   γεμάτοι από αέρα πολιτισμού, περιέργως η πόλη δεν μπορεί να….αναπνεύσει……!!»



ΠΗΓΗ.www.orafok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: