Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

«ΜΠΑΧΑΛΟ» ΜΕ 200.000 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡOΛΟΓΗΤΟ

Σε μνημείο ταλαιπωρίας τείνει να αναδειχθεί η φετινή φορολογική δήλωση για δεκάδες χιλιάδες αγρότες.
Ταλαιπωρούνται προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι πράγματι… αγρότες και να λάβουν έτσι την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες της επαρχίας έχουν αρχίσει να συνωστίζονται φορολογούμενοι με κύριο επάγγελμα την αγροτική παραγωγή.
Ο λόγος; To taxisnet δεν τους αναγνωρίζει ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι ο κωδικός 037-038 του εντύπου Ε1 είναι κλειδωμένος.
Ο συγκεκριμένος κωδικός αφορά τους κατ ΄επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι φέτος δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.
Ο συγκεκριμένος κωδικός,
είναι προσυμπληρωμένος από το taxisnet με βάση το αρχείο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που απέστειλε στη φορολογική διοίκηση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το συγκεκριμένο αρχείο είναι γεμάτο λάθη και έτσι πολλοί αγρότες δεν εμφανίζονται ως τέτοιοι και η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης τους χρεώνει με περισσότερο φόρο από αυτόν που πραγματικά τους αναλογεί. Έτσι οι περισσότεροι υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση με επιφύλαξη που σημαίνει ότι δεν ολοκληρώνεται.
Για να ξεκλειδώσει ο κωδικός και να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προσέρχονται στις εφορίες και προσκομίζουν δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύουν ότι είναι πράγματι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τους αγρότες δημιουργεί πρόσθετη πίεση στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση νέας παράτασης στην προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Μάλιστα σχετικό αίτημα υπέβαλε χθες στο ΥΠΟΙΚ και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κος Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Η προθεσμία για τις δηλώσεις λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουλίου και αίτημα των φοροτεχνικών είναι να δοθεί νέα παράταση τουλάχιστον γιαμια εβδομάδα, έως τις 24 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: