Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΚΡΥΦΗ! ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΡΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ ΛΟΓΩ… ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Πρόβλημα στην παραγωγή κερμάτων από το Εθνικό Νομισματοκοπείο σημειώθηκε το το τελευταίο διάστημα, γεγονός που κρατήθηκε για ευνόητους λόγους μυστικό.
Τι είχε συμβεί; Την εν λόγω είδηση φέρνει στο φως η στήλη «Βηματοδότης»:
«Στην Ελλάδα των «λουκέτων», της ανεργίας και της χρεοκοπίας δεν έμεινε σχεδόν τίποτε που να μην το επηρέασε η κρίση.
Η Μεταλλουργική Εταιρεία Ηπείρου που προμήθευε την Τράπεζα της Ελλάδος την πρώτη ύλη (δηλαδή χαλκό και νικέλιο) για την κοπή κερμάτων… χρεοκόπησε. Την έφαγε και αυτήν η κρίση και σταμάτησε την προμήθεια, με αποτέλεσμα να προκληθεί προβληματισμός στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού δεν θα μπορούσε να κόψει τα μοναδικά νομίσματα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της επέτρεπε. Δηλαδή, βρεθήκαμε ένα σκαλοπάτι πριν γίνουμε το ρεντίκολο της ευρωζώνης…
Ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων και αποφάσισαν αντί να εισαγάγουν κέρματα από το εξωτερικό,
να εισαγάγουν την πρώτη ύλη κοπής κερμάτων από το εξωτερικό. Ετσι προχώρησαν στις εισαγωγές χαλκού και νικελίου. Και οι μηχανές στο Νομισματοκοπείο πήραν πάλι εμπρός, αλλά δημιουργήθηκε νέο πρόβλημα. Η ονομαστική αξία των κερμάτων που έκοβε το Νομισματοκοπείο ήταν πολύ μεγαλύτερη από το κέρμα που έκοβαν. Δηλαδή το κέρμα, ας πούμε, των 10 λεπτών στοίχιζε στην Τράπεζα της Ελλάδος 15 λεπτά, των 20 λεπτών 25 λεπτά (καλύτερα να μη σας πω πόσο στοιχίζει η παραγωγή του κέρματος του ενός λεπτού). Νέες συσκέψεις ακολούθησαν για το πώς θα περιορίσουν τη ζημιά. Ανθρωποι του Νομισματοκοπείου βγήκαν στις αγορές και βρήκαν αγοραστές. Ετσι αρχίσαμε να πωλούμε κέρματα στη Γερμανία και στην Ιταλία για να περιοριστεί η ζημιά».
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: